Nieuwsbericht | | 06-11-2020 | ±4 minuten leestijd

Een vliegreis naar Kenia heeft negatieve gevolgen voor het milieu en mogelijk ook voor de lokale bevolking. Een groot deel van de Keniaanse bevolking leeft in armoede. Door zich bewust te worden van de gevolgen van een reis naar Kenia kunnen reizigers hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden en met hun reis tegelijkertijd de lokale bevolking ondersteunen. Ga duurzamer op reis door bij het aanvragen van een visum Kenia direct de CO₂-uitstoot van uw vlucht te compenseren en door eenmaal in Kenia uw geld uit te geven bij kleine, lokale organisaties.

Duurzame reisorganisaties

Wie duurzamer wil reizen doet er goed aan voor het boeken van een reis verschillende reisorganisaties met elkaar te vergelijken en zich te verdiepen in wat zij op het gebied van duurzaamheid doen. Het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of uitgaven bij de lokale Keniaanse bevolking of bij grote internationale bedrijven terechtkomen. Hierbij dient men erop te letten dat activiteiten, tours en excursies door lokale organisaties worden georganiseerd, zodat de werkgelegenheid en opbrengsten bij de lokale bevolking blijven. Daarnaast speelt het een rol of reisorganisaties kiezen voor een kleinschalige accommodatie die gerund wordt door de lokale bevolking of voor een internationale hotelketen. Sommige reisorganisaties bieden ook activiteiten aan waarbij reizigers in contact worden gebracht met de lokale gemeenschap.

Ondersteunen van de lokale economie

Tijdens hun verblijf in Kenia kunnen reizigers ook zelf de lokale bevolking ondersteunen, bijvoorbeeld door lokale restaurants te bezoeken en verantwoorde souvenirs, zoals handgemaakte producten, te kopen. In grote steden zoals Nairobi en Mombassa worden bovendien tours door sloppenwijken georganiseerd, waarvan de opbrengsten bij projecten terecht komen die de omstandigheden in de sloppenwijken verbeteren, bijvoorbeeld door het opzetten van scholen of drinkwatervoorzieningen.

Ook met het milieu kan men rekening houden, bijvoorbeeld door zelf een herbruikbare waterfles mee te nemen naar Kenia om zo het plastic afval te verminderen. Reizigers kunnen ook kiezen voor een eco-safari, waarbij men in duurzame lodges verblijft en waarvan (een deel van) de opbrengsten gebruikt wordt voor het natuurbehoud of de lokale voorzieningen. Bovendien wordt aanbevolen dieronvriendelijke activiteiten, zoals olifantenritten en shows met wilde dieren, te vermijden.

CO₂-uitstoot compenseren bij het aanvragen van een visum Kenia

Bij het aanvragen van een visum Kenia kunnen reizigers een bewustere keuze maken door de CO₂-uitstoot van de vlucht van en naar Kenia te compenseren door middel van steun aan projecten die de CO₂-uitstoot elders verminderen. GreenSeat is een organisatie die projecten in Afrika en India heeft opgezet die de CO₂-uitstoot verminderen en tegelijkertijd bijdragen aan de verbetering van de leefomstandigheden ter plaatse. Alle projecten van GreenSeat worden gecontroleerd door onafhankelijke, door de VN erkende instanties.

Het visum voor Kenia kan online met een digitaal aanvraagformulier worden aangevraagd. Het aanvragen van het visum duurt slechts enkele minuten. Na het invullen van het aanvraagformulier voor het visum Kenia kunnen reizigers ervoor kiezen de CO₂-uitstoot van hun vluchten via GreenSeat te compenseren, door deze optie in het formulier aan te vinken. Afhankelijk van de afstand van de vlucht wordt een bedrag in rekening gebracht dat volledig ten goede komt aan de projecten van GreenSeat. Het compenseren van de CO₂-uitstoot is uiteraard niet verplicht en heeft ook geen invloed op de visumaanvraag, maar het is een mogelijkheid om vrijwillig de impact van de vlucht te reduceren.

Klimaatprojecten van GreenSeat

GreenSeat heeft twee projecten in Afrika en een project in India opgezet voor de CO₂-compensatie. Het ene project in Afrika houdt zich bezig met de ontwikkeling van efficiënte houtskoolkachels en het andere met het gebruik van biogas. De overgrote meerderheid van de Afrikaanse bevolking op het platteland kookt op open vuur, wat bijdraagt aan de ontbossing en gezondheidsproblemen veroorzaakt, vooral bij het koken met petroleum, wat wijdverbreid is in Afrika.

Het gebruik van (gesloten) houtskoolovens zorgt voor een aanzienlijke vermindering van het brandstofgebruik vergeleken met het koken op open vuur, waardoor de ontbossing wordt verminderd en er per jaar ongeveer 2.390 kilogram CO₂ minder wordt uitgestoten. Afrikaanse huishoudens besparen met een houtskooloven zo’n 110 Amerikaanse dollar per jaar, waardoor ook de leefomstandigheden van families verbeteren.

Een andere manier waarmee het koken op open vuur in Afrika door GreenSeat wordt tegengegaan, is door het opzetten van biogasinstallaties voor gezinnen met een boerderij. Deze installaties kunnen uit de mest van het vee biogas produceren, wat gebruikt kan worden om te koken en voor elektriciteit. GreenSeat heeft bovendien een windmolenproject in India, waardoor gezinnen toegang krijgen tot schone energie en het gebruik van vervuilende energiebronnen wordt teruggedrongen. Door bij het aanvragen van een visum voor Kenia te kiezen voor de CO₂-compensatie wordt uw bijdrage gebruikt voor deze drie projecten.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.