Nieuwsbericht | | 31-01-2022 | ±2 minuten leestijd

De toerismesector in Kenia is volgens de landelijke overheid goed op weg om te herstellen van de coronapandemie. Ook buitenlandse toeristen met een geldig visum Kenia zijn inmiddels weer welkom in het land.

Focus op binnenlands toerisme

De Keniaanse toerismesector is voor een groot deel afhankelijk van buitenlands toerisme. Het land is een populaire safaribestemming, en ook de resorts trekken jaarlijks duizenden bezoekers. De coronapandemie leidde er toe dat het aantal toeristen naar Kenia sterk verminderde. Waar Kenia in 2019 nog 2 miljoen buitenlandse toeristen verwelkomde, was dit aantal een jaar later nog slechts 870.500. Een gevolg hiervan is dat de Keniaanse munt, de shilling, sterk in waarde is gedaald, omdat er minder vreemde valuta het land binnenkomt. De inkomsten uit toerisme bedroegen in 2020 door corona 88.6 miljard shilling (ongeveer 781 miljoen dollar), een grote daling vergeleken met het jaar ervoor. Meer dan 1 miljoen banen in de sector gingen verloren.

In 2021 waren de inkomsten uit toerisme gestegen naar 150 miljard shilling (ongeveer 1.3 miljard dollar), en het aantal werklozen in de sector daalde sterk. Op basis hiervan stelt de overheid dat het herstel van de toerismesector goed op schema ligt. Kenia moet het momenteel vooral hebben van binnenlands toerisme. Resorts, die zich normaal voornamelijk op buitenlandse toeristen richten, bieden nu voordelige verblijven voor Keniaanse vakantiegangers. Volgens de minister van toerisme, Najib Balala, zijn het aantal hotelboekingen in 2021 verdubbeld vergeleken met het jaar ervoor.

Herstel buitenlands toerisme 2022

De Keniaanse overheid verwacht dat het herstel zal doorzetten in 2022. De inkomsten uit toerisme in 2022 worden geschat op 173 miljard shilling (ongeveer 1.5 miljard dollar). Deze prognose hangt af van de wereldwijde vaccinatiecampagnes tegen corona. Kenia zelf loopt op dat gebied nog achter: iets meer dan 10% van de bevolking is volledig gevaccineerd. Tegelijkertijd daalt het aantal nieuwe besmettingen en sterfgevallen in het land. Hoewel het aantal vaccinaties nog relatief laag ligt, is Kenia al begonnen met het zetten van boosterprikken. De overheid liet ook weten strengere regels te overwegen voor niet-gevaccineerden. Zo kan hen bijvoorbeeld de toegang tot publieke gebouwen zoals banken worden ontzegd. Recent kondigde Amerika aan twee miljoen doses vaccins naar Kenia te sturen.

De Keniaanse overheid zal zich eerst richten op landen die het grootste aantal toeristen naar Kenia leveren, zoals Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Maar ook landen als China en India zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de Keniaanse toerismesector. India is de op een na grootste investeerder in de Keniaanse economie. Volgens de Indiaanse overheid is het hervatten van toerisme tussen de beide landen van groot belang om de economische banden aan te halen.

Toerisme van Europa naar Kenia

Ook voor Europese toeristen is Kenia een populaire bestemming. Omdat het land het hele jaar door warm is, boeken veel Europese reizigers tijdens de winter een verblijf in een resort of hotel om van de aangename temperaturen te genieten. Dit is ook deels te danken aan het feit dat het aanvragen van een visum om naar Kenia te reizen relatief eenvoudig is. Het visum wordt online aangevraagd en wordt gemiddeld in een week toegekend. Naast het uploaden van een pasfoto en een scan van het paspoort, moet men ook een boekingsbevestiging van een hotel of resort digitaal aanleveren. Als men echter bij familie of vrienden verblijft, moet in plaats daarvan een uitnodigingsbrief geüpload worden. Dit mag ook een (informele) e-mail of sms zijn.