Op deze website kan het elektronische visum voor Sri Lanka worden aangevraagd, dit visum wordt ook wel e-visum Sri Lanka of ETA genoemd. Reizigers die niet voldoen aan de voorwaarden van het ETA kunnen in veel gevallen alsnog naar Sri Lanka reizen door gebruik te maken van een fysiek visum. Deze kunnen niet online worden aangevraagd, hiervoor moet u een afspraak maken bij een van de consulaten van Sri Lanka. Het aanvragen van een fysiek visum duurt enkele dagen langer dan een ETA en de kosten zijn hoger.

Wanneer spoedaanraag indienen

Meestal geen fysiek visum benodigd
Het fysieke visum voor Sri Lanka wordt door een medewerker van het consulaat in het paspoort van de reiziger geplakt. Dit is een wezenlijk verschil met het ETA / e-visum, dat online is aan te vragen en thuis kan worden uitgeprint door de reiziger. Voor toeristen en zakenreizigers die niet langer dan 30 dagen in Sri Lanka verblijven is de geldigheid van het online aan te vragen visum (ETA) gelijk aan de fysieke variant die bij het consulaat moet worden opgehaald.

Wanneer een fysiek visum aanvragen?

Door de hogere kosten en langere verwerkingstijd van het fysieke visum voor Sri Lanka is deze versie alleen aan te raden voor reizigers die niet voldoen aan de voorwaarden van het e-visum. Er zijn verschillende soorten fysieke visa, elk met een eigen specifieke doelgroep. Afhankelijk van de achtergrond van de reiziger en het beoogde reisdoel dient te worden beoordeeld welke het meest geschikt is.

In de volgende gevallen moet een fysiek visum worden aangevraagd in plaats van een ETA / e-visum:

  • De reiziger wil langer dan 90 dagen in Sri Lanka verblijven
  • De reiziger wil in dienst treden bij een organisatie die is gevestigd in Sri Lanka
  • De reiziger is een journalist en/of maakt mediaproducties
  • De reiziger wil deelnemen aan media- of journalistiek gerelateerde evenementen, waaronder bijeenkomsten, conferenties, seminars en politieke bijeenkomsten
  • De reiziger wil activiteiten willen uitvoeren voor of in samenwerking met NGO’s

Het land in Sri LankaHet land in Sri Lanka

Wat voor visum heb ik nodig?

Het fysieke visum kent diverse varianten, het is belangrijk dat u de juiste aanvraagt. De volgende fysieke varianten zijn beschikbaar bij het consulaat:

TypeUitleg
Toeristenvisum (tijdelijk verblijf)Voor vakantie, excursies, familiebezoek, vriendenbezoek.
Zakenvisum (tijdelijk verblijf) (ook voor vrijwilligers)De reiziger mag niet in dienst treden bij een organisatie die in Sri Lanka is gevestigd. Beschikbaar als single-entry, double-entry of multiple-entry.
Immigratievisum (permanent verblijf)De reiziger mag in dienst zijn van een organisatie welke is gevestigd in of buiten Sri Lanka.
Ook geschikt voor vrijwilligers, investeerders, religieuzen, studenten, ex inwoners van Sri Lanka en familieleden van inwoners van Sri Lanka, diplomaten en gepensioneerden.
TransitvisumVisum voor overstappen vanuit Sri Lanka

Aanvraagprocedure fysieke visa

Allereerst dient u te controleren of uw paspoort nog een lege pagina bevat waarin het visum kan worden geplakt. Indien dit niet het geval is moet u eerst een nieuw paspoort aanvragen. Vervolgens gaat u na welke variant u nodig heeft (zie hierboven). De aanvraag verloopt via een van de consulaten van Sri Lanka. Er zijn onder andere consulaten in Nederland (Javastraat 2C, Den Haag) en België (Rue Jules Lejeune 27, Brussel).

Het fysieke visum wordt bij het ophalen in het paspoort van de reiziger geplakt door een medewerker van het consulaat. De toekenningsprocedure duurt enkele dagen, in tegenstelling tot de online variant, die bij spoedaanvragen gemiddeld al na 43 minuten wordt toegekend. Ook is het fysieke visum duurder dan het online aan te vragen e-visum / ETA Sri Lanka. De exacte kosten hangen af van het visatype en de gewenste verblijfsduur.