Nieuwsbericht | | 27-08-2021 | ±3 minuten leestijd

Voor de beste vakanties is het natuurlijk belangrijk dat men zich goed inleest over het land waar naartoe gereisd wordt. Kenia is hier geen uitzondering op. In dit artikel zetten we 5 van de belangrijkste zaken voor een reis naar Kenia op een rijtje. Wist u bijvoorbeeld dat het visum Kenia alleen nog maar online verkrijgbaar is?

1: Bescherming tegen insecten

In Nederland zijn we gewend aan een paar muggen tijdens de zomermaanden, maar meer dan een lichte irritatie zijn de beestjes hier niet. In Kenia is het een ander verhaal. Muggen en andere steekinsecten (zoals tsetse- en zandvliegen) vind men vrijwel overal in het land en in grote aantallen, vooral als men op safari gaat. Zonder goede bescherming kan een vakantie in Kenia al snel een ramp worden.

Er is niet veel nodig om u te beschermen tegen insecten in Kenia. Een insectenwerend middel als DEET doet wonderen, en men kan daarnaast loszittende kleding met lange mouwen dragen. Veel mensen gebruiken ook een muggennet (ook wel bekend als klamboe) voor een goede nachtrust. Het is ook van belang dat men de juiste vaccinaties heeft voor een reis naar Kenia, zoals het DTP-vaccin. Het wordt bovendien sterk aangeraden om malariapillen in de handbagage mee te nemen.

2: Weet waar u foto’s mag maken

Op vakantie wil men natuurlijk vele mooie foto’s maken. Kenia heeft prachtige locaties voor foto’s, zoals bijvoorbeeld de vele nationale parken in het land of het unieke autovrije eiland Lamu. Ook de hoofdstad Nairobi heeft mooie bezienswaardigheden, zoals het nationaal museum van Nairobi. Men moet zich er echter wel bewust van zijn dat bepaalde zaken niet gefotografeerd mogen worden. Daartoe behoren overheidsgebouwen en militaire inrichtingen, maar ook soldaten. Ook op vliegvelden is het verboden om foto’s te nemen. De Keniaanse overheid neemt dit heel serieus. Voor overtredingen worden hoge boetes of zelfs celstraffen opgelegd.

3: Het visum Kenia kan alleen nog online worden aangevraagd

Veel landen hebben een fysieke visumaanvraagprocedure en een digitale aanvraagprocedure. Voor een fysiek visum moet men naar de ambassade van dat land (of, in sommige gevallen, naar een kiosk op het vliegveld of de grensovergang na aankomst), een digitaal visum kan online worden aangevraagd. Ook Kenia had in het verleden een dergelijk tweeledig systeem. Echter, sinds januari 2021 kan het visum Kenia alleen nog maar online worden aangevraagd. De Keniaanse overheid heeft alle andere visumsoorten afgeschaft.

Om voor een toeristen- of zakenvisum in aanmerking te komen moet men aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het paspoort waarmee het visum wordt aangevraagd nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst, en moet bij de visumaanvraag de boekingsbevestiging voor de eerste overnachting in Kenia of een uitnodigingsbrief aangeleverd worden. Daarnaast moeten ook een boekingsbevestiging voor de retourvlucht, een pasfoto en een foto van het paspoort online aangeleverd worden.

Als men aan deze voorwaarden voldoet kan het visum Kenia online aangevraagd worden middels het visumaanvraagformulier. Het visum wordt gemiddeld binnen 8 dagen, maar vaak al veel sneller, per e-mail toegestuurd.

4: Breng de juiste kleding mee voor safariʼs

Kenia staat vooral bekend als safariland en dit is dan ook een van de populairste activiteiten voor toeristen. Zonder de juiste voorbereidingen kan een safari echter al snel een kwelling worden. Op een safarivoertuig is er niet veel ruimte voor bagage. Men deelt het voertuig vaak met anderen. Plan dus vooraf wat u wilt meenemen. Wat niet mag ontbreken is bescherming tegen de zon en tegen insecten.

Het soort kleding dat men draagt is ook belangrijk. Synthetische stoffen moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Draag in plaats daarvan natuurlijke stoffen zoals linnen. Deze ‘ademen’ meer, waardoor men zich niet constant heet en plakkerig voelt. Het is beter om geen felle kleuren te dragen. Deze kunnen de wilde dieren namelijk afschrikken.

5: Kenia heeft een verbod op plastic wegwerptasjes

In 2017 voerde de Keniaanse overheid een officieel verbod op plastic wegwerptasjes in. Het land heeft een van de strengste regelgevingen ter wereld op dit vlak. Toeristen die gewend zijn aan plastic tasjes kunnen in Kenia voor een onaangename verrassing komen te staan. Boetes voor het gebruik van wegwerptasjes kunnen hoog oplopen. Dit verbod geldt niet voor plastic flessen, ondanks aandringen van milieuorganisaties in Kenia. Het kraanwater in Kenia is niet overal veilig, vooral tijdens de regenmaanden. De beste manier om veilig drinkwater te krijgen is om gebotteld water in een grote supermarkt te kopen. Bij de kleinere winkels is het niet altijd zeker dat het water goed gefilterd is.