Nieuwsbericht | | 28-07-2020 | ±3 minuten leestijd

Er zijn nauwelijks landen die zo veel feestdagen kennen als India. Vanwege de verschillende godsdiensten en culturen in India vinden er bijna elke week nationale of regionale feestdagen plaats: Holi, Diwali, Onafhankelijkheidsdag en talrijke andere religieuze festivals. Om deze festivals te bezoeken moet wel een visum India aangevraagd worden. Hier leest u waar u rekening mee moet houden bij het plannen van uw reis.

Rekening houden met de feestdagen

Het is aan te raden bij het maken van een reisplanning rekening te houden met de grootste feestdagen. Het kan een enorme belevenis zijn om een van de feestdagen zelf mee te maken. Hierdoor kan het een goed idee zijn om de reis bijvoorbeeld een week te verplaatsen om tijdens de feestdag in India te kunnen zijn. Feestdagen kunnen echter ook voor problemen zorgen, omdat het openbaar vervoer soms niet rijdt en winkels of andere openbare gebouwen gesloten kunnen zijn. In bepaalde steden kan het tijdens festivals extra druk zijn, waardoor het lastiger is om een hotel of andere accommodatie te vinden. Om niet voor verrassingen te komen staan worden hier de belangrijkste feestdagen op een rijtje gezet.

Visum voor India aanvragen

Het visum voor India kan zover voor vertrek aangevraagd worden als gewenst. Visumaanvragen die meer dan 90 dagen voor de verwachte aankomstdatum in India ingediend worden, worden in de wacht gezet. Het visum is vanaf het moment van toekenning een jaar lang geldig. Nadat het visum is toegekend maakt het niet meer uit op welke dag u precies in India aankomt. U kunt daarom zelf bepalen wanneer de reis naar India plaats zal vinden, zolang de reis maar binnen de geldigheidstermijn van het visum valt.

Wilt u op een ander moment reizen om tijdens een van de genoemde feestdagen in India te zijn, dan is dat geen enkel probleem. U kunt met een visum zelfs meermaals naar India reizen, zolang het visum geldig is. Op die manier is het mogelijk om meerdere feestdagen of festivals in India mee te maken.

26 januari: Dag van de Republiek
De Dag van de Republiek is een nationale feestdag in India. Op deze dag wordt gevierd dat in 1950 de Indiase grondwet in werking trad en India een republiek werd. In Nieuw-Delhi vindt elk jaar een militaire parade plaats van het presidentieel paleis tot aan de India Gate en vanuit daar via het Rode Fort naar Oud-Delhi.

Februari/maart: Holi
Holi, ook wel het festival van kleuren genoemd, is een Hindoefeest dat op het gehele Indische subcontinent gevierd wordt. Holi staat in het teken van een nieuw jaar en het begin van de lente. Het wordt ook wel het oogstfeest genoemd, omdat het over het algemeen samenvalt met de graanoogst. Tijdens Holi wordt de overwinning van het goede op het kwade gevierd. Zorg voor een set oude kleding, want tijdens Holi wordt met gekleurd water of poeder gegooid. Hoewel dit voor bijzonder mooie taferelen zorgt, gaan de kleuren niet altijd uit je kleding.

Maart/april: Rama Navami
Rama Navami is een Hindoefeest ter ere van de geboorte van de god Rama. De geboortedag van de god valt in de eerste maand van de Hindoekalender. Tijdens Rama Navami worden huizen versierd en beelden van de god met bloemen en juwelen bedekt.

April: Kumbh Mela
Kumbh Mela is het oudste Hindoefeest en wordt slechts eens per 3 jaar gevierd. Het feest vindt in vier verschillende steden plaats, elke drie jaar is één van deze vier steden aan de beurt. Miljoenen pelgrims bezoeken het feest en dompelen zich onder in de heilige rivier Ganges, om hun zonden weg te wassen.

15 augustus: Onafhankelijkheidsdag
Op 15 augustus wordt herdacht dat India in 1947 onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk en een onafhankelijke natie van het Britse Gemenebest werd. De minister-president spreekt de bevolking op Onafhankelijkheidsdag toe vanuit het Rode Fort in Delhi.

Oktober/november: Divali (feest van de 1000 lichtjes)
Divali, ook wel het lichtjesfeest genoemd, is een Hindoefeest dat elk jaar in oktober of november plaatsvindt. Het is een feest ter ere van Maha Lakshmi, de godin van het licht. Tijdens het feest worden overal in huis en op daken lichtjes aangestoken. Daarnaast wordt vuurwerk afgestoken.

November: Pushkar Mela
Pushkar Mela is een kamelenfestival in de deelstaat Rajasthan. Honderden kamelenhandelaren trekken met hun kuddes naar Puskar. Het festival wordt door veel toeristen bezocht vanwege verschillende activiteiten, zoals een kamelenrace en optredens van vuurspuwers en koorddansers.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.