Nieuwsbericht | | 18-02-2022 | ±2 minuten leestijd

De Canadese overheid heeft verdere versoepelingen aangekondigd met betrekking tot de coronaregels voor personen die naar het land willen reizen. Ook wordt het reisadvies voor Canadese burgers aangepast.

PCR-tests niet langer verplicht

De Canadese overheid vindt dat het corona nu dermate onder controle heeft dat er grootschalige versoepelingen doorgevoerd kunnen worden. Volgens de Minister van Volksgezondheid, Jean-Yves Duclos, zijn de versoepelingen mogelijk omdat Canada de piek van de omikronvariant is gepasseerd en omdat de bevolking zich goed aan de coronaregels heeft gehouden.

Vanaf 28 februari 2022 is het voor volledig gevaccineerde reizigers niet langer verplicht voor vertrek een PCR-test te doen; zij mogen in plaats daarvan ook een sneltest doen. Een sneltest mag maximaal een dag voor aankomst in Canada worden gedaan, terwijl een PCR-test maximaal 72 uur voor vertrek kan worden afgenomen. De sneltest mag niet thuis worden gedaan, maar moet zijn afgenomen door een gezondheidsinstantie. Reizigers kunnen bij aankomst in Canada nog steeds steekproefsgewijs uitgekozen worden voor een test. Zij hoeven echter niet langer in quarantaine in afwachting van het testresultaat.

Verdere versoepelingen

Voor kinderen van elf jaar en jonger die niet volledig gevaccineerd zijn worden de reisbeperkingen opgeheven, zolang zij reizen met een volledig gevaccineerde volwassene. Momenteel moeten niet volledig gevaccineerde kinderen die in Canada naar drukke plaatsen willen gaan (attractieparken, kampen, etc.), of naar plaatsen met kwetsbare personen (ziekenhuizen, bejaardenhuizen, etc.), eerst 14 dagen in thuisquarantaine. Dat is vanaf 28 februari dus niet meer nodig.

De Canadese overheid raadt burgers ook niet langer af te reizen. De overheid overweegt bovendien om alle coronamaatregelen op te heffen voor korte reizen naar het buitenland (minder dan 72 uur). Deze hebben doorgaans betrekking op reizen naar de Verenigde Staten.

Provincies in Canada voeren ook regionaal versoepelingen door. Zo wil Ontario verplichte vaccinatiebewijzen afschaffen, en is het in Alberta voor kinderen niet langer verplicht om op school mondmaskers te dragen.

Regels voor niet gevaccineerde reizigers

Reizigers die niet of niet volledig gevaccineerd zijn, moeten ook na 28 februari rekening houden met beperkingen als zij Canada binnen willen komen. Canadese burgers die niet volledig gevaccineerd zijn moeten nog steeds verplicht een PCR-test doen, en bij aankomst in Canada moeten zij 14 dagen in thuisquarantaine. Ongevaccineerde buitenlandse reizigers mogen Canada helemaal niet in.

eTA ook verplicht

Volledig gevaccineerde reizigers die naar Canada willen reizen moeten ook een eTA of visum aanvragen. Zonder een goedgekeurd eTA of visum komt men Canada niet in. Europese reizigers kunnen gebruikmaken van het eTA voor Canada, dat gemiddeld binnen 5 dagen wordt goedgekeurd. Het eTA is geen papieren document, maar een elektronische reistoestemming. Het wordt digitaal gekoppeld aan het paspoort van de reiziger, waardoor men op het vliegveld alleen het paspoort hoeft te laten scannen.

Reizigers die niet in aanmerking komen voor het eTA, moeten een visum aanvragen om naar Canada te reizen. De procedure voor het aanvragen van een visum is (veel) langer dan voor een eTA. In sommige gevallen moet men op bezoek bij de ambassade voor een interview.