Nieuwsbericht | | 23-07-2021 | ±3 minuten leestijd

Een van de belangrijkste zaken waarmee u rekening moet houden voordat u een reis plant, is het weer op uw bestemming op het moment dat u erheen gaat. Vietnam kent, gezien de lengte van het land, veel verschillende klimaten. Het is dus moeilijk om één periode te vinden waarin het in het hele land mooi weer is. Het is daarom verstandig om uit te zoeken wat de beste tijd is om Vietnam te bezoeken, afhankelijk van waar en wanneer u reist. Daarnaast moet u voor vertrek een visum Vietnam aanvragen.

De beste reistijd hangt af van de regio

Vietnam heeft vanwege zijn lengte verschillende klimaten, dus het is lastig om voor het hele land de beste reistijd te bepalen. Dit zal afhangen van de periode en de plaatsen die u bezoekt, alsook van uw reisplannen. Het hele land heeft een tropisch klimaat en het jaar kan worden verdeeld in de gebruikelijke vier seizoenen. Er zijn echter drie verschillende klimaatzones.

Noord-Vietnam: Sapa, Hanoi en Halong Bay

Het klimaat in Noord-Vietnam is het meest extreme van het land. De zomers zijn zeer heet en regenachtig, en de winters zijn nat en koud. Het is dus niet aan te raden om tijdens deze perioden naar dit gebied te reizen. De beste maanden voor een bezoek aan deze regio zijn maart tot mei en september tot november, aangezien deze maanden samenvallen met het droge seizoen. Dit maakt meer buitenactiviteiten m ogelijk, zoals een bezoek aan de rijstvelden van Sapa, het verkennen van de historische hoofdstad Hanoi of genieten van het adembenemende uitzicht op Halong Bay.

Centraal Vietnam: Hoi An, Da Nang en Hue

Dit gebied heeft een tropisch, vochtig klimaat en temperaturen die vergelijkbaar zijn met die in het zuiden van het land. In Centraal Vietnam valt echter meer neerslag en deze regio wordt tijdens het regenseizoen vaak getroffen door tyfoons. Van januari tot augustus is het weer warm en droog, en vanaf mei stijgen de temperaturen aanzienlijk en deze dalen pas weer in september. Het regenseizoen loopt van oktober tot januari. De beste tijd om naar dit gebied te reizen en te genieten van de kustplaats Da Nang of de badplaats Hoi An is dus in het voorjaar (tussen februari en mei). Dit is ook een goed moment om de stad Hue te ontdekken, de voormalige hoofdstad van het land tot 1945.

Zuid-Vietnam: Ho Chi Minh Stad, Vung Tau en Nha Trang

Zuid-Vietnam kent twee verschillende seizoenen: het droge seizoen (december tot mei) en het regenseizoen (juni tot november). In het droge seizoen lopen de temperaturen hoog op (vooral van maart tot mei zijn ze bijna ondraaglijk), en in het regenseizoen valt er veel neerslag. Daarom is de beste periode om naar dit gebied af te reizen tijdens onze winter, een ideale tijd voor wie de kou wil ontvluchten op zoek naar zon en warmte. Het is niet alleen een ideale periode om de financiële hoofdstad van het land, Ho Chi Minh Stad, te bezoeken, maar ook om te ontspannen op de stranden van Nha Trang of Vung Tau.

Het visum Vietnam aanvragen

Om naar Vietnam te reizen moet elke reiziger, inclusief minderjarige kinderen, in het bezit zijn van een eigen visum. Sinds 2018 kan het e-visum voor Vietnam volledig online worden aangevraagd. Vroeger kon het visum ook nog bij aankomst in Vietnam geregeld worden, het zogenaamde visum on arrival, maar dit wordt afgeraden door de Vietnamese ambassade. Een andere optie is om een fysiek visum in uw paspoort te laten stempelen door de ambassade, maar dit is veel ingewikkelder en tijdrovender.

De handigste en meest gebruikte methode is de elektronische variant van het visum Vietnam, omdat u dan niet in de rij hoeft te staan bij de ambassade of bij aankomst op het vliegveld en u geen stamping fee hoeft te betalen. De geldigheidsduur van het elektronisch visum voor Vietnam bedraagt 30 dagen. U dient wel rekening te houden met de voorwaarden van het visum Vietnam. Zo dient u ten minste één accommodatie te hebben geboekt en mag u het land enkel betreden en verlaten via een van de toegestane plaatsen.


Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.