Nieuwsbericht | | 28-04-2022 | ±5 minuten leestijd

Of u nu de Big Five wilt spotten in een van de vele natuurreservaten, de drukte van Nairobi wilt trotseren of kennis wilt maken met de oorspronkelijke bevolking de Masai, in Kenia kan het allemaal. Lees hier meer over de mooiste bezienswaardigheden in Kenia en hoe u een visum Kenia kunt aanvragen.

Nairobi

Een bezoek aan de Keniaanse hoofdstad Nairobi mag tijdens uw reis naar Kenia natuurlijk niet worden overgeslagen. Nairobi betekent ‘de plaats van het koele water’ in de taal van de Masai en ligt aan de gelijknamige rivier op een hoogte van 1600 meter. Nairobi heeft ruim 4,7 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad in Kenia en dat is goed te merken aan de schijnbaar chaotische drukte in het verkeer. U zult hier weinig stoplichten tegenkomen want bijna niemand houdt zich aan de verkeersregels. In plaats daarvan worden er politieagenten ingezet die het verkeer in goede banen leiden. Het is wel aan te raden om Nairobi overdag te verkennen omdat het ‘s avonds niet veilig is om de straat op te gaan.

Mombasa

Mombasa lig op een eilandje aan de zuidoostkust van Kenia en is de tweede stad en belangrijkste haven van Kenia. Door haar ligging aan de kust is Mombasa in het verleden lang onder invloed geweest van andere culturen en landen, zoals Portugal, Groot-Brittannië, Oman en andere Arabische naties. Veel van deze invloeden kunt u vandaag de dag nog steeds in Mombasa terugvinden. Een toonbaar voorbeeld daarvan is het Fort Jesus dat in 1593 door de Portugezen werd gebouwd om de haven van Mombasa te beschermen.

De witte stranden in de omgeving van Mombasa lenen zich uitstekend als duikbestemming. Het water heeft een rijk onderwaterleven met onder andere grotten, wrakken en koraalriffen en heeft daarbij ook een aangename temperatuur.

Amboseli National Park

Amboseli National Park heeft slechts een oppervlakte van 400 km² en is daarmee een van de kleinere parken in Kenia. Toch is dit het park met de uiteenlopendste landschappen in Kenia, van moerassen en dichtbegroeide acaciabossen tot uitgestrekte savannes. Zo ziet u er bijvoorbeeld de kenmerkende acaciabomen, kuddes olifanten en op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen van de Kilimanjaro, die met haar 5900 meter de hoogste berg van Afrika is.

Door zijn verscheidenheid aan landschappen is dit park het leefgebied van onder andere leeuwen, giraffes, zebra’s, luipaarden en olifanten. Vooral deze laatstgenoemde dieren leven hier in groten getale, nadat een speciaal conservatieprogramma in de jaren zeventig hun aantal heeft doen verdubbelen van achthonderd tot zestienhonderd. Voor een kort verblijf in Kenia volstaat een toeristenvisum en met een geldigheidsduur van 3 maanden heeft u ruim de tijd om deze machtige dieren met eigen ogen te komen bekijken.

Lake Nakuru National Park

Aan natuurschoon geen gebrek want ook het Lake Nakuru National Park is zeker de moeite waard om te bezoeken. Lake Nakuru maakt onderdeel uit van de Grote Riftvallei, ook wel Grote Slenk genoemd en beslaat een gevarieerd landschap met savannes, bossen en moerassen. Het park heeft zijn bekendheid voornamelijk te danken aan de miljoenen flamingo’s die zich ophouden bij dit meer. Hun aantallen zijn echter de laatste jaren snel afgenomen als gevolg van het hogere waterpeil, veroorzaakt door overstromingen in de Riftvallei die het gevolg zijn van ontbossing.

Masai Mara-wildreservaat

Voor een ontmoeting met de oorspronkelijke bewoners van Kenia, de Masai, kunt u een bezoek brengen aan het Masai Mara-wildreservaat. Dit reservaat is het woongebied van het seminomadische volk, de Masai. Ze wonen in traditionele hutjes vervaardigd uit hout en klei en leven voornamelijk van het hoeden van vee. Ze dragen uitsluitend rode kleding die heilig is en de kleur van runderbloed symboliseert, wat de bron is van kracht.

Dit park herbergt niet alleen de Big Five, maar ook vele andere wilde diersoorten en vogels, zoals zebra’s, giraffen, gnoes, secretarisvogels en struisvogels. Als u de grote migraties van de kuddes wilt zien, kunt u uw reis naar Kenia het beste plannen tussen juli en eind augustus.

Luchtballon Masai Mara-reservaatEen luchtballon slaat de migratie van een kudde gnoes gade in het Masai Mara-wildreservaat

Gedi ruïnes

De Gedi ruïnes liggen op ongeveer 100 km ten noorden van Mombasa ten midden van een tropisch woud aan de kust. Ze staan ook bekend onder de naam ‘de verloren stad’. De Gedi ruïnes zijn de restanten van huizen, een moskee, paleis en een fort van een Swahilische nederzetting van omstreeks de 13e eeuw.

Tsavo National Park

Tsavo National Park is opgedeeld in twee verschillende parken, het Tsavo West National Park en het Tsavo East National Park. Dwars door het park loopt namelijk de spoorweg tussen Nairobi en Mombasa die het park in tweeën splitst. Het park beslaat in totaal maar liefst 22.000 km², waarmee dit het grootste nationale park in Kenia is en een van de grootste parken ter wereld. De grond in dit park is ijzerhoudend en krijgt daardoor haar kenmerkende rode kleur. Hierdoor zult u in dit park ook roodgekleurde olifanten tegenkomen, die de rode aarde over hun ruggen uitstrooien.

Visum Kenia aanvragen

Mocht u een reis naar Kenia willen plannen om u zich te verwonderen aan de natuur en kennis wil maken met de rijke cultuur van het land, dan moet u een visum Kenia aanvragen. Het e-visum Kenia is eenvoudig online aan te vragen en heeft een geldigheidstermijn van 3 maanden en een maximale verblijfsduur van 90 dagen vanaf de datum dat uw visum ingaat. Voordat u uw visum Kenia aanvraagt, moet u er wel op letten dat u aan alle voorwaarden van de Keniaanse overheid voldoet.