Nieuwsbericht | | 29-06-2021 | ±4 minuten leestijd

Sulawesi is een tropisch paradijs met oerwouden, uitgestrekte rijstvelden, stranden, koraalriffen, vulkanen en verborgen dorpjes waar de oude tradities nog volop in leven zijn. Doordat er relatief weinig toerisme is, is een reis naar dit ongerepte eiland avontuurlijker dan bijvoorbeeld een verblijf op Bali of Lombok. In dit artikel leest u hoe u in Sulawesi komt en wat u er kunt doen om een onvergetelijke reis te beleven.

De heenreis

De meeste mensen die naar Indonesië reizen vertrekken met het vliegtuig. Aangezien Sulawesi als eiland niet zo is ingericht op toerisme, zijn er geen directe lijnvluchten vanuit Europa. Op Sulawesi zijn twee grotere vliegvelden, in Makassar en Manado, die verbindingen hebben met Kuala Lumpur, Singapore, Jakarta, Bali en andere Indonesische vliegvelden.

Een andere, nog wat avontuurlijkere optie, is om de boot te nemen vanaf Surabaya naar Makassar. U bent dan beduidend langer onderweg, maar als het schip na circa 22 uur aanmeert in Sulawesi heeft u helemaal het gevoel in een andere wereld beland te zijn

Om voor langere tijd in Indonesië te verblijven is een visum nodig. Nederlandse reizigers mogen zonder visum tot 30 dagen in het land verblijven. Wie langer wil blijven, kan de maximale verblijfsduur verdubbelen naar 60 dagen door een visum Indonesië aan te vragen.

Torajaland - het verborgen hoogland

De Toraja zijn een volk dat in het zuiden van Sulawesi woont. Hun naam betekent “mensen van het hoogland”. Doordat het hoogland vroeger zo lastig te bereiken was en er nooit waardevolle grondstoffen gevonden werden, hebben de Toraja eeuwenlang in relatieve isolatie geleefd. Hierdoor is hun traditionele cultuur nog erg aanwezig. Ze wonen in tongkonan, smalle houten huizen met een dak in de vorm van buffelhorens. Waar onze verre voorouders in Europa rituelen hadden die met de overgang van seizoenen te maken hadden, hebben die van de tropische Toraja meer te maken met landbouw, leven en dood, omdat het klimaat nooit zo’n grote rol speelde in hun dagelijks leven.

De Toraja hebben een eigenzinnige kijk op de dood. Ze wonen geregeld langere periodes in huis met hun overleden dierbaren, die zodra de familie genoeg geld gespaard heeft een begrafenis krijgen die meerdere dagen duurt. Dierenoffers komen daarbij voor en de overledenen worden om de paar jaar tijdens de feestdag ma’nene weer uit hun graf gehaald en verzorgd. Dit is voor veel toeristen een confronterende gebeurtenis om mee te maken, maar het kan tegelijkertijd ook een enorm leerzame en verrijkende ervaring zijn.

Op zoek naar de dieren van Tangkoko

In het noorden van Sulawesi ligt nationaal park Tangkoko, een verborgen stuk oerwoud met dieren die men nergens anders ter wereld vindt. Zo wonen er onder andere de tarsiër, de kleinste aap ter wereld, de cuscus, een soort koala, en de kleurrijke neushoornvogel met een spanwijdte van wel anderhalve meter. Onder begeleiding van een gids kunt u in de vroege uren het oerwoud ingaan om een glimp op te vangen van deze bosbewoners.

Duiken in Bunaken

Bunaken is een spectaculair duik- en snorkelgebied in de buurt van Manado. Door de glazen van uw duikbril kunt u genieten van een oceaan van kleur. Hier zwemmen onder andere de clownvis, zeeschildpadden en soms zelfs dolfijnen rond. Een tocht naar Bunaken is mooi te combineren met een stedentrip naar Manado. Dat is een overwegend Christelijke handelsstad waar koffie, hout en specerijen worden verkocht. De stad staat vol met kerken, zoveel dat een van de ruim een half miljoen inwoners van Manado bijna vijf jaar lang elke zondag naar een andere dienst kunnen gaan voordat ze overal geweest zijn. En wanneer een van de oudere bewoners u in het Nederlands aanspreekt, waant u zich al helemaal in andere tijden.

Een tropisch paradijs: de Saluopa-waterval

In de binnenlanden van Sulawesi ligt de relatief goed bereikbare Saluopa-waterval, die uit twaalf ‘etages’ bestaat. Er loopt een trap omhoog en bij elk van de etages kunt u een duik nemen in het water. De lokale bewoners gebruiken deze plek als een soort gigantische douche. Omringd door palmbomen met klimmende apen en zingende vogels is een uitstap naar Saluopa alsof u in een subtropisch zwemparadijs bent, maar dan in het echt.

Klaar voor een lang avontuur? Regel dan een visum Indonesië

Ziet u het al helemaal zitten om de unieke natuur en cultuur van Sulawesi mee te maken? Als u het eiland wilt bekijken en wellicht ook nog andere plekken van Indonesië wilt zien zonder al te veel haast en keuzestress, is het een goed idee voor vertrek een visum Indonesië aan te vragen. Wanneer u eenmaal in Indonesië bent, is het niet meer mogelijk om uw verblijf ter plekke te verlengen door een visum aan te vragen. Voor het aanvragen van een visum moeten namelijk een aantal documenten worden aangeleverd en bovendien moet het paspoort fysiek naar de ambassade worden opgestuurd. Het is dan ook verstandig om het visum op tijd aan te vragen. Controleer voor het aanvragen van een visum Indonesië zorgvuldig welke documenten daarvoor nodig zijn.