Nieuwsbericht | | 27-11-2020 | ±3 minuten leestijd

Voor veel reizigers is het een droom om in een open jeep door de savanne te rijden en onderweg de Big Five in hun natuurlijke leefomgeving te bewonderen. Safari’s kunnen erg duur zijn, maar met wat onderzoek en voorbereiding is het heel goed mogelijk om op een budgetsafari in Kenia te gaan. Bij het voorbereiden van uw safari hoort ook het aanvragen van een visum voor Kenia.

Safari komt van origine uit Kenia

Het concept van de safari is in Kenia ontstaan, dankzij de 25.000 verschillende diersoorten die in het land leven. Zodoende is de toerisme- en safari-industrie in Kenia ver ontwikkeld, waardoor er vele opties zijn om uit te kiezen wat betreft accommodatie en vervoer en de tours en chauffeurs relatief scherpe prijzen hebben. Daarnaast kent Kenia een over het algemeen stabiele politieke achtergrond en wordt het land beschouwd als een van de veiligste landen van Afrika voor toeristen. Inmiddels is het een van de populairste bestemmingen voor een safari.

Sinds de uitbraak van de coronacrisis medio maart 2020 heeft er een “babyboom” plaatsgevonden onder de olifanten in het Amboseli National Park: er zijn maar liefst 140 babyolifanten geboren. Dit is mede te danken aan de afwezigheid van toeristen vanwege het coronavirus, maar ook aan de grote hoeveelheid neerslag die gevallen is waardoor de olifanten meer voedsel tot hun beschikking hadden.

Safari on a budget

Een safari is nooit goedkoop; zelfs op de goedkoopste manier zal een safari zeker veel meer kosten dan een gemiddelde vakantie in Afrika. Het is echter een onbetaalbare ervaring.

Door de overnachtingen en het vervoer zelf te regelen in plaats van een georganiseerde tour te boeken, kunt u de kosten binnen de perken houden. Rondom Masai Mara, het populairste nationale park van Kenia, zijn tientallen campings te vinden. De goedkoopste campings liggen buiten het park en kosten gemiddeld 30 USD per nacht (of 15 USD indien u een eigen tent heeft). Het beste kunt u hier op eigen houtje naartoe reizen met een gedeelde taxi (“matutu”) voor slechts 10 USD. U dient er wel rekening mee te houden dat deze campings vaak snel volgeboekt zijn.

Alle campings bieden “game drives” aan, die niet van tevoren geboekt hoeven te worden. Voor ongeveer 170 USD kunt u een jeep huren die u kunt delen met maximaal 6 personen. Deze prijs is inclusief een chauffeur, een gids en een 4x4 jeep.

In en rondom het park zijn geen supermarkten te vinden en een maaltijd op een van de goedkoopste campings kost al gauw 15 USD. Als u aan een beperkt budget gebonden bent en kosten wil besparen, is het raadzaam om uw eigen eten mee te nemen op safari. Zo kan men dus al een safari maken in Kenia voor een budget van tussen de 180 en 250 dollar per persoon.

Visum aanvragen voor een safari in Kenia

De kosten van het visum Kenia bedragen € 74,95 per persoon. Het visum is eenvoudig online aan te vragen en de kosten van het e-visum Kenia zijn lager dan wanneer u het visum bij het consulaat aanvraagt. Alle consulaire kosten, servicekosten en belastingen zijn inbegrepen; er worden géén administratiekosten, transactiekosten of andere bijkomende kosten in rekening gebracht. Kinderen tot en met 15 jaar oud hebben alleen een eigen paspoort nodig en hoeven geen visum aan te vragen als ze samen met hun ouders reizen; families besparen dus een groot deel van de visumkosten. Het visum wordt normaliter na ongeveer een week toegekend en per e-mail verstuurd.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.