Nieuwsbericht | | 08-02-2024 | ±3 minuten leestijd

Myanmar biedt sinds 30 augustus 2023 een visa on arrival aan voor reizigers uit China en India. De hierdoor verwachte toename van het aantal Aziatische toeristen moet de afname van bezoekers uit Europa en de Verenigde Staten opvangen. Eerder kwamen ook reizigers uit Europa voor dit visum in aanmerking, maar dat is sinds enkele jaren niet meer het geval.

Het visa on arrival voor Myanmar

Een visum voor Myanmar kan afhankelijk van de nationaliteit van de aanvrager op verschillende manieren worden verkregen. Ten eerste kan een aanvraag worden ingediend bij de ambassade van Myanmar. Ten tweede kan het visum eenvoudig voor vertrek online worden aangevraagd. De derde mogelijkheid is om het visum bij aankomst in Myanmar aan te vragen. Voor het uitbreken van de coronapandemie was dit laatste ook voor reizigers uit een aantal Europese landen mogelijk, als ze in het land arriveerden via een van de grotere internationale vliegvelden van Myanmar. Door het coronavirus en de staatsgreep in 2021 werd de afgifte van visa op de vliegvelden echter volledig gestaakt. In de zomer van 2023 heeft Myanmar aangekondigd de afgifte van het visa on arrival weer te gaan hervatten, maar dat voorlopig uitsluitend toeristen met de Indiase of Chinese nationaliteit hiervoor in aanmerking zullen komen.

Toerisme lijdt onder de politieke situatie

Na het uitbreken van de coronapandemie en de staatsgreep van 1 februari 2021 verdween Myanmar bij veel reisorganisaties en reizigers bijna volledig van de radar als mogelijke reisbestemming. De nationale overheden van veel landen in Europa en andere Westerse landen raden reizen naar Myanmar ook begin 2024 nog steeds af. De politieke situatie in het land wordt namelijk als instabiel beschouwd. Ook zouden er in het land diepgewortelde conflicten spelen die ieder moment kunnen oplaaien. Wie tegen het reisadvies in toch naar Myanmar reist, moet rekening houden met beperkingen van de bewegingsvrijheid; in sommige gebieden geldt een avondklok en voor bepaalde delen van het land geldt een volledig bezoekverbod.

Relaties met China en India aanhalen

Toch ziet de huidige regering van Myanmar mogelijkheden voor een wederopstanding van het land in toeristisch opzicht. Het land richt zich hiervoor nadrukkelijk op toeristen uit Azië, die al voor de coronapandemie 90% van het totale aantal buitenlandse bezoekers uitmaakten. Een onderdeel van de strategie is het opnieuw beschikbaar maken van het visa on arrival voor reizigers uit China en India. Myanmar deelt twee lange grenzen met deze twee buurlanden, waardoor er over de jaren heen nauwe betrekkingen zijn ontstaan. Terwijl de huidige militaire regering van Myanmar door het Westen scherp bekritiseerd wordt, onderhouden India en China nog steeds nauwe diplomatieke relaties met het land. Myanmar wil deze relaties nu aanhalen om het toerisme weer op de been te helpen.

Visa on arrival voor Chinese en Indiase reizigers

De Myanmarese overheid biedt sinds 30 augustus 2023 weer visas on arrival aan voor Chinese en Indiase staatsburgers. Dit duurt in ieder geval tot 30 augustus 2024. Het visa on arrival staat een verblijf van maximaal 30 dagen in Myanmar toe. Het visa on arrival kan op ieder internationaal vliegveld in Myanmar worden aangevraagd. Hiervoor moet iedere reiziger een aanvraagformulier invullen, twee pasfoto’s in kleur aanleveren en een bedrag van 50 USD betalen. Ook moeten reizigers over een paspoort beschikken dat vanaf de dag van aankomst in Myanmar nog minstens 6 maanden geldig is.

E-visum Myanmar als alternatief

Voorlopig komen uitsluitend reizigers met de Chinese en Indiase nationaliteit in aanmerking voor het visa on arrival voor Myanmar. Alle andere reizigers moeten al voor vertrek een visum aanvragen. Dit kan sinds enkele jaren eenvoudig online met een digitaal aanvraagformulier. Via deze online aanvraagprocedure kan een zogeheten e-visum Myanmar worden aangevraagd. Om dit visum te verkrijgen, hoeft men dus niet naar de ambassade. Alle benodigde gegevens en documenten kunnen digitaal worden aangeleverd. Het e-visum is geldig voor een toeristisch verblijf van maximaal 28 dagen in Myanmar.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Myanmar. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via evisa.moip.gov.mm). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 33,26 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Myanmar is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.