Nieuwsbericht | | 15-12-2020 | ±4 minuten leestijd

New York is een stad die bij veel personen bovenaan de bucketlist staat en dat is niet zonder reden. The Big Apple heeft alles: hoge wolkenkrabbers, een spectaculaire skyline, wereldberoemde musea, iconische gebouwen en parken die men direct uit films herkent. Wie meteen zin krijgt zijn koffers te pakken en in het vliegtuig te stappen, moet eerst een ESTA of een visum aanvragen.

Wolkenkrabbers en iconische gebouwen

Het absolute symbool van New York en misschien wel van heel Amerika is het vrijheidsbeeld. Het standbeeld dat in 1886 door Frankrijk aan de Verenigde Staten geschonken werd symboliseert de vrijheid, een van de kernwaarden van de Amerikaanse samenleving. Het standbeeld staat op Liberty Island en kan met de veerpont vanuit Manhattan bereikt worden. Een andere kenmerkende constructie van New York is de Brooklyn Bridge, die Manhattan met Long Island verbindt.

New York staat daarnaast bekend om zijn vele wolkenkrabbers, waarvan het Empire State Building de bekendste is. Het gebouw van 381 meter hoog kan door toeristen bezocht worden. Het Empire State Building is echter niet het hoogste gebouw van New York; dat is met 541 meter het One World Trade Center. Een aanrader voor liefhebbers van architectuur is het Flatiron Building, dat zijn naam te danken heeft aan de driehoekige vorm die doet denken aan een strijkijzer. Een ander iconisch gebouw is het geheel in art deco-stijl gebouwde Chrysler Building.

Bekende straten, pleinen en parken

Times Square is zonder twijfel het bekendste plein van New York. Het plein heeft zijn naam te danken aan het voormalige hoofdkantoor van The New York Times. Tussen de enorme elektronische billboards waant men zich direct in een Hollywoodfilm. Het plein grenst aan Broadway, één van de langste straten en tevens het hart van de theaterwereld van de stad. Een andere bekende straat in het zuidelijke deel van Manhattan is Wall Street, het financiële centrum van Amerika.

Een reis naar New York is niet compleet zonder een bezoek aan Central Park, het grootste en bekendste park van de stad met een totale oppervlakte van maar liefst 341 hectare. In het park vindt men behalve wandelpaden, vijvers en uitgestrekte grasvelden ook een dierentuin, twee schaatsbanen, een kasteel en Strawberry Fields, een deel van het park dat is opgedragen aan John Lennon. Een aanrader voor sportliefhebbers is het bijwonen van een basketbal-, honkbal-, of American Football-wedstrijd van bijvoorbeeld de Yankees, de Giants of de Knicks.

Wereldberoemde musea en monumenten

Enkele van de bekendste musea ter wereld zijn in New York te vinden. Het Metropolitan Museum of Art, ook wel The Met genoemd, behoort met het Louvre in Parijs en de Hermitage in Sint-Petersburg tot de grootste kunstmusea ter wereld. Het museum heeft een gevarieerde collectie met kunstwerken uit de hele wereld, van kunst uit de klassieke oudheid tot aan hedendaagse kunst. Liefhebbers van moderne kunst moeten daarnaast zeker een bezoek brengen aan het Museum of Modern Art (MoMa) en het Guggenheim Museum. Het American Museum of Natural History is een aanrader voor wie geïnteresseerd is in de evolutie van het leven op aarde. Men vindt er levensgrote skeletten van dinosauriërs, mammoeten en enorme zoogdieren.

Een must tijdens een bezoek aan New York is Ground Zero, de locatie waar ooit de Twin Towers stonden. Tegenwoordig vindt men hier een monument waarmee de slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001 en de doden tijdens een eerdere aanslag op het World Trade Center herdacht worden. Het indrukwekkende monument bestaat uit twee waterbakken waarvan in de rand de namen van alle slachtoffers te lezen zijn.

ESTA Amerika aanvragen

Voor een bezoek aan New York is een ESTA Amerika of een visum nodig, maar laat dit geen hindernis zijn voor uw reis. Het ESTA kan namelijk eenvoudig en snel online worden aangevraagd. Nederlandse en Belgische toeristen komen over het algemeen in aanmerking voor een ESTA en hebben geen visum nodig. Als zij aan de voorwaarden van het ESTA voldoen hoeven zij dus niet naar het Amerikaanse consulaat of de ambassade. ESTA's worden normaal gesproken al binnen drie dagen na het indienen van de aanvraag toegekend. Men ontvangt een bevestiging van de goedkeuring van de aanvraag per e-mail.

Reizigers die vergeten zijn hun ESTA aan te vragen kunnen een spoedaanvraag indienen. Dat leidt doorgaans al binnen een uur tot een goedgekeurde reistoestemming. Zodra u de bevestiging van toekenning heeft ontvangen staat niets uw reis naar New York meer in de weg.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.