Nieuwsbericht | | 18-06-2021 | ±3 minuten leestijd

Hoewel Kenia vooral bekend is om zijn safari’s, heeft ook de kustlijn aan de Indische Oceaan een rijk onderwaterleven met spectaculaire koraalriffen. Samen met de paradijselijke witte zandstranden is Kenia de ideale plek voor duikliefhebbers die op zoek zijn naar zowel avontuur als ontspanning. Lees hieronder meer informatie over duiken in Kenia en de visumvereisten om het land binnen te komen.

Duikbrevet

Als u er nog geen heeft, kunt u voor of tijdens uw vakantie in Kenia een duikbrevet halen. Op de in dit artikel genoemde duikplaatsen kunt u een duikuitrusting huren en deelnemen aan duiktochten. Er zijn ook een aantal duikscholen die lessen en cursussen aanbieden, zodat u in slechts vier of vijf dagen het duikbrevet kan behalen. Vraag van tevoren bij de school na of het certificaat dat u aan het eind van de cursus ontvangt ook in het buitenland geldig is. Als u naar Kenia wil reizen om te duiken en te genieten van de prachtige kust, heeft u naast een duikbrevet ook een visum Kenia nodig.

Mombasa

Na de hoofdstad Nairobi is Mombasa de dichtstbevolkte stad van Kenia en de oudste van het land. Aan de rand van de stad ligt het Mombasa Marine National Park and Reserve, een 200 km² groot zeegebied in de buurt van de belangrijkste toeristische gebieden. Ten noorden van de stad ligt Mtwapa Creek, een ideale plaats om te duiken. In dit gebied kunt u grote scholen geelstaart barracuda’s, tandbaarzen en schildpadden zien.

Kilifi

Kilifi is een dorp dat ongeveer 50 kilometer ten noorden van Mombasa ligt. In dit gebied liggen de Vuma-grotten met een diepte van 20 meter, die als schuilplaats dienen voor palingen, grote baarzen en barracuda’s. Om eruit te komen, moet men door een 10 meter lange tunnel heen die door een gat in het rif naar buiten komt. Op slechts 20 minuten rijden van Kilifi ligt Watamu National Marine Park, de thuisbasis van een prachtig koraalrif. Het is ook een belangrijk gebied voor het leggen van eieren voor groene zeeschildpadden. U kunt een bezoek aan dit reservaat combineren met een duik bij het nabijgelegen Moray Reef, een rif met een indrukwekkende overhang van 28 meter hoog.

Nationaal Zeereservaat Kiunga

Dit reservaat ligt aan de noordkust van Kenia, in het district Lamu, en grenst aan twee andere natuurreservaten, Dodori en Boni. Het wordt gevormd door 50 kalkeilanden en koraalriffen en heeft een oppervlakte van 270 km². In het gebied worden zeegrassen en mangroves in stand gehouden en het is een toevluchtsoord voor zeeschildpadden en doejongs (Dugong dugong). Het is ook een ideale plek om trekvogels te zien die op de eilanden nestelen.

Diani

Diani is uitgegroeid tot een van de top toeristische bestemmingen aan de Keniaanse kust dankzij zijn lange witte zandstrand en turquoise water. Naast begeleide kameeltochten langs Diani Beach organiseren een aantal bedrijven ook duik-, surf-, en kajaktochten. Daarom is het een goede locatie om te overwegen als u een duikcursus wilt volgen om het bijbehorende brevet te halen.

Zeereservaat Kisite-Mpunguti

Dicht bij de Tanzaniaanse grens ligt het Kisite-Mpunguti zeereservaat. Het reservaat beslaat 40 km² en wordt gevormd door het Kisite Park en het Mpunguti Reservaat, evenals 4 eilandjes omgeven door koraalriffen. Het kan worden bereikt per boot vanuit de stad Shimoni, een tocht waarbij u verschillende soorten dolfijnen kunt zien. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van dit gebied is het weelderige onderwaterleven met onder andere de grootste mantaroggen van Afrika. U kunt er ook maanvissen, vlindervissen of karetschildpadden (Eretmochelys imbricata) zien.

Het visum Kenia aanvragen

Het is geen probleem als u geen duikbrevet heeft als u aankomt in Kenia. Wat u wel nodig hebt voordat u op reis gaat, is een visum Kenia. Dit is een verplichte elektronische reistoestemming die door de Keniaanse overheid wordt afgegeven. U kunt uw visum Kenia voor een duik- of andere watersportvakantie snel en gemakkelijk aanvragen via het aanvraagformulier op deze website. Vervolgens moet u een aantal documenten uploaden, zoals een scan of foto van uw paspoort en een boekingsbevestiging of uitnodigingsbrief. Eenmaal toegekend kunt u met het visum Kenia maximaal 90 dagen in het land verblijven. Dit geeft u voldoende tijd om een safari te combineren met diepzeeduiken in de verschillende reservaten en duiklocaties die hier worden genoemd. Indien gewenst kunt u uw verblijf tot maximaal 180 dagen verlengen bij het hoofdkantoor van de immigratiedienst in Kenia. Het is echter niet gegarandeerd dat de verlenging ook daadwerkelijk wordt toegekend.


Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.