Nieuwsbericht | | 25-01-2024 | ±3 minuten leestijd

In augustus 2023 hebben de Indiase autoriteiten een nieuw elektronisch visum geïntroduceerd: het e-Ayush visum. Dit visum is bedoeld voor reizigers die in India een medische behandeling willen ondergaan die onder het Ayush-systeem valt, zoals ayurveda, homeopathie of yoga. Reizigers die voor een vakantie of een kort yogaprogramma naar India reizen, kunnen gebruikmaken van het e-Tourist visum.

India als bakermat van ayurveda en natuurgeneeswijzen

Wat betreft ayurveda, natuurgeneeskunde en yoga is India een van de belangrijkste landen ter wereld. De Indiase stad Rishikesh, in de deelstad Uttarakhand, wordt ook wel de yoga-hoofdstad van de wereld genoemd. Ook andere Indiase steden en deelstaten, zoals Goa, Kerala en Karnataka, staan bekend om hun spirituele en yoga retreats. Sinds 2014 heeft India zelfs een Ministerie voor Ayush, dat als doel heeft de oude Indiase geneeswijzen nieuw leven in te blazen en de gezondheidszorg in het land te optimaliseren. Ayush is een acroniem voor Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha, Sowa Rigpa, and Homeopathy, de traditionele geneeswijzen waar het ministerie zich mee bezighoudt.

Behoefte aan een Ayush visum

Volgens de Indiase Minister van Ayush, Sarbananda Sonowal, zal de introductie van het Ayush visum internationaal een enorme boost geven aan medische reizen naar India. De invoering van het Ayush visum is onderdeel van het Heal in India Initiative, een groter plan om India op de kaart te zetten als medische reisbestemming. De verwachting is dat mede door de introductie van het Ayush visum de opbrengsten uit ayurveda en andere gezondheidszorg die onder de term Ayush vallen in 2025 enorm zullen stijgen.

Verschil met het e-Medical visum

Het e-Ayush visum heeft veel overeenkomsten met het e-Medical visum, het elektronische visum voor medische behandelingen in India. Beide visa zijn geldig voor een verblijf in India van maximaal 60 dagen en met beide visa mag men drie keer in het land aankomen (triple-entry). Ook hebben beide visa een variant voor begeleiders, het zogeheten e-Medical of e-Ayush Attendant visa. Deze visa zijn bedoeld voor de personen die de reiziger, die in India een medische of ayurveda behandeling ondergaat, begeleiden tijdens de reis. Per reiziger met een e-Medical of e-Ayush visum mogen maximaal twee begeleiders mee die een Attendant visa kunnen aanvragen.

Het grootste verschil tussen het e-Ayush en het e-Medical visum zit in het reisdoel waarvoor de visa geschikt zijn. Het e-Medical visum voor India is uitsluitend bestemd voor reizigers die in India een medische behandeling ondergaan in een gerenommeerd, erkend ziekenhuis. Het e-Ayush visum is daarentegen geschikt voor een breder spectrum aan behandelingen. Denk hierbij aan verschillende Indiase genezingsvormen, zoals ayurveda, therapeutische zorg, wellness en yoga. Deze behandelingen hoeven niet bij een gespecialiseerd ziekenhuis plaats te vinden, maar het moet wel gaan om een erkende, bij de Indiase overheid geregistreerde Ayush-instelling. Bij de visumaanvraag moet een medische uitnodigingsbrief van deze instelling worden aangeleverd.

e-Tourist visum voor een vakantie of yogaprogramma

De meeste personen die naar India reizen, maken gebruik van een e-Tourist visum. Dit elektronische visum is geschikt voor een vakantie of een bezoek aan vrienden of familie, maar ook voor een kort yogaprogramma. Reizigers die niet-medische yogalessen willen volgen in India, moeten dus een visum voor toeristische doeleinden aanvragen en geen Ayush visum. Er zijn verschillende varianten van het e-Tourist visum beschikbaar. Op VisumBuitenland.nl kan een toeristenvisum voor India worden aangevraagd met een geldigheidsduur van 30 dagen of een jaar.

Met het visum met een geldigheidsduur van 30 dagen mag men twee keer naar India reizen en maximaal 30 dagen in het land verblijven. Met het visum dat een jaar geldig is mag men meerdere reizen naar India maken. In dit geval mag iedere reis maximaal 90 dagen duren. Per kalenderjaar mag men met dit visum in totaal 180 dagen in India blijven. Lees hierover meer op de pagina over de geldigheidsduur van het e-Tourist visum voor India.

Vraag nu het e-Tourist visum voor India aan

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25,63 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25,63 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 36,03 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.