Het ESTA wordt bij aanvragen met spoed gemiddeld na 17 minuten toegekend. Vertrekt uw vlucht naar de Verenigde Staten al binnen 72 uur en heeft u nog geen ESTA (betekenis)? Dan wordt u aangeraden uw aanvraag voor het ESTA in te dienen en hierbij te kiezen voor een levering met spoed.

Start ESTA spoedprocedure

Wanneer is aanvragen met spoed nodig?

Wanneer spoedaanraag indienen

Wanneer spoedaanvraag indienen
De Amerikaanse douane raadt aan een ESTA aan te vragen zodra een reiziger besloten heeft naar de Verenigde Staten te willen vliegen. Omdat het ESTA vijf jaar geldig is kan het geen kwaad als het ESTA al eerder ingaat dan dat de reiziger deze daadwerkelijk nodig heeft. Desondanks gebeurt het vaak dat reizigers op het laatste moment een ESTA nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze last-minute een reis hebben geboekt voor een zakelijke afspraak, niet wisten van het bestaan van het ESTA of vergeten waren het ESTA tijdig te regelen. Gezien de maximale termijn van 72 uur waarbinnen de Amerikaanse douane belooft alle ingediende ESTA-aanvragen te behandelen, kan dit een probleem vormen. Binnen die termijn van 72 uur is een spoedaanvraag de verstandigste keuze.

Wat is het verschil tussen de spoedprocedure en de gewone procedure?

De aanvraagprocedure van het ESTA is hetzelfde voor een normale aanvraag als voor een spoedaanvraag. U kunt voor elke aanvraag het normale ESTA aanvraagformulier invullen. In het geval dat u uw aanvraag met spoed wilt laten behandelen, kunt u dit in het formulier aangeven. U vinkt dan de optie ‘spoed’ aan. Hiervoor wordt een toeslag van €5,00 gerekend. Deze kunt u tegelijk met de standaard kosten van het ESTA (€29,95) voldoen per iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard. Betalen per bankoverschrijving is niet mogelijk omdat het verwerken van een bankoverschrijving vaak een dag in beslag neemt; dit resulteert in extra wachttijd die de reiziger vaak niet wil verliezen.

Hoe ontvang ik het ESTA?

Het ESTA is geen document, maar een toestemming. U krijgt dan ook geen ESTA-document toegestuurd (ongeacht of het een reguliere of spoedaanvraag betreft). Wel krijgt u een bewijs van toekenning. Deze kunt u als PDF-bestand downloaden. Dat kan eenvoudig middels een link die na toekenning van het ESTA direct wordt toegestuurd per e-mail. Het is echter niet noodzakelijk dit document uit te printen; ook hoeft u het niet te kunnen overhandigen aan de douane of aan medewerkers van uw luchtvaartmaatschappij.

Wel wordt zowel bij het inchecken van uw bagage als bij het boarden van uw vlucht naar de Verenigde Staten gecontroleerd of u over een ESTA beschikt. Dat gebeurt door een digitale koppeling tussen uw luchtvaartmaatschappij en de Amerikaanse douane. Zodra uw ESTA is toegekend, wordt uw paspoortnummer in de database van de U.S. Customs and Border Protection gezet. Luchtvaartmaatschappijen hebben toegang tot deze database en controleren voor elke reiziger of diens paspoortnummer hierin voorkomt. Indien dat niet het geval is, mag uw luchtvaartmaatschappij u niet toelaten tot uw vlucht naar de VS.

Ook bij spoed: blijf opletten!

Opletten bij ESTA met spoed

ESTA met spoed
Met spoed een ESTA nodig? De aanvraagprocedure is zo doorlopen. Als u alle gegevens bij de hand heeft, kunt u in vijf minuten een aanvraag invoeren. Een fout is echter snel gemaakt en kan erg vervelende consequenties hebben. Als u in alle haast ook maar één vraag verkeerd heeft beantwoord, dan kan dat betekenen dat uw ESTA wordt afgekeurd of ongeldig wordt verklaard. Dat kan ertoe leiden dat u niet wordt toegelaten tot uw vlucht naar de Verenigde Staten van Amerika.

Afgekeurd ESTA
Als u verkeerde gegevens invult bij uw spoedaanvraag voor het ESTA, kan dit resulteren in afkeuring. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer u (per ongeluk/onterecht) de vraag “heeft deze reiziger een crimineel verleden?” heeft beantwoord met “Ja”. Is uw met spoed aangevraagde ESTA afgekeurd? Dan kunt u direct een nieuwe aanvraag indienen en hierbij de fout corrigeren. Hierbij moet u weer opnieuw de kosten van het ESTA en de toeslag voor spoed voldoen. Het kan echter voorkomen dat ook een nieuwe aanvraag wordt afgekeurd en dat u zich eerst moet melden bij de ambassade van de VS, om te bewijzen dat u daadwerkelijk per ongeluk de vraag foutief invulde.

Ongeldig ESTA
Een andere uitkomst bij (onopzettelijke) fouten in het ESTA formulier kan zijn dat u wel degelijk een ESTA krijgt toegewezen, maar dat pas bij het boarden van het vliegtuig of na aankomst in de VS blijkt dat u een vraag in het formulier verkeerd heeft beantwoord. Dit kan erin resulteren dat uw ESTA definitief ongeldig wordt verklaard. Het is dan vaak ook niet meer mogelijk om met spoed een nieuwe aanvraag in te dienen; meestal betekent dit dat u naar de ambassade van de VS moet gaan, of wordt verhoord door de U.S. Customs and Border Protection. Controleer daarom altijd een ingevuld aanvraagformulier goed op fouten, ook indien het wordt ingediend met spoed.

Gelezen en akkoord? Dien nu een ESTA-spoedaanvraag in

Het ESTA aanvragen kunt u via VisumBuitenland.nl. Vergeet niet in het formulier de optie “spoed” aan te vinken en direct de betaling te voldoen. In uitzonderlijke situaties kan het gebeuren dat de Amerikaanse douane een aanvraag handmatig wil beoordelen; in dat geval kan ook een aanvraag die met spoed wordt ingediend wat langer op zich laten wachten. Desondanks worden aanvragen voor het ESTA met spoed gemiddeld binnen 17 minuten toegekend.

ESTA met spoed aanvragen