Nieuwsbericht | | 11-06-2021 | ±4 minuten leestijd

Zelf met de auto door een vreemd land reizen is altijd een unieke ervaring. Sommige landen hebben echter strenge regels voor buitenlanders die zelf de weg op willen gaan. Zo ook Myanmar. Lees hier alles over het huren van een auto in Myanmar, waaronder informatie over het aanvragen van het visum Myanmar, dat voor de reis naar Myanmar noodzakelijk is.

Aankomst in Rangoon

De meeste toeristische reizen in Myanmar beginnen op de Internationale Luchthaven Rangoon, gelegen op een kleine 15 kilometer ten noorden van het stadscentrum. Myanmar heeft daarnaast nog twee andere internationale luchthavens, namelijk in Mandalay en in de hoofdstad Naypyidaw, maar er vinden een stuk minder vluchten plaats naar deze vliegvelden en de vliegtickets zijn doorgaans een stuk duurder. Op het vliegveld van Rangoon heeft men de mogelijkheid om een auto te huren, maar dit kan ook voor vertrek online geregeld worden.

Zelf rijden afgeraden

Het wordt over het algemeen afgeraden om in Myanmar zelf achter het stuur te kruipen. Tot 2013 was het zelfs niet eens mogelijk om als buitenlander in Myanmar met een auto de weg op te gaan. De enige mogelijkheid was om een auto met chauffeur te huren. Ondanks dat dit tegenwoordig niet meer het geval is, wordt het nog altijd afgeraden om zelf auto te rijden in Myanmar. Het verkeer in Myanmar is zeer chaotisch. Zo rijdt men in Myanmar weliswaar aan de rechterkant, maar hebben veel auto’s het stuur ook aan de rechterkant zitten. Dit zorgt ervoor dat manoeuvres zoals inhalen een stuk moeilijker worden. Vooral voor toeristen kan dit tot gevaarlijke situaties leiden.

Bovendien zijn de wegen in Myanmar vaak van slechte kwaliteit. Hoewel de overheid van Myanmar de laatste jaren flink heeft geïnvesteerd in het wegennet, loopt het land nog ver achter op wat men in Europa gewend is. Veel wegen zijn niet verhard, maar een combinatie van grind en zand. Dit leidt ook tot problemen met het plannen van de routes. Een reis die op een kaart een uur duurt kan in de praktijk al snel twee tot drie uur duren.

Auto met chauffeur huren

Vanwege deze redenen is het voor toeristen dan ook raadzaam om een auto met een chauffeur te huren. Deze chauffeurs kennen de wegen en het verkeer in Myanmar als geen ander en zo hoeft u zich geen zorgen te maken over het hectische verkeer en de slechte wegen. Het huren van een auto met chauffeur in Myanmar kost ongeveer $ 100 per dag. Over de prijs kan vaak onderhandeld worden, vooral als men de auto met chauffeur voor langere tijd huurt.

Toch zelf rijden? Let op deze zaken

Ondanks dat het sterk wordt afgeraden, is het in theorie gewoon mogelijk om zelf auto te rijden in Myanmar. Hier zijn echter wel enkele voorwaarden aan verbonden. Men moet op zijn minst een internationaal rijbewijs hebben. Alleen het eigen, nationaal rijbewijs is niet voldoende. Sommige reizigers melden zelfs dat ook een internationaal rijbewijs niet voldoende is, maar dat men een Myanmarees rijbewijs moet aanvragen in Rangoon. Dit verschilt per verhuurbedrijf. Het is dan ook slim om van tevoren bij het bedrijf na te gaan welk soort rijbewijs nodig is.

Een andere reden dat toeristen er vaak voor kiezen niet zelf te gaan autorijden in Myanmar is dat sommige plaatsen niet toegankelijk zijn voor buitenlanders. De belangrijkste plaatsen waar dit voor geldt zijn bepaalde delen van Rakhine, Kachin en Sagain. Reizen naar deze gebieden is voor toeristen alleen toegestaan met een speciale vergunning. Als u zonder vergunning naar deze gebieden gaat kunt u een flinke boete verwachten. Ga dan ook goed na of de regio’s waar u naartoe wilt reizen niet op de lijst van verboden locaties staat. Deze lijst wordt regelmatig herzien door de overheid van Myanmar.

In Myanmar rijdt men zoals eerder gezegd aan de rechterkant. Echter, omdat men in het verleden volgens het Engelse systeem aan de linkerkant reed, zijn veel van de wegen in Myanmar aangelegd op basis van linksrijdend verkeer. In Myanmar zelf zijn ze hier al lang aan gewend, maar voor buitenlanders kan het zeer verwarrend zijn.

De snelheidslimiet in Myanmar is 48 kilometer per uur binnen de bebouwde kom. Dit is geen typefout, maar een gevolg van het omzetten van de oude Engelse snelheidslimiet van 30 mijl per uur naar kilometers per uur. Dit betekent dat u in theorie beboet kunt worden als u 50 km/h rijdt, maar doorgaans wordt deze regel niet heel streng nageleefd. Buiten de bebouwde kom is de snelheidslimiet 80 km/h en op de snelwegen 100 km/h.

Visum Myanmar verplicht

Nog voordat het internationale rijbewijs wordt aangevraagd, wordt het aangeraden om een visum Myanmar aan te vragen. Zonder visum komt men Myanmar namelijk helemaal niet in. Zowel Nederlanders als Belgen zijn verplicht om een visum bij zich te hebben bij aankomst in het land. Het visum Myanmar is een elektronisch visum, ook wel e-visum genoemd. Dit betekent dat het geheel online kan worden aangevraagd, zonder dat er een bezoek aan de ambassade gebracht hoeft te worden.

Om het visum aan te vragen vult men het online aanvraagformulier in. Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan het gebruik van het elektronische visum Myanmar. Zo moet het paspoort van de reiziger bij aankomst in het land nog minimaal 6 maanden geldig zijn en moet er minimaal één overnachting geboekt zijn.

Het visum wordt doorgaans binnen 1 week toegekend. Reizigers die op (zeer) korte termijn vertrekken kunnen een spoedaanvraag indienen. Deze worden doorgaans binnen 24 uur goedgekeurd, al kunnen er nooit garanties worden gegeven met betrekking tot levertijden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Myanmar is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Myanmar.