Nieuwsbericht | | 18-06-2021 | ±4 minuten leestijd

De Lamu archipel staat bekend om zijn mooie zandstranden, vakantiehuisjes met rieten daken en vriendelijke en laidback cultuur. Deze prachtige archipel aan de kust van Kenia is een van de populairste strandvakantiebestemmingen van het land. Zodra uw visum Kenia is goedgekeurd kunt u op het vliegtuig naar Manda stappen en beginnen met eilandhoppen.

Lamu archipel

De Lamu archipel is een eilandengroep die aan de kust van Kenia in de Indische Oceaan ligt, dicht bij de grens van Somalië. De grootste eilanden die deel uitmaken van de Lamu archipel zijn Pate Island, Manda Island en Lamu Island. Kleinere eilanden zijn Kiwayu Island en Manda Toto. Dankzij de eeuwenoude handel met Arabische en Portugese kooplieden, kent de archipel een rijke geschiedenis en een fascinerende Swahilicultuur met levendige tradities.

De Lamu archipel ligt net iets ten zuiden van de evenaar. Het aantal zonuren ligt dan ook het gehele jaar door rond de 9 uur per dag en de gemiddelde temperatuur bedraagt 26 graden Celsius, met dagelijkse maxima - vooral in maart en april - die kunnen oplopen tot 30 of 31 graden Celsius. De watertemperatuur is gemiddeld zo’n 27 graden Celsius.

De Lamu archipel is nog niet zo’n drukbezochte vakantiebestemming. De toeristen die naar de eilandengroep bezoeken kiezen er meestal voor om in de oude stad Lamu, in het vissersdorpje Shela of op het eiland Manda in strandhuisjes of mooie Swahilihuizen te verblijven.

Vervoer

Aankomst per vliegtuig

De meeste bezoekers reizen per vliegtuig naar Lamu. Vluchten naar het eiland Manda vertrekken vanuit de luchthavens van Nairobi en Malindi in Kenia. Eenmaal aangekomen steekt u per boot of dhow het kanaal over naar Lamu, op dezelfde manier waarop handelaars, ontdekkingsreizigers en avonturiers eeuwenlang naar het eiland afreisden. Een andere optie om Lamu te bereiken is per boot vanaf Mokowe.

Een voorwaarde van het visum Kenia is dat men op een van de daarvoor aangewezen aankomstlocaties moet arriveren. Dit geldt echter niet voor binnenlandse vluchten. Wanneer u in Kenia geland bent met een internationale vlucht en daarna gebruikmaakt van een binnenlandse vlucht, kunt u dus wel landen op andere vliegvelden.

De “dhow”

Om te eilandhoppen op de Lamu archipel kunt u gebruikmaken van een zogenaamde dhow. Dowhs zijn houten zeilschepen die oorspronkelijk gebouwd werden om te vissen of om goederen langs de handelsroutes van de Indische Oceaan te vervoeren. Tegenwoordig worden dhows ingezet voor dagexcursies of meerdaagse safari-avonturen om van het ene naar het andere eiland te hoppen.

Autovrij Lamu

De eilanden van de Lamu archipel zijn autovrij, afgezonderd van de auto van de commissaris (een soort burgermeester), een tractor en een ambulance. Goederen en personen worden vervoerd per boot of ezel en sinds kort ook per bodaboda, een soort motorfietstaxi. Vervoer per ezel kost zo’n € 2 per dag.

Populairste eilanden van de Lamu archipel

Lamu

Lamu, dat op slechts 300 meter afstand van het vasteland van Kenia ligt, is een vlak zandeiland van ongeveer 12 bij 6 kilometer. Het eiland heeft veel mangrovebossen, prachtige stranden met helder water en bijzondere vissen. Watersportliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen.

Op het eiland Lamu ligt de gelijknamige oude stad, die in 2001 aan de Werelderfgoedlijst is toegevoegd omdat het een van de oudste en best bewaarde Swahilinederzettingen van Oost-Afrika is. Het betreft een typisch Swahili stadje uit de 14e eeuw waarvan het inwonersaantal in 20 jaar tijd meer dan verdubbeld is. Inmiddels telt de stad zo’n 26.000 inwoners. 80% van de bevolking van Lamu is moslim. In de stad zijn veel moskeeën te vinden en u zult uw schouders en knieën moeten bedekken. Wanneer u op Lamu bent mag een bezoek aan de ruïnes niet ontbreken. Hier komt u meer te weten over de rijke geschiedenis van de archipel.

Daarnaast vindt u op het eiland de vissersdorpjes Shela, Matondoni en Kipungani. Hiervan is Shela het populairst onder toeristen, vanwege zijn traditionele huizen die zijn omgebouwd tot vakantieverblijven. In Shela ligt een groot zandstrand van 12 kilometer lang. Wilde dieren vindt u hier niet, maar wel enorme populaties katten, omdat honden door de islamitische inwoners als onrein worden beschouwd en hier dus niet voorkomen.

Lamu archipel in KeniaEiland Lamu, Kenia

Manda

Na een rustig verblijf op Lamu kunt u voor wat afwisseling een excursie maken met een kleine dhow naar de mangroves bij de ruïnestad Takwa, om daar te snorkelen of te vissen. In tegenstelling tot Lamu kunt u op het naburig eiland Manda wel een aap, buffel, luipaard, giraffe of leeuw tegenkomen.

Visum Kenia aanvragen

Wilt u meer te weten komen over de Swahilicultuur tijdens het eilandhoppen in Kenia? Dan heeft u een visum Kenia nodig. Sinds 2021 kunnen reizigers nog alleen gebruikmaken van het e-visum Kenia. Het visum Kenia kan gemakkelijk en snel worden aangevraagd via deze website.

U hoeft alleen het online aanvraagformulier in te vullen, de kosten te voldoen en de gevraagde documenten aan te leveren. Om het visum aan te vragen moet u naast een pasfoto en een scan of foto van uw paspoort ook twee boekingsbevestigingen uploaden: een van uw terugvlucht en een van de plaats waar u zult verblijven (hotel, resort, enz.). Uw aanvraag wordt vervolgens verwerkt en door de Keniaanse immigratiedienst beoordeeld. Het visum wordt na toekenning per e-mail toegestuurd.