Nieuwsbericht | | 17-06-2021 | ±4 minuten leestijd

De Trans-Siberische spoorlijn is de langste spoorlijn ter wereld. Met de Transsiberië Express doorkruist men maar liefst zeven tijdzones en talloze verschillende landschappen. Wie dit avontuur in Rusland wil aangaan moet wel voor vertrek een visum aanvragen. Dat kan eenvoudig online op deze website.

Van Moskou naar Vladivostok of naar Peking?

De oorspronkelijke route van de Transsiberië Express loopt vanuit de hoofdstad Moskou via de steden Jekaterinenburg, Omsk, Novosibirsk en Irkoetsk - aan de zuidkant van het Baikalmeer - naar Vladivostok. Deze klassieke route kent daarnaast echter nog drie varianten. Ten eerste de Baikal Amoer Magistrale (BAM), die via de noordkant van het Baikalmeer loopt en net als de oorspronkelijke route in Vladivostok eindigt. Ten tweede de Transmongolië Express, een populaire route die bij Irkoetsk afbuigt naar het zuiden en via Ulaanbaatar in Mongolië naar Peking loopt. Tot slot is er de Transmantsjoerije Express, die via de Chinese stad Harbin naar Peking gaat.

Voor de Transmongolië Express heeft u een visum voor Rusland, Mongolië en China nodig. Voor de klassieke route en voor de Baikal Amoer Magistrale hoeft u alleen een visum Rusland aan te vragen.

Interessante stops op de route

Startpunt van de reis: Moskou

Alle vier de genoemde routes starten in Moskou. Het wordt aangeraden om enkele dagen in te plannen om deze wereldstad te verkennen voor u in de trein stapt. Een bezoek aan het Rode Plein, het Kremlin en het Bolsjojtheater zijn een absolute must. Maak ook eens een ritje met de metro. De metrostations in Moskou dienen niet alleen een praktisch doel, maar zijn met hun schitterende versieringen in barokstijl een bezienswaardigheid op zich. Na het bezichtigen van Moskou heeft u een treinrit van vier dagen voor de boeg.

Het grootste meer ter wereld: het Baikalmeer

Veel toeristen reizen vanuit Moskou direct naar Irkoetsk. Deze stad ligt aan het Baikalmeer, het grootste en diepste meer ter wereld met een oppervlakte ter grootte van België. In de winter vriest het meer helemaal dicht en wordt het zelfs gebruikt als doorgangsweg. In de zomer kan men er prachtige wandelingen maken. Vanuit Moskou is men zo’n vier dagen onderweg naar Irkoetsk. Reizigers die deze afstand te lang vinden kunnen een tussenstop maken in Novosibirsk, dat met de trein vanuit Moskou in ongeveer twee dagen te bereiken is.

Eindpunt van de reis: Vladivostok

De oorspronkelijke Transsiberië Express vervolgt zijn route van Irkoetsk in iets meer dan drie dagen naar Vladivostok, een havenstad aan de Japanse Zee in het verre oosten van Rusland. Dit traject kan eventueel worden opgesplitst met een tussenstop in Khabarovsk, een stad vlak bij de Chinese grens. Vanuit Vladivostok kan men terugvliegen naar Europa of doorreizen naar bijvoorbeeld China, Zuid-Korea of Japan.

Transsiberië ExpressTranssiberië Express

Onderweg in de trein

Voor de treinreis heeft men keuze uit drie klassen. De eerste klas bestaat uit een afgesloten coupé voor twee personen, de tweede klas uit een afgesloten coupé voor vier personen en de derde klas uit een open wagon met 54 bedden. De derde klasse is het goedkoopst, maar biedt minder privacy. Voor korte trajecten van maximaal een dag kan een losse zitplaats worden geboekt. Elke wagon wordt door een conductrice (provodnik) beheerd, die lakens en dekens verzorgt en de wagon schoon houdt. De wagons hebben een gemeenschappelijk toilet met een kleine wastafel, maar er is meestal geen douche aanwezig.

De meeste treinen hebben een restauratiecoupé, maar die heeft vaak een beperkt aanbod aan maaltijden. Daarom wordt het aangeraden ook zelf eten en drinken mee te nemen voor onderweg. In iedere wagon is een samowar aanwezig, een soort ketel waar men gekookt water kan tappen. Hierdoor is het mogelijk om koffie en thee te maken, maar ook simpele instant maaltijden zoals noedels of soep. Het kan dus handig zijn om een mok of thermosfles mee te nemen op reis. Op de treinstations kan men eten kopen bij kiosken of bij plaatselijke bewoners die er groenten en fruit verkopen.

Gedurende de dag maakt de trein enkele stops, vaak van een kwartier, soms ook langer. Het is dan mogelijk om uit te stappen om even uw benen te strekken. Omdat de treinreis in totaal zeven dagen duurt, kan het leuk zijn om een leesboek, tijdschrift of een klein bordspel mee te nemen. Hierdoor heeft u onderweg wat te doen, naast het bewonderen van de prachtige en gevarieerde landschappen die aan u voorbijtrekken.

Visum Rusland aanvragen

Voor een treinreis door Rusland heeft u een visum nodig. Hiervoor vult u het online aanvraagformulier in en voldoet u de kosten voor het visum. Vervolgens levert u de benodigde documenten aan, waaronder uw paspoort, een recente pasfoto en een verklaring van uw reisverzekering waaruit blijkt dat u gedurende uw gehele verblijf in Rusland verzekerd bent. U hoeft niet zelf naar de Russische ambassade of het consulaat. Zodra uw visum is toegekend kunt u het zelf ophalen of aangetekend of per koerier laten terugsturen.