Nieuwsbericht | | 27-11-2020 | ±4 minuten leestijd

Een safari in Afrika staat bij menig reiziger bovenaan de bucketlist. Oog in oog staan met de Big Five is namelijk een onvergetelijke en indrukwekkende ervaring. Kenia is met haar schitterende wildreservaten en ervaren gidsen een perfecte bestemming om op safari te gaan en de Big Five te spotten.

De Big Five

De olifant, de kafferbuffel, de luipaard, de leeuw en de neushoorn vormen samen de Big Five. Ze hebben deze naam te danken aan het feit dat ze voor de jagers in de 19e en begin 20e eeuw het moeilijkst waren om te voet op te jagen.

Vier van de “Grote Vijf” staan op de lijst van bedreigde diersoorten, wat het nog specialer maakt om ze te zien. Leeuwen en luipaarden zijn kwetsbaar voor uitsterving en hun populaties nemen gestaag af. Ook de Afrikaanse olifant is bedreigd, maar door de inspanningen voor het behoud van het dier nemen de aantallen steeds meer toe. Ondanks het verbod van veel landen op de verkoop van ivoor, blijft de olifant kwetsbaar voor uitsterving vanwege stroperij en verlies van leefgebied. De neushoorn, en in het bijzonder de zwarte neushoorn, is een ernstig bedreigde diersoort vanwege zijn hoorn. De kafferbuffel daarentegen is in overvloed aanwezig.

De 5 mooiste parken voor een safari in Kenia

Nationaal Reservaat Masai Mara

De Masai Mara, gelegen in de Riftvallei in het zuidwesten van het land, is veruit de meest populaire safaribestemming in Kenia. Het is de thuisbasis van de Big Five en grote families nijlpaarden, hyena’s en antilopen. Er zijn geen hekken dus de dieren lopen vrij rond door het park. Dankzij de verreikende uitzichten over de savanne is de Big Five hier relatief makkelijk te spotten.

Nationaal park Amboseli

In het Amboseli park leven meer dan 50 verschillende diersoorten en het park staat bekend als het “Land van de Reuzen” dankzij de grote kuddes olifanten. Vooral het uitzicht op de met sneeuw bedekte Kilimanjaro maakt dit park een bijzondere bestemming voor een safari in Kenia.

Nationaal park Tsavo

Het Tsavo East park is het grootste nationale park van Kenia. Het park staat vooral bekend om zijn biodiversiteit. De olifanten die in het rode zand rollen worden ook wel de "rode olifanten van Tsavo" genoemd. Het Nationaal Park Tsavo West is minder goed bereikbaar omdat het heuvelachtiger en vochtiger is dan het Tsavo East park. Door de dichte begroeiing zijn de dieren in het Tsavo West park vaak moeilijk te zien, maar deze extra uitdaging maakt het voor sommige reizigers des te spannender. Wanneer de neushoorns, luipaarden, buffels, olifanten en leeuwen dan eindelijk tevoorschijn komen, voelt dit als een ware beloning voor al het geduld.

Nationaal park Lake Nakuru

Ten zuiden van de plaats Nakuru ligt dit nationale park, waarin het Nakurumeer te vinden is. In het alkalische meer zijn veel blauwgroene algen en kleine krabben te vinden, die enorme groepen flamingo’s aantrekken. Mede door dit kleurrijke spektakel is het Nakurumeer één van de hoogtepunten van Kenia. Daarnaast nestelen er vaak meer dan een miljoen vogels en zijn er bovendien zwarte en witte neushoorns, nijlpaarden, giraffen en leeuwen te bewonderen.

Lewa Wildlife Conservancy

Dit particuliere natuurreservaat is speciaal opgericht om de bedreigde zwarte neushoorn en de zeldzame grévyzebra te beschermen. Inmiddels zijn er meer dan 60 diersoorten in het reservaat te vinden en kunnen bezoekers – naast de standaard jeep- en wandelsafari’s – vanaf de rug van een paard of zelfs een kameel genieten van de wilde dieren. In het Lewa park zijn gazellen, leeuwen, olifanten, luipaarden, giraffen, maar ook enorme elanden te spotten.

Beste reistijd voor Kenia om de Big Five te spotten

Het hoogseizoen voor safari’s in Afrika loopt van ongeveer juli tot oktober. Dit valt samen met de koelere, droge Afrikaanse winter. Door het gebrek aan regen droogt de vegetatie uit, waardoor het makkelijker is om een neushoorn of buffel te zien dan in de zomer, wanneer het lange, dichte gras en dichte bladerdak het lastiger maken om de dieren te zien. Dit geldt vooral voor de luipaarden, die een groot deel van hun tijd in bomen doorbrengen. Ook drogen de vijvers, beken en plassen op, waardoor de dieren zich naar de resterende grote meren en rivieren begeven. De meeste dieren moeten elke dag drinken en dus blijven ze dicht in de buurt van het water, met name de buffels en olifanten. Lees meer over het klimaat in Kenia en de beste reistijd.

Visum aanvragen voor een safari in Kenia

Bent u van plan om die safari binnenkort van uw bucketlist af te strepen en naar Kenia af te reizen? Dan dient u een visum Kenia aan te vragen. Dit kan gemakkelijk via het online aanvraagformulier. Let op: hiervoor is wel alvast een boekingsbevestiging van een overnachtingsplaats in Kenia en van een retour- of doorvlucht nodig. Na ongeveer een week wordt het visum per e-mail toegestuurd. Vanaf het moment dat de aanvraag wordt goedgekeurd is het visum drie maanden geldig. Gedurende deze drie maanden mag u maximaal 90 dagen in Kenia verblijven; meer dan voldoende om op meerdere safari’s in Kenia te gaan en hopelijk de Big Five te spotten.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.