Het visum voor Sri Lanka is alleen geldig als aan alle voorwaarden van het visum wordt voldaan en de reis plaatsvindt gedurende de geldige periode van het visum. In principe is zijn het toeristenvisum en zakenvisum bedoeld voor een kort verblijf in Sri Lanka, bijvoorbeeld voor een vakantie of zakenreis van enkele dagen tot enkele weken. Indien gewenst is het meestal ook mogelijk langer te blijven, mits aan een aantal aanvullende eisen wordt voldaan.

Opgelet

Voldoet u aan alle voorwaarden?
Het visum Sri Lanka is alleen geldig indien de reiziger zowel ten tijde van het aanvragen als gedurende de reis voldoet aan alle voorwaarden die gesteld zijn aan het visum.

Standaard geldigheidsduur

De standaard geldigheidsduur van het visum voor Sri Lanka is 30 dagen. Dit geldt zowel voor zakelijke als toeristische visums (lees hier voor wie deze visums precies zijn bedoeld). Deze periode begint te tellen vanaf het moment dat de reiziger zich meldt bij de paspoortcontrole na aankomst in Sri Lanka. Bij het aanvragen van het visum wordt gevraagd naar de verwachte aankomstdatum. De reiziger mag maximaal een maand eerder en maximaal een maand later dan deze datum aankomen in Sri Lanka. Indien de daadwerkelijke aankomstdatum meer dan een maand verschilt van de ingevulde verwachte datum van aankomst in het aanvraagformulier kan dit erin resulteren dat het visum haar geldigheid verliest.
Visum Sri Lanka aanvragen

Verlengen van de geldigheid

Indien de reiziger langer dan 30 dagen in Sri Lanka wenst te verblijven kan na aankomst een verlenging worden aangevraagd. De geldigheid van het visum Sri Lanka is te verlengen tot maximaal 90 dagen. Dit kan vrij eenvoudig worden geregeld bij het Immigration Services Centre in Colombo (No. 330, Galle Road, Colombo, Sri Lanka, +94-727-591-591).

Adres van het Immigration Services CentreAdres van het Immigration Services Centre: No. 330, Galle Road, Colombo, Sri Lanka

Voorwaarden voor het verlengen van het visum Sri Lanka

In principe krijgen alle reizigers die met goede bedoelingen een verlenging aanvragen deze ook toegekend, voor een periode van in totaal 90 dagen. Desondanks kan vooraf nooit worden gegarandeerd dat verlenging zal worden verleend. Bij verlenging wordt onder andere gevraagd om adresgegevens van de accommodatie, een ingevuld verlengingsformulier (beschikbaar bij het Immigration Services Center in Colombo) en een fysieke pasfoto van de reiziger.

De verlenging moet persoonlijk door de reiziger worden opgehaald. In het geval van een zakelijke reis is ook een brief nodig van de werkgever waaruit blijkt dat verlenging noodzakelijk is. Let op: bij verlenging van het visum dient het paspoort van de reiziger nog minimaal twee maanden geldig te zijn na vertrek uit Sri Lanka. In uitzonderlijke gevallen kan een tweede verlenging (tot 90 aanvullende dagen) worden aangevraagd, echter wordt deze in de praktijk niet heel vaak gehonoreerd.

Verliezen van de geldigheid

Reizigers die langer in Sri Lanka verblijven dan de uiterste datum die bij aankomst of na verlenging van het visum in het paspoort wordt gestempeld riskeren uitsluitsel van toekomstige toekenningen van visums en verlengingen, alsmede een boete, arrestatie en/of uitzetting. Dit geldt ook voor reizigers die andere voorwaarden van het visum overtreden. Tevens is de immigratiedienst van Sri Lanka gerechtigd de geldigheid van visa van reizigers op enig moment zonder opgaaf van reden te laten vervallen en/of reizigers te weren bij aankomst. Dit gebeurt in de praktijk met name indien de immigratiedienst vermoed dat de reiziger de veiligheid en/of rechtshandhaving van Sri Lanka in gevaar kan brengen. Dit geldt voor alle reizigers en alle soorten visa, onafhankelijk van de manier waarop ze zijn aangevraagd.

Meer dan 90 dagen vooraf aan te vragen

Het Department of Immigration & Emigration verwerkt alleen aanvragen van reizigers die binnen 90 dagen na het aanvragen van het visum arriveren in Sri Lanka. Aanvragen kunnen echter al eerder worden ingediend via deze website. Indien de reis pas over meer dan 90 dagen start, wordt de aanvraag in de wacht gezet. Exact 90 dagen voor aankomst wordt de aanvraag dan alsnog in behandeling genomen. Aanvragers hoeven hier geen rekening mee te houden, dit gebeurt te allen tijde volledig automatisch. Reizigers die hun ticket al vroeg boeken kunnen hierdoor al direct een visumaanvraag indienen. Ze ontvangen vervolgens automatisch en tijdig een geldig visum.