Nieuwsbericht | | 01-10-2021 | ±3 minuten leestijd

Duikliefhebbers zijn in Sri Lanka aan het juiste adres. Hieronder vindt u enkele van de beste duikplaatsen in Sri Lanka en wat handige tips om naar het land te reizen, zoals het aanvragen van het verplichte visum.

Duiken in de Indische Oceaan

Net voorbij het zuidelijkste punt van India vindt men het eiland Sri Lanka. Met bijna 1600km aan kustlijn is het niet verrassend dat Sri Lanka bekend staat als een van de beste landen om te gaan duiken. Een groot deel van Sri Lanka’s kusten en stranden zijn nog ongerept, waardoor men er bijzonder veel exotisch zeeleven vindt; van kleine felgekleurde visjes tot machtige blauwe walvissen. Sri Lanka was vroeger een belangrijke halte voor handel over de Zijderoute. Hierdoor vindt men ook relatief veel scheepswrakken in de wateren rondt het eiland.

De wateren in Sri Lanka zijn vrijwel het hele jaar door aangenaam warm (gemiddeld 27 graden Celsius). Men heeft dus geen speciale zwemkleding nodig, behalve als men van plan is dieper het water in te gaan. Oktober tot mei is de beste duikperiode voor het westen en zuidwesten van het land, terwijl mei tot oktober de beste duikperiode voor de noordoostelijke kust is.

Visum aanvragen

Nog voordat u de beste duikplaatsen in Sri Lanka uitzoekt, moet eerst het visum Sri Lanka aangevraagd worden. Het visum (ETA Sri Lanka) kan eenvoudig online worden aangevraagd. Aanvragen duurt ongeveer vijf minuten en het visum kost € 49,95 per persoon. Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan het online visum Sri Lanka:

  • Het paspoort waarmee het wordt aangevraagd moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na aankomst in Sri Lanka
  • Een retourticket moet al geboekt zijn
  • U moet voldoende financiële middelen hebben om het verblijf te bekostigen

Als u aan deze voorwaarden voldoet, kunt u het visum zonder problemen online aanvragen, waarna het na goedkeuring per mail naar u wordt verstuurd.

Beste duikplaatsen Sri Lanka

Omdat Sri Lanka zo’n gigantische kustlijn heeft, is het belangrijk dat men vooraf uitzoekt wat de beste duiklocaties zijn. Hieronder volgen enkele van de populairste duikplaatsen in Sri Lanka.

Kalpitiya

Aan de noordwestelijke kust van Sri Lanka vindt men het kleine dorpje Kalpitiya. Deze locatie is een zeereservaat, waardoor er een grote diversiteit aan zeeleven te vinden is, van vissen tot schaaldieren en zeeschildpadden. Maar Kalpitiya staat vooral bekend om de dolfijnen en walvissen die er te spotten zijn. De langsnuitdolfijn mag niet gemist worden tijdens een bezoek aan Kalpitiya: deze dolfijnen staat ook wel bekend als de “spinnerdolfijnen” vanwege de sprongen die ze uit het water maken, waarbij ze razendsnel om hun lengteas spinnen.

Colombo

De hoofdstad Colombo staat vooral bekend om haar brede culturele aanbod, zoals het nationaal museum en de Pettah-markt, maar het is ook een uitstekende locatie om te duiken. De wateren rondom Colombo staan vooral bekend om de scheepswrakken die er te vinden zijn, van schepen uit de Eerste Wereldoorlog tot recente schepen uit 2012. Er zijn meer dan een dozijn scheepswrakken te vinden, sommigen op wel 57m diepte. In deze scheepswrakken vindt men koraalriffen, en het is voor duikers mogelijk om tussen de schepen door te zwemmen.

Negombo

Op 15 km afstand van het internationale vliegveld vindt men Negombo. Negombo staat vooral bekend om Barracuda Point, waar, niet geheel verrassend, grote groepen barracudaʼs te vinden zijn. Naast Barracuda Point vindt men in de wateren van Negombo ook, net als in Colombo, scheepswrakken. De bekendste hiervan zijn de 112 meter lange Chief Dragon en een vliegdekschip uit 1945.

Trincomalee

Trincomalee is de voornaamste duikplaats aan de oostkust van Sri Lanka. Trincomalee is misschien wel de meest diverse duikplaats in Sri Lanka. In tegenstelling tot duikplaatsen in Colombo, waar men naast de scheepswrakken weinig speciaals tegenkomt, heeft Trincomalee naast scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog (zoals Japanse “Zero Fighters” en Britse “Hurricanes”) ook veel zeeleven die men elders moeilijk vindt. Op Black Tip Rock vindt men rifhaaien, die soms in groepen van wel 20 rondzwemmen. Op White Rock vindt men vele verschillende soorten roggen, terwijl Eel Rock juist bekend staat om de palingen die er te vinden zijn.