Nieuwsbericht | | 30-11-2020 | ±5 minuten leestijd

Bij India wordt vaak direct gedacht aan de Taj Mahal of aan Mumbai, de grootste stad van India, maar ook New Delhi, de hoofdstad van het land, heeft veel moois te bieden. Veel reizigers die met het vliegtuig in New Delhi aankomen, willen direct aan de hectiek van de hoofdstad ontsnappen en doorreizen naar andere delen van India. Dat is erg zonde, want het is absoluut de moeite waard om enkele dagen in New Delhi te blijven en de interessante bezienswaardigheden van de stad te ontdekken. Hieronder worden de hoogtepunten van de hoofdstad beschreven. Vergeet voor vertrek naar New Delhi niet een visum India aan te vragen.

Delhi of New Delhi, wat is het verschil?

De namen Delhi en New Delhi worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben officieel een andere betekenis. New Delhi is de hoofdstad van India. Delhi is geen afkorting van New Delhi, maar verwijst naar een groter gebied, namelijk het Nationaal Hoofdstedelijk Territorium Delhi. India is opgedeeld in 28 deelstaten en 8 territoria. Eén van deze territoria is het Hoofdstedelijk Territorium Delhi. Het Hoofdstedelijk Territorium is op zijn beurt weer onderverdeeld in 11 districten. New Delhi, de hoofdstad van India, is één van deze elf districten en dus onderdeel van het Territorium Delhi.

In dit artikel worden bezienswaardigheden in het gehele territorium beschreven, dus niet alleen die in de hoofdstad New Delhi, maar ook die in andere districten van Delhi. Veel bezienswaardigheden liggen namelijk net buiten de hoofdstad, bijvoorbeeld in Old Delhi. Europeanen hebben voor een reis naar India een visum nodig, of men nu alleen New Delhi wil bezoeken of ook andere delen van het land.

Zetel van de Indiase regering

Raisina Hill is een stadsdeel van New Delhi, waar zich de belangrijkste regeringsgebouwen van India bevinden, waaronder de residentie van de president, Rashtrapati Bhavan, enkele ministeries en het secretariaat waar het kantoor van de premier is gevestigd. Van Raisina Hill loopt een lange boulevard richting het oosten naar de India Gate, de iconische triomfboog ter nagedachtenis van de soldaten uit Brits-Indië die in de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. In de boog, die is geïnspireerd op de Franse Arc de Triomphe, zijn de namen gegraveerd van 90.000 Indiase en Britse oorlogsslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog en van 3.000 soldaten die aan de noord-westelijke-grens en in de oorlog tegen Afghanistan in 1919 om het leven kwamen. Bovendien worden met de triomfboog de slachtoffers van de oorlog tussen Bangladesh en Pakistan in 1971 geëerd.

Prachtige tempels en moskeeën

In India zijn talloze religies vertegenwoordigd en dat is in Delhi duidelijk terug te zien: er zijn gebedshuizen te vinden van verschillende godsdiensten, waaronder de Islam, het Hindoeïsme, het Sikhisme en het Bahai. De belangrijkste moskee van Delhi is Jama Masjid, ook wel de Vrijdagmoskee genoemd. De moskee, die op een heuvel in Old Delhi ligt, is één van de grootste ter wereld en is vanwege haar indrukwekkende torens, koepels en enorme binnenplaats ook voor niet-moslims zeker een bezoek waard.

Een andere populaire trekpleister is de Lotustempel in het zuiden van Delhi. De tempel van de Bahai-gemeenschap, die in 1986 geopend werd, heeft de bijzondere vorm van een lotusbloem. Het bouwwerk bestaat uit 27 enorme lotusbladeren die net als de bloem zelf omringd worden door water. Tijdens zonsondergang valt het licht tussen de bladeren en krijgt het bouwwerk een nog wonderlijker uiterlijk.

Ook Akshardham, de grootste Hindoetempel van Delhi, is nog relatief nieuw; het tempelcomplex werd in 2005 geopend. De enorme tempel met negen koepels haalde zelfs het Guiness Book of World Records als grootste Hindoetempelcomplex ter wereld. De tempel is gedecoreerd met sierlijk bewerkte pilaren en levensgrote olifanten.

Tot slot vindt men in Delhi één van de grootste Sikhtempels, namelijk Gurudwara Bangla Sahib. De tempel is met zijn witte marmer en gouden koepel al van ver te herkennen. In het midden van het complex bevindt zich een heilige bron, waarvan het water helende eigenschappen zou hebben. In de tempel wordt dagelijks voor duizenden minderbedeelden gekookt. De gigantische pannen in de keuken van de Sikhtempel zijn een bezienswaardigheid op zichzelf.

Indrukwekkende bouwwerken en drukke markten

New Delhi heeft naast gebedshuizen enkele andere imposante bouwwerken, waaronder de graftombe van Humayun. De bouw van deze reusachtige tombe vormde een inspiratiebron voor de bouw en had veel invloed op de latere architectuur van de Taj Mahal. De graftombe is omringd door tuinen die naar de in de Koran beschreven paradijselijke tuin verwijzen. Het bekendste bouwwerk in Old-Delhi is het Rode Fort, een ommuurd paleis waarvan de massieve muren van rode zandsteen meer dan twee kilometer lang zijn. Het fort werd gebouwd voor Shah Jahan, heerser van het Mogulrijk en staat net als de graftombe van Humayun op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Een bezoek aan Delhi is pas compleet als men ook de chaotische, maar kleurrijke markten van de stad gezien heeft. Eén van de bekendste markten ligt aan de hoofdstraat van Old-Delhi, namelijk Chandni Chowk. In de wirwar van straten vindt men talloze winkels met kruiden en specerijen, kleurrijke sari’s en Indiase snoepjes. Verken de wijk te voet of met de riksja.

Oases van rust in de drukke stad

Ontsnap aan de hectiek van Chandni Chowk in de Lodi Gardens, een groot park waar niet alleen bomen en planten, maar ook enkele mausolea en andere gebouwen uit de 15e en 16e eeuw bezichtigd kunnen worden. Een andere oase van rust in Delhi is Raj Ghat, de rustplaats van Mahatma Gandhi. Het monument bevindt zich in een park aan de oever van de Yamuna rivier, waar ook gedenktekens voor andere belangrijke Indiase politici staan. In de buurt kan men een bezoek brengen aan het National Gandhi Museum om meer over het leven van Gandhi te weten te komen.

Visum India aanvragen

Voor een reis naar Delhi heeft u een visum India nodig. Het visum India kan eenvoudig online worden aangevraagd met een digitaal aanvraagformulier. Na het invullen van het formulier en het voldoen van de kosten moeten alleen nog enkele documenten geüpload worden (voor toeristen is een pasfoto en paspoortscan voldoende). Het visum wordt vervolgens gemiddeld binnen een week toegekend. Reizigers die al op korte termijn naar New Delhi vertrekken en die nog geen visum hebben aangevraagd, wordt aangeraden een spoedaanvraag in te dienen. Spoedaanvragen worden gemiddeld al na drie werkdagen verwerkt. India heeft geen visum on arrival dat bij aankomst kan worden verkregen; het is verplicht al voor vertrek een geldig visum te bezitten.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.