Bent u van plan binnenkort naar Cuba te reizen? Dan doet u er verstandig aan om voor vertrek na te gaan wat het actuele reisadvies is. Op deze pagina leest u meer over het reisadvies voor Cuba en vindt u een aantal veiligheidsadviezen om rekening mee te houden.

Reisadvies Cuba: de meeste gebieden zijn veilig te bezoeken

Geheel Cuba is veilig te bezoeken. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er op dit moment geen gebieden in het land met een verhoogd veiligheidsrisico. Ondanks dat Cuba een veilig land is om te bezoeken, is het belangrijk altijd rekening te houden met een aantal algemene veiligheidsrisico’s. Ook dient u altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen.

Reisadvies Cuba

Reisadvies Cuba per 15-06-2023

Reisdocumenten

Voor een reis naar Cuba zijn een aantal documenten nodig, waaronder een geldig paspoort en visum. Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten op tijd op orde heeft.

Paspoort en visum

Voor een bezoek aan Cuba is een geldig paspoort nodig. Dit paspoort moet op de laatste dag van uw verblijf in Cuba nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast dient u in het bezit te zijn van een geldig visum of een geldige toeristenkaart voor Cuba. Via deze website kunt u de benodigde reistoestemming eenvoudig online aanvragen. Ook moet u maximaal 48 uur voor vertrek online het immigratieformulier D’Viajeros invullen. Dit formulier moet u (digitaal) kunnen laten zien bij aankomst in Cuba. Lees meer over alle benodigde documenten voor een reis naar Cuba op de pagina over de inreisvoorwaarden voor Cuba.

Direct een toeristenkaart voor Cuba aanvragen

Rijbewijs

Bent u van plan in Cuba een motorvoertuig te besturen? Vergeet dan niet uw rijbewijs mee te nemen. U mag in Cuba een motorvoertuig (auto, motor, scooter) besturen met een Nederlands of Belgisch rijbewijs in combinatie met een internationaal rijbewijs. Alleen uw nationale rijbewijs is dus niet genoeg. Houd er bovendien rekening mee dat de verkeerssituaties in Cuba anders zijn dan u in Nederland of België gewend bent. Meer informatie hierover vindt u verderop op deze pagina.

Veiligheidsadviezen

Tijdens uw bezoek aan Cuba dient u rekening te houden met een aantal algemene veiligheidsrisico’s. Daarover leest u hieronder meer. Volg tijdens uw verblijf altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

Criminaliteit

Criminaliteit komt overal voor, zo ook in Cuba. Denk hierbij aan bijvoorbeeld diefstal en beroving. Wees alert en gebruik uw gezonde verstand. Het is aan te raden om geld, creditcards en andere waardevolle bezittingen en documenten veilig op te bergen en uit het zicht van anderen te houden. Maak voor vertrek zowel een digitale als papieren kopie van belangrijke documenten zoals uw paspoort, zodat u deze op uw telefoon en in uw koffer kunt bewaren. Daarnaast doet u er verstandig aan om:

  • na zonsondergang niet over straat te gaan in gebieden waar u niet bekend bent, zeker niet alleen;
  • in verband met o.a. zakkenrollers alert te zijn op plekken waar veel mensen bij elkaar komen, bijvoorbeeld op het strand, in het theater, op het terras of in een winkelstraat;
  • extra alert te zijn in donkere straten en steegjes;
  • spullen die u niet direct nodig heeft, zoals uw paspoort, vliegticket(s) en extra geld, niet altijd bij u te dragen, maar op een veilige plek op te bergen;
  • geen verzet te bieden als u slachtoffer wordt van een overval of beroving, aangezien dit kan leiden tot (meer) geweld.

Drugs

U kunt in Cuba hoge straffen krijgen voor het bezit, smokkelen en gebruik van drugs. Neem dus geen drugs mee naar Cuba. Dit geldt voor zowel hard- als softdrugs. Gebruikt u drugs voor medicinale doeleinden, bijvoorbeeld cannabis? Vraag dan voor vertrek bij uw huisarts of apotheker na of u deze mee mag nemen op reis en welke procedure u hiervoor dient te volgen. Neem nooit medicinale drugs mee als u er niet 100% zeker van bent dat dit in uw geval is toegestaan.

Prostitutie

Prostitutie is in Cuba verboden. Ingaan op verzoeken kan leiden tot hoge gevangenisstraffen van 20 tot 25 jaar. U wordt dan ook met klem afgeraden om op verzoeken tot prostitutie in te gaan.

Natuurgeweld

In de periode van juni tot en met november kunnen in Cuba orkanen voorkomen. Ook kan er in deze periode sprake zijn van hevige regenval die kan leiden tot overstromingen en aardverschuivingen. Als u in deze periode naar Cuba reist, houd dan gedurende uw reis goed de lokale nieuwsberichten in de gaten. Houd er bovendien rekening mee dat Cuba in een seismisch actieve zone ligt, waardoor ook aardbevingen niet uit te sluiten zijn.

Algemene reisadviezen

Naast bovengenoemde veiligheidsadviezen zijn er ook een aantal algemene reisadviezen voor Cuba om rekening mee te houden.

Ambassaderegistratie

Als u via deze website een toeristenkaart voor Cuba aanvraagt, kunt u ervoor kiezen om uw reis tegelijkertijd te registreren bij de Nederlandse ambassade in Cuba. Als u kiest voor deze ambassaderegistratie, kan de ambassade u gemakkelijk bereiken wanneer de veiligheidssituatie in Cuba verandert en informeren over wat te doen in het geval van noodsituaties.

Betalen en valuta

De officiële munteenheid van Cuba is de Cubaanse peso (CUP). Het is echter niet overal mogelijk om met Cubaanse peso’s te betalen. Vooral op toeristische plekken worden vaak alleen euro’s of dollars geaccepteerd. Aangezien het betalen per pinpas of creditcard in Cuba vaak lastig is en ook het opnemen van geld voor problemen kan zorgen, wordt u geadviseerd om voldoende contant geld mee te nemen voor uw gehele verblijf in Cuba. Wissel uw geld alleen bij officiële wisselkantoren, bijvoorbeeld op het vliegveld of in staatshotels. Controleer van tevoren altijd de wisselkoersen op de website van de Centrale Bank van Cuba. Het terugwisselen van Cubaanse peso’s naar euro’s kan lastig zijn en is vaak alleen mogelijk tegen slechte wisselkoersen. Wissel daarom niet te veel geld om in Cubaanse peso’s.

Controleer voor vertrek altijd of u met uw bankpas geld kunt opnemen of pinnen buiten Europa. Het is aan te raden om ook een creditcard mee te nemen naar Cuba, omdat het betalen of geld opnemen met een pinpas vaak niet mogelijk is. Bankpassen van de ING en bankpassen van Amerikaanse banken, evenals American Express creditcards en Diner Club creditcards worden in Cuba nooit geaccepteerd. In veel gevallen is het met creditcards van Mastercard of Visa wel mogelijk om geld op te nemen bij pinautomaten.

Schaarste

In Cuba kwam het in het verleden regelmatig tot brandstoftekorten. Ook nu kan het, ook voor toeristen, moeilijk zijn om aan brandstof te komen. De brandstoftekorten kunnen stroomuitvallen tot gevolg hebben, die vaak vooraf worden aangekondigd. Veel accommodaties hebben geen (nood)generator. Houd hier rekening mee bij het boeken van uw verblijf.

Niet alleen met betrekking tot brandstof is er in Cuba sprake van schaarste. Er is namelijk ook een tekort aan levensmiddelen en bijvoorbeeld toiletartikelen.

Medicijnen

Ook wat betreft medicijnen is er in Cuba sprake van tekorten. Dit betekent dat bijvoorbeeld paracetamol en andere pijnstillers in Cuba niet tot zeer moeilijk verkrijgbaar zijn. Als u medicijnen wilt meenemen naar Cuba, heeft u vaak een medicijnenpaspoort nodig of dient u een medische verklaring mee te nemen.

Informeer voor vertrek bij uw huisarts en/of apotheker welke medicijnen u mee kunt nemen en wat de exacte regels zijn.

Reisverzekering

Het is aan te raden om ruim voor vertrek te controleren of uw zorgverzekering eventuele medische kosten in het buitenland dekt. Denk hierbij aan een ziekenhuisopname of repatriëring. Als u geen reisverzekering heeft, is het aan te raden deze een af te sluiten. Een basiszorgverzekering dekt medische kosten in het buitenland namelijk niet altijd 100%.

Telefonische bereikbaarheid

In delen van Cuba kan het bereik slecht zijn en er zijn gebieden waar mobiel bellen of internetten helemaal niet mogelijk is. In de grotere steden is de bereikbaarheid aanzienlijk beter dan in afgelegen gebieden. In veel hotels is wifi beschikbaar, vaak tegen betaling.

Controleer voor vertrek bij uw provider wat de kosten zijn voor bellen en mobiel internetten in Cuba en schaf indien nodig een buitenlandpakket aan. Cubaanse simkaarten zijn niet overal verkrijgbaar. Wilt u een lokale simkaart aanschaffen? Dit kan op de internationale vliegvelden in Cuba.

Vaccinaties

Er zijn een aantal vaccinaties die worden aanbevolen voor een reis naar Cuba. Vraag ruim voor vertrek bij uw huisarts na welke vaccinaties in uw geval worden aanbevolen.

Let op: Houd er rekening mee dat in Cuba muggen voorkomen die ziektes zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en het zikavirus kunnen overbrengen. Neem maatregelen om te voorkomen dat u gestoken wordt.

Naar de VS reizen na een verblijf in Cuba

Cuba wordt door de Verenigde Staten van Amerika beschouwd als sponsor van terrorisme. Bent u na 11 januari 2021 in Cuba geweest of wilt u binnenkort naar Cuba reizen, houd er dan rekening mee dat u dan geen ESTA voor Amerika meer kunt aanvragen. Dit betekent niet dat u niet meer naar Amerika kunt reizen. U zult in dit geval een visum moeten aanvragen.

Verkeerssituatie

De verkeerssituatie is in Cuba in vele opzichten anders dan in Nederland of België. Houd er rekening mee dat:

  • de wegen in Cuba slecht verlicht of slecht onderhouden kunnen zijn;
  • op de weg ook paarden met wagens kunnen rijden;
  • het lastig kan zijn om benzine en/of diesel te verkrijgen vanwege mogelijke brandstoftekorten in Cuba;
  • criminelen zich soms voordoen als lifters en dat u gedurende uw reis in Cuba dus nooit lifters mee moet nemen.

Belangrijke contactgegevens

In onderstaande tabellen vindt u een aantal belangrijke telefoonnummers en de contactinformatie van de Nederlandse en Belgische ambassade in Cuba. Het is aan te raden om deze telefoonnummers op te slaan in uw mobiele telefoon en op te schrijven en te bewaren in uw koffer, zodat u deze altijd bij de hand heeft. Sla naast deze telefoonnummers ook uw bankgegevens en de gegevens van uw reisverzekering op.

Telefoonnummers van de lokale hulpdiensten in Cuba
Algemeen alarmnummer 106
Ambulance 104
Brandweer 105

Hieronder vindt u de contactinformatie van de Nederlandse en Belgische ambassade in Cuba. Beide ambassades werken uitsluitend op afspraak, met uitzondering van noodsituaties. Wel zijn de ambassades 24/7 telefonisch bereikbaar. Bent u op zoek naar de contactinformatie van de Cubaanse ambassade in Nederland of België? Bekijk dan de pagina met informatie over de Cubaanse ambassade in Nederland en België.

De Nederlandse ambassade in Cuba
Adres Avenida 7ma #2007, esq. 22 Miramar, Havana
Telefoon +53 72 04 25 11

Adres van de Nederlandse ambassade in CubaAdres van de Nederlandse ambassade in Cuba


De Belgische ambassade in Cuba
Adres Calle 8 n° 309 e/.3ra y 5ta, Miramar, Playa, Ciudad de la Habana, Havana
Telefoon +53 7 204 24 10

Adres van de Belgische ambassade in CubaAdres van de Belgische ambassade in Cuba

Disclaimer: u blijft zelf verantwoordelijk
De informatie op deze pagina is met zorg samengesteld op basis van verschillende officiële Europese overheidsbronnen, waaronder het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. VisumBuitenland.nl stelt zich niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen van het incorrect opvolgen van de reisadviezen of voor eventuele problemen die tijdens de reis ontstaan ondanks het correct opvolgen van de adviezen op deze pagina.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cuba. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (17 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 17 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 27,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cuba is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.