Nieuwsbericht | | 11-03-2019 | ±4 minuten leestijd

Reizigers uit Nederland en België, die naar Indonesië willen reizen, dienen van tevoren een visum Indonesië te regelen, als zij langer dan 30 dagen willen verblijven. Voor beide landen geldt de visumplicht. Voor een verblijf korter dan 30 dagen is geen visum Indonesië nodig. Naast het regelen van een visum Indonesië is het belangrijk goed na te denken over de veiligheid van de reis.

Indonesië is namelijk onderdeel van ‘de ring of fire’. Daarmee wordt een ‘ring van vuur’ bedoeld. De Ring of Fire houdt in dat door het bewegen van de aardkorst in Indonesië sommige gebieden in het land extra vatbaar zijn voor vulkaanuitbarstingen en ander natuurgeweld. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt daarom een aantal gebieden liever niet te bezoeken. Naast het regelen van een visum is een goede voorbereiding op de reis dus erg belangrijk.

Veiligheid in Indonesië

Uiteindelijk is de reiziger zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn of haar reis. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt momenteel nog niet af om naar Indonesië te reizen. Wel dienen reizigers rekening te houden met de laatste ontwikkelingen en dan met name op het gebied van natuurgeweld.

Indonesië is onderdeel van wat experts ‘een ring van vuur’ noemen. Dat betekent dat sommige gebieden in Indonesië op een bepaalde plaat op de aardkorst staan. Doordat de aardkorst beweegt, komt het in Indonesië regelmatig tot vulkanische uitbarstingen. Daarnaast dient men rekening te houden met flinke aardbevingen met tsunami’s (vloedgolven) tot gevolg.

Halverwege oktober 2018, op 11 oktober was er nog een aardbeving in Indonesië. Ten noordoosten van de regio Situbondo deed zich een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter voor. Het is daarom belangrijk altijd het laatste nieuws te volgen en contact te houden met de familie, reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij als men besluit toch naar Indonesië te reizen.

Aardbevingen in Indonesië

In Indonesië komen aardbevingen geregeld voor. Naast de meest recente aardbeving op Oost-Java komt natuurgeweld ook in andere gebieden voor. Zoals bijvoorbeeld in Centraal Sulawesi, waar een zware aardbeving gevolgd werd door een vloedgolf. Daardoor zijn er veel slachtoffers gevallen. Wanneer men te maken krijgt met een aardbeving of tsunami, is het verstandig rekening te houden met eventuele naschokken.

Momenteel geldt de noodtoestand voor plaats als Palu, Donggala en Sigi. Dat betekent dat het verstandig is niet naar deze plaatsen te reizen, tenzij strikt noodzakelijk.
Ook in juli en augustus kwamen er geregeld zware aardbevingen voor. De zwaarste aardbeving had een kracht van 7.0 op de schaal van Richter en vond plaats op Lombok. Daardoor is er veel schade aan gebouwen, evenals schade op de eilanden op Bali en de Gili-eilanden.

VisumBuitenland.nl en het Ministerie van Buitenlande zaken raden aan om eerst zelf te informeren naar de situatie in dit gebied, alvorens naar dit gebied af te reizen.

Vulkanen in Indonesië

In Indonesië barsten regelmatig vulkanen uit. Dat gebeurde in oktober 2018 ook in het noorden van Sulawesi. Daardoor kan het vliegverkeer naar Manado gestoord worden. De autoriteiten verbieden reizigers om binnen een straal van vier tot 6.5 kilometer van de vulkaan te komen.

Het is belangrijk voor eenieder die richting dit gebied reist, de laatste ontwikkelingen op de voet te volgen. Houd contact met familie, reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij. Dit geldt ook voor de vulkanen Mount Merapi en Mount Agung. Deze vulkanen liggen in ‘de ring of fire’ en kunnen dus uitbarsten en het vliegverkeer ernstig verstoren. Dit geldt ook voor de provincies Noord-Sumatra, Oost-Java en Bali.

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding voor de reis naar Indonesië is erg belangrijk. Daarom is het belangrijk een visum Indonesië aan te vragen. Dit visum is verplicht voor alle Nederlandse en Belgische reizigers. Dit betekent dat ook minderjarige kinderen over een eigen paspoort en visum moeten beschikken. Daarnaast is het raadzaam te informeren naar wat men moet doen in een noodsituatie.

Handelen in noodsituaties

Wie reist naar de Ring of Fire, kan in een noodsituatie terechtkomen. Naast aardbevingen en vulkaanuitbarstingen komen ook tropische orkanen en overstromingen regelmatig voor. We raden aan altijd contact te houden met de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Volg in een noodsituatie de aanwijzingen van de lokale autoriteiten strikt op.

Wanneer de autoriteiten waarschuwen voor een mogelijke uitbarsting, reis dan niet naar deze omgeving. Houd bovendien altijd contact met familieleden in Nederland of België.

Visum Indonesië

Ten slotte moet men voor vertrek een visum Indonesië aanvragen. Het visum is alleen noodzakelijk voor reizigers die langer dan 30 dagen in Indonesië willen verblijven. Anders is het aanvragen van een visum niet nodig. Het visum kost € 89,95 per persoon. Een toeristisch visum of zakenvisum kan voor maximaal 60 dagen worden aangevraagd. Zakenvisums geven recht op eenmalig inreizen of onbeperkt reizen binnen een jaar.

Wie korter dan 30 dagen in Indonesië blijft, heeft geen visum nodig.

Spoed: visum Indonesië aanvragen

Wie langer dan 30 dagen in Indonesië wil verblijven, moet daarvoor een visum Indonesië aanvragen. Het visum wordt doorgaans binnen 9 werkdagen toegekend. Wie eerder een visum Indonesië nodig heeft, kan gebruikmaken van een spoedprocedure. Het is mogelijk te kiezen voor een toekenning binnen 3 of 6 werkdagen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Indonesië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Indonesië.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Indonesië. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (60 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 60 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 29,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Indonesië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.