Nieuwsbericht | | 09-08-2022 | ±4 minuten leestijd

Kenia is bij bezoekers over de hele wereld bekend vanwege de nationale parken, rijke cultuur en mooie stranden. Lees hier waarom uw bezoek juist in tijden van klimaatverandering voor de Keniaanse bevolking de moeite waard kan zijn en ontdek het gemak van het e-visum Kenia. Dit elektronische visum kunt u eenvoudig online aanvragen zodra u een eerste overnachtingsplek heeft vastgelegd. Dit visum voor Kenia is ook voor Nederlandse en Belgische reizigers aan te vragen en wordt gemiddeld binnen 8 werkdagen goedgekeurd.

Hoe Kenia nog altijd tot de verbeelding spreekt

Kenia is bij bezoekers over de hele wereld vooral bekend vanwege de nationale parken, rijke cultuur en diverse bevolking. Aan geweldig mooie stranden is in het zuid-oosten van het land geen gebrek en ook in de hoofdstad Nairobi is van alles te beleven. Denk giraffen, zebra´s, neushoorns en nijlpaarden met een “eigen” skyline op de achtergrond. Nairobi ligt op steenworp afstand van internationale luchthaven Jomo Kenyatta International Airport en een vliegveld voor binnenlandse vluchten. Kenia heeft de infrastructuur voor toerisme en ruime ervaring om bezoekers te verwelkomen. De voornaamste trekpleisters wat betreft nationale parken en natuurreservaten liggen in het zuid-westelijke deel. Eén daarvan is het Savannegebied aan de rand van hooggebergten met kleinschalige boerderijen en plantages. Verder westwaarts, richting Lake Victoria, biedt het Keniaanse platteland volop kans om dagenlang te reizen zonder al te veel toeristische afleiding van het lokale dagelijks leven. Het visum Kenia is bovendien eenvoudig online aan te vragen. Het is geldig voor een bezoek tot 90 dagen en geeft dus voldoende gelegenheid om (beter) kennis te maken met het land.

Kenia’s strijd tegen klimaatverandering

De laatste tijd is Kenia vaker in het nieuws geweest met berichtgeving over extreme droogtes en acute of dreigende hongersnood. Vaak met hartverscheurende verslaggeving uit de noord-westelijk gelegen regio Turkana. Toch is niet het hele land getroffen. Het belangrijk om te beseffen dat Kenia 14 keer zo groot is als Nederland en 19 keer zo groot als België. De situatie rondom de meeste van de districten die hoofdstad Nairobi omringen zijn volgens een Keniaans onderzoeksrapport van begin juni 2022 ‘normaal’ voor het jaargetijde.

Dit geldt ook voor het Masai Mara reservaat in Narok, wereldberoemd vanwege de indrukwekkende cirkelmigratie van wildebeesten die rond eind juli/augustus in Kenia aankomen. Het droogteseizoen in Kenia loopt dan ook meestal van juni/juli tot oktober en is voor bezoekers doorgaans de meest aantrekkelijke reisperiode. De grootste droogte heeft dan ook vooral toegeslagen in de noordelijke regio’s en in een aantal oostelijke regio’s. Reizen naar de (noord-)oostelijke grensgebieden worden om veiligheidsredenen doorgaans al afgeraden. Voor de zuid-oostelijk gelegen stranden in Kilifi en het zuidelijk gelegen Kajiado geldt op dit moment wel een droogtewaarschuwing. Rondom Lake Nakuru zet Kenya Wildlife Services zich in om onder andere buffelsterfte te voorkomen, maar de regio zelf heeft nog altijd een ruime voorraad bruikbaar grondwater.

Toch valt het niet te ontkennen dat klimaatverandering voor de landen in de Hoorn van Afrika een groeiende uitdaging vormt. Ook voor Kenia. In de strijd hiertegen maakt de Keniaanse overheid gebruik van de zogenoemde National Wildlife Climate Change Adaption Strategy 2022 - 2032. Deze strategie voor de omgang met klimaatverandering bestaat uit het bouwen van klimaatbestendige ecosystemen en inzet op duurzaamheid van natuurbeschermingsprojecten. Zo ontvangen steeds meer lokale gemeenschappen overheidsondersteuning om natuurbeschermingsgebieden in te richten en te onderhouden. Ook wordt er gewerkt aan voorlichting en bewustwording. Zo gaat ook het grote publiek steeds meer de waarde van natuur en natuurbescherming inzien. Hiernaast wordt er nog gewerkt aan het indammen van de gevolgen van klimaatverandering. Zo worden er in het gebied van Tsavo National Park waterreservoirs aangelegd om uitdroging van onder andere olifanten te voorkomen.

Samenwerking en veerkracht: hoe ook een visum kan helpen

Met name lokale natuurbeschermingsprojecten die vanuit de gemeenschappen zelf worden opgebouwd, blijken een waardevol instrument. Juist een grotendeels economische focus op deze gemeenschappen kan voorkomen dat waardevolle natuurlijke hulpbronnen uitgeput raken. Zoals ecosystemen die drinkwater, landbouw, veehouderij, biodiversiteit én toerisme mogelijk maken en houden. Toeristen kunnen hun bijdrage al leveren door iets simpels als het kopen van lokale sieraden. Uit een case-study gepresenteerd op een congres van internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN blijkt verder hoe succesvolle overheidssteun aan lokale natuurbeschermingsgebieden zelfs hand in hand kan gaan met herstel van toerisme na de corona-pandemie. Natuurbescherming én economisch herstel met toerisme als inkomstenbron.

Klaar om naar Kenia af te reizen? Of misschien nog wat last van vliegschaamte? Als gulden middenweg kunt u ervoor kiezen om de natuurbeschermingsprojecten te ondersteunen met uw bijdrage aan het herstel van toerisme. Tijdens uw aanvraag van het visum Kenia kunt u bovendien alvast de CO2-uitstoot van uw vlucht compenseren. VisumBuitenland.nl doet dit via Verra. Deze aanbieder garandeert dat de hoeveelheid gecompenseerde CO2 ook echt klopt en er geen dubbeltellingen zijn.