Nieuwsbericht | | 23-11-2020 | ±4 minuten leestijd

Myanmar (ook wel Birma genoemd) is meestal niet de eerste bestemming waar u aan denkt bij het plannen van een reis. Toch heeft het land enorm veel te bieden: van indrukwekkende tempels en pagodes tot uitgestrekte meren en pittoreske dorpjes. Voor een reis naar Myanmar is een visum nodig dat eenvoudig en snel online kan worden aangevraagd.

Hoogtepunt van Myanmar: Bagan

Een van de meest bezochte toeristische plaatsen in Myanmar is Bagan, ook wel Pagan genoemd. De staat Bagan werd in de 9e eeuw door het Bamar-volk gesticht en werd later uitgeroepen tot het verenigde rijk van Birma, totdat het in de 13e eeuw, na aanvallen van de Mongolen, uiteenviel. Tegenwoordig vindt men in de stad Bagan de grootste verzameling aan boeddhistische tempels en stoepa's ter wereld. Het tempelcomplex wordt vaak vergeleken met de tempels van Angkor Wat in Cambodja, maar veel reizigers die beide tempelcomplexen bezocht hebben vinden Bagan zelfs indrukwekkender dan Angkor. Het tempelcomplex staat sinds 2019 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In het complex kan men de overblijfselen van meer dan 2.200 (deels gerestaureerde) boeddhistische tempels, kloosters en pagodes bewonderen. Het beste moment om de tempels te bezichtigen is tijdens zonsopgang of zonsondergang, omdat het uitzicht op deze tijdstippen door de zon bija magisch te noemen is. De tempels kunnen ook vanuit een luchtballon bezichtigd worden. Houd er echter rekening mee dat de kosten hiervoor hoog kunnen oplopen. Omdat er in Bagan zo veel verschillende tempels en ruïnes te zien zijn, wordt aangeraden er ten minste twee of drie dagen te blijven.

Boeddhistische invloeden in Myanmar

Behalve het tempelcomplex van Bagan zijn er in Myanmar nog talrijke andere pagodes, stoepa’s en kloosters te vinden. Het grootste gedeelte van de bevolking van Myanmar is boeddhistisch en het boeddhisme is dan ook overal in het land terug te zien in het straatbeeld en de architectuur. Het land heeft oneindig veel prachtige tempels, bedevaartsoorden en andere heiligdommen die door toeristen bezocht kunnen worden.

De grootste tempel van Myanmar - de Schwedagonpagode - ligt in het zuiden van het land in de vroegere hoofdstad Yangon (Rangoon), en wordt als religieus centrum van deze stad beschouwd. De tempel is bijna honderd meter hoog en is bedekt met 50.000 kilo bladgoud en duizenden edelstenen, waardoor het bouwwerk schittert in de zon. Naar verluidt worden in de pagode acht haren van de laatste Boeddha en relikwieën van de voorgaande Boeddha’s bewaard. De pagode wordt gezien als nationale trots van Myanmar en mag dus tijdens een bezoek aan het land zeker niet worden overgeslagen.

Een ander boeddhistisch bedevaartsoord dat niet al te ver van Yangon gelegen is, is het pelgrimsdorpje Kinpun. Hier vindt men de Gouden Rots, een granieten rotsblok dat bedekt is met bladgoud en dat op 1.100 meter hoogte op de top van de berg Kyaikto balanceert. Volgens overleveringen wordt de rots in balans gehouden door twee haren van Boeddha. Wie geïnteresseerd is in het boeddhisme kan bovendien een bezoek brengen aan Monywa, een stad waar men meer dan 500.000 boeddhabeelden en een immens gouden boeddhabeeld van 129 meter hoog vindt. Ook in de kalksteengrotten van Pindaya zijn meer dan 8.000 boeddhabeelden te vinden.

Adembenemende landschappen

Myanmar heeft voor toeristen niet alleen interessante cultuur en prachtige tempels te bieden, maar ook veel natuurschoon. Het Inlemeer, dat gelegen is tussen de bergen, wordt vaak de mooiste plek van Myanmar genoemd. Het meer staat bekend om de dorpen van het Intha-volk die midden in het water op palen gebouwd zijn en vanwege de kenmerkende vissers die op één been peddelen. Avonturiers kunnen vanuit het dorpje Kalaw een trekking maken naar het Inlemeer. De heuvelachtige route van ongeveer 60 kilometer loopt door bossen en prachtige groene theevelden en kan in twee of drie dagen afgelegd worden.

Actievelingen die liever de hoogte in gaan kunnen vanuit Bagan een excursie naar Mount Popa ondernemen, een inactieve vulkaan die tegenwoordig dienst doet als bedevaartsoord. Vanuit het klooster op de top van de berg, op 737 meter hoogte, kan men bij helder weer het tempelcomplex van Bagan zien.

Een ander hoogtepunt aan een meer is de U Bein-brug in Amarapura. De voetgangersbrug van teakhout over het Taungthmanmeer is maar liefst 1,2 kilometer lang en populair bij fotografen die de silhouetten van mensen vastleggen die over de brug flaneren. In het regenseizoen kan de brug gedeeltelijk onder water komen te staan.

Visum Myanmar aanvragen

Wie na het lezen van dit artikel zelf de heiligdommen en spectaculaire landschappen van Myanmar wil bekijken heeft een visum Myanmar nodig. Het is meestal niet nodig om een bezoek te brengen aan de ambassade van Myanmar, omdat het visum eenvoudig online kan worden aangevraagd als aan de voorwaarden wordt voldaan. Visums voor Myanmar worden gemiddeld al na een week toegekend en per e-mail verstuurd. Het e-visum is 90 dagen geldig en men mag met het visum maximaal 28 dagen in het land blijven. Hierdoor heeft men meer dan voldoende tijd om een aantal van de hoogtepunten van Myanmar te gaan ontdekken.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Myanmar is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Myanmar.