Nieuwsbericht | | 06-05-2021 | ±4 minuten leestijd

Heeft u uw visum Kenia ontvangen? Dan kunt u de rest van uw reis gaan voorbereiden. Het land heeft maar liefst 27 nationale parken en meer dan 30 natuurreservaten. In dit artikel worden enkele van de mooiste nationale parken en natuurreservaten in Kenia beschreven.

Natuurreservaat Masai Mara

De Masai Mara is misschien wel het bekendste natuurreservaat van Kenia. Het ligt in het zuidwesten van Kenia en grenst aan de Serengeti, een vlakte met savannes en boslandschappen die zich over Tanzania en Kenia uitstrekt. Jaarlijks vindt hier de Great Wildebeest Migration plaats, een natuurspektakel waarbij miljoenen zebra’s, gnoes en gazellen van de Serengeti naar de Masai Mara trekken en later in het jaar weer terug.

De periode waarin men de beste kans heeft deze grote trek te kunnen aanschouwen is in de maanden augustus tot en met november. De oversteek van de rivier Mara vindt meestal in de maand augustus of september plaats. In oktober of november trekken de dieren weer naar Tanzania. Maar ook in andere maanden is een bezoek aan de Masai Mara zeker de moeite waard. In dit natuurreservaat kan men namelijk het hele jaar door de Big Five spotten.

Great Wildebeest MigrationDe grote trek

Nationaal park Amboseli

Een veel bezocht nationaal park in het zuiden van Kenia is Amboseli, dat aan de voet van de Kilimanjaro ligt. Het nationaal park staat bekend om de grote en oude populatie olifanten die er leeft, naar schatting zo’n 600. Behalve olifanten kunnen in Amboseli giraffen, nijlpaarden, leeuwen en neushoorns worden gespot. In de moerassen en de meren in het westen van het park leven onder andere flamingo’s en pelikanen. Amboseli is niet alleen populair bij toeristen vanwege de vele wilde dieren die er leven, maar ook vanwege het prachtige uitzicht op de Kilimanjaro. Men kan er olifanten fotograferen met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond.

Amboseli ligt op slechts twee uur rijden van het nationaal park Tsavo. Een bezoek aan de beide nationale parken kan dus goed gecombineerd worden. Bovendien zijn beide nationale parken goed te bereiken vanuit de hoofdstad. Vanuit Nairobi moet men rekenen op zo’n vier tot vijf uur reistijd met de auto naar Amboseli en vijf tot zes uur naar Tsavo. Ook vanuit Mombassa is Tsavo met de auto in zo’n vijf tot zes uur te bereiken. Met een e-visum voor Kenia mag men zowel op het vliegveld van Nairobi als Mombassa aankomen. Reizigers die vanuit Tanzania naar Kenia reizen kunnen gebruikmaken van de grensovergangen Namanga, Taveta en Loitokitok, die relatief dicht bij de nationale parken liggen.

Nationaal park Tsavo

Tsavo is het grootste nationaal park van Kenia en het behoort tot de grootste nationale parken ter wereld. Het bestaat uit twee delen: Tsavo West en Tsavo East, die door een spoorlijn en de snelweg tussen Nairobi en Mombassa van elkaar gescheiden worden. Tsavo West heeft een gevarieerd landschap met vulkanen, moerassen, watervallen en meren. Een van de hoogtepunten van het westelijke deel van het nationaal park zijn de Mzima Springs, een reeks van waterbronnen met glashelder (door lavagesteente gefilterd) water, waar men nijlpaarden en nijlkrokodillen kan spotten en prachtige wandelingen kan maken.

Tsavo East heeft in tegenstelling tot Tsavo West een vlak en droog landschap, maar juist omdat de natuur in het oostelijke deel van het nationale park minder weelderig is, is het in dit deel gemakkelijker om dieren te spotten. Tsavo East is een stuk groter dan Tsavo West en er leven meer dan 10.000 olifanten, die vanwege de rode kleur van de aarde in het nationale park ook de “rode olifanten van Tsavo” genoemd worden. Naast olifanten kan men er ook buffels, krokodillen en zebra’s bewonderen.

Nationaal park Lake Nakuru

Het nationaal park Lake Nakuru heeft zijn naam te danken aan het Nakurumeer dat in het nationaal park ligt. Het staat vooral bekend om de grote groepen flamingoʼs die men er vanwege de grote hoeveelheid algen in het meer aantreft. Vanwege extreme regenval en overstromingen tussen 2012 en 2014 zijn er tegenwoordig niet meer zo veel flamingoʼs te vinden, maar behalve flamingo’s leven in het nationaal park ook aalscholvers, visarenden, pelikanen, giraffes en neushoorns.

Visum Kenia online aanvragen

Om een bezoek te brengen aan een van de nationale parken van Kenia heeft u een visum nodig. Sinds 2021 kunnen toeristen alleen nog gebruikmaken van het elektronische visum (e-visum Kenia) dat online kan worden aangevraagd. Om het visum aan te vragen vult u het online-aanvraagformulier in en voldoet u de kosten. Vervolgens moeten enkele documenten worden aangeleverd, waaronder een scan of foto van uw paspoort en een boekingsbevestiging of een uitnodigingsbrief. Aansluitend wordt de aanvraag in behandeling genomen. Zodra het visum is toegekend ontvangt u een bevestiging per e-mail en sms.

Bent u enthousiast geworden over de nationale parken en kunt u niet kiezen welk nationaal park u wilt bezoeken? Met het e-visum mag u maar liefst 90 dagen aaneengesloten in Kenia blijven. Hierdoor heeft u meer dan voldoende tijd om een rondreis door het land te maken en verschillende nationale parken en natuurreservaten te bezichtigen. Lees hier meer over de geldigheidsduur van het visum Kenia.


Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.