Nieuwsbericht | | 12-02-2021 | ±4 minuten leestijd

Plant u een reis naar Kenia? Let dan op dat het sinds 1 januari 2021 verplicht is al voor vertrek in het bezit te zijn van een visum Kenia. Veel toeristen die een rondreis door Kenia willen maken, komen aan op het vliegveld van Nairobi. Deze stad ligt in de buurt van verschillende nationale parken en is daarmee de perfecte uitvalsbasis voor een safari. Toch is het ook zeker de moeite waard om enkele dagen in de hoofdstad zelf te verblijven.

Metropool met grote tegenstellingen

Nairobi - de hoofdstad van Kenia - is met meer dan vier miljoen inwoners één van de grootste steden van Afrika. De stad is pas aan het einde van de 19e eeuw ontstaan, toen de Britten de Uganda Railway aanlegden. Plaatsen langs deze spoorlijn werden goed bereikbaar en begonnen te groeien. Nairobi ligt 1.661 meter boven NAP, waardoor het er niet zo heet is en er het hele jaar door een aangename temperatuur heerst. De naam Nairobi betekent dan ook “koele wateren” in de taal van de Masai.

Ondanks het feit dat het een erg jonge stad is, heeft Nairobi zich snel tot commercieel centrum weten te ontwikkelen. De stad heeft een groot zakelijk centrum - het Central Business District - waar verschillende internationale bedrijven zijn gevestigd. Daarnaast vindt men in de stad talloze moderne winkelcentra, restaurants en uitgaansgelegenheden.

Nairobi is echter een stad met sterkte contrasten. Naast de luxe winkels zijn er op verschillende dagen in de week markten van de Masai, waar traditionele, handgemaakte producten verkocht worden. Een groot deel van de stad leeft in armoede. Naast de wolkenkrabbers bevinden zich in Nairobi verschillende sloppenwijken, waaronder Kibera, de grootste sloppenwijk van heel Afrika.

Hoe kom je er?

Met een e-visum voor Kenia mag men maar op een beperkt aantal locaties in het land arriveren. Eén van deze locaties is de luchthaven van Nairobi: Jomo Kenyatta Airport (NBO). Met een directe vlucht van KLM vanuit Amsterdam is men in zo'n 8 uur in Nairobi. Ook vanuit Frankfurt, Parijs, Londen en Zürich gaan vluchten naar Nairobi.

Naast de luchthaven van Nairobi mag men met een e-visum op de volgende vliegvelden landen: Eldoret International Airport, Garissa Airport, Kisumu Airport, Lamu Airport, Lokichogio Airport, Malindi Airport, Moi Airport Mombasa, Wajir International Airport en Wilson Airport. Bovendien zijn er tien zeehavens en elf grensovergangen waar men met een elektronisch visum in Kenia mag arriveren.

Natuur en wildlife op een steenworp afstand

Op slechts enkele kilometers van de binnenstad vindt men het Nairobi National Park. In dit nationaal park kan men met een beetje geluk neushoorns, buffels, giraffes en luipaarden fotograferen met de skyline van Nairobi op de achtergrond. Dierenliefhebbers wordt aangeraden ook een bezoek te brengen aan het David Sheldrick Wildlife Trust, een opvanghuis voor jonge olifanten en neushoorns waarvan de ouders door stropers zijn omgebracht. Daarnaast vindt men net buiten de stad het Giraffe Centre, waar jonge giraffes gefokt worden om het uitsterven van deze bedreigde diersoort te voorkomen. Hier kan men ook meer te weten komen over Keniaanse projecten voor natuurbehoud.

Musea

Ook voor cultuurliefhebbers heeft Nairobi genoeg te bieden, bijvoorbeeld het Nairobi National Museum, het grootste museum van het land. In het museum staat de geschiedenis van Kenia centraal. Daarnaast vindt men er een volkenkundige en aardwetenschappelijke collectie en een botanische tuin.

Een andere aanrader is het Karen Blixen Museum dat is gevestigd in het koloniale huis aan de voet van de Ngong-heuvels waar de Deense schrijfster een tijd woonde en een koffieplantage beheerde. Karen Blixen is onder andere bekend van het wereldberoemde boek "Een lied van Afrika", dat later onder de naam Out of Africa verfilmd werd. Het museum biedt een kijkje in het leven van de schrijfster.

Visum Kenia aanvragen

Voor een bezoek aan Nairobi heeft u een visum Kenia nodig. Sinds 2021 is het niet meer mogelijk om bij aankomst op het vliegveld in Kenia een visum on arrival te verkrijgen. Reizigers moeten dus al voor vertrek een visum aanvragen. Het visum Kenia moet online worden aangevraagd. Na het invullen van het digitale aanvraagformulier moeten enkele documenten aangeleverd worden. Zodra alle documenten correct ontvangen zijn wordt de aanvraag verwerkt. Het visum wordt dan gemiddeld na 3 werkdagen toegekend en per e-mail verstuurd.

Het e-visum voor Kenia is geldig voor een verblijf van 90 dagen. Hierdoor heeft u voldoende tijd om niet alleen op safari te gaan, maar ook de hoofdstad te bezichtigen. Wilt u langer dan 90 dagen in Kenia blijven? Dan is het mogelijk de maximale verblijfsduur eenmalig naar 180 dagen te laten verlengen bij het hoofdkantoor van de immigratiedienst in Nairobi.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.