Nieuwsbericht | | 25-09-2020 | ±5 minuten leestijd

De meeste mensen denken dat Rangoon de hoofdstad van Myanmar is. Rangoon is echter de grootste stad van het land, niet de hoofdstad. De officiële hoofdstad van Myanmar is Naypyidaw. Omdat de meeste toeristen op vakantie gaan naar Rangoon, is er relatief weinig bekend over Naypyidaw als toeristische trekpleister. In dit artikel duiken we in de geheimen van deze stad.

Naypyidaw: de onbekende hoofdstad

Dat veel mensen denken dat Rangoon de hoofdstad van Myanmar is, heeft een goede reden. Tot 2006 was dat namelijk ook zo. In 2006 besloot de overheid te verhuizen naar Naypyidaw. Het is nog altijd onduidelijk wat daarvoor de reden was. Sommigen zeggen dat de betere ligging van Naypyidaw de reden is voor de verhuizing. Naypyidaw staat namelijk in direct contact met regio’s waar de overheid meer controle op wil uitoefenen, zoals Kayin. De officiële reden van de overheid is echter dat Rangoon te druk werd, waardoor er niet voldoende ruimte was voor uitbreiding van overheidsgebouwen.

De geschiedenis van Naypyidaw is zeer kort. De overheid begon met het bouwen van de stad in 2002 en in 2012 was het volledig klaar. Het gevolg hiervan is dat Naypyidaw relatief weinig toeristische trekpleisters heeft. Omdat het zo nieuw is heeft het bijvoorbeeld weinig historische gebieden of gebouwen.

Lege gebouwen en verlaten wegen

Reizigers die aankomen in Naypyidaw kunnen de indruk krijgen dat de stad verlaten is. Volgens de officiële cijfers heeft Naypyidaw meer dan 900.000 inwoners, maar het is vrijwel zeker dat dit niet waar is. Naypyidaw wordt gekenmerkt door lege wegen en verlaten straten. De stad is in zo’n rap tempo gebouwd dat het lijkt alsof het helemaal niet thuishoort in Myanmar. Het staat vol met grote moderne gebouwen, uitgebreide hotels en winkelcentra die vrijwel niet worden gebruikt. In vergelijking met de rest van het straatarme Myanmar lijkt Naypyidaw wel uit de lucht te zijn gevallen. Naar verluidt kostte de bouw van de stad 4 miljard euro.

Bezienswaardigheden

Dit alles doet misschien denken dat Naypyidaw weinig te bieden heeft voor toeristen. Toch is dit niet zo. Voor toeristen die genoeg hebben van de drukte van Rangoon is Naypyidaw een goede keuze om eens wat anders te zien. Reizigers die zich graag eens een ontdekkingsreiziger zouden voelen zijn in Naypyidaw op de juiste plek. Naypyidaw heeft verschillende bezienswaardigheden, waaronder:

De Uppatasanti Pagoda

Deze gigantische, meer dan 90 meter hoge pagode werd in 2006 gebouwd op bevel van generaal Than Shwe. De naam ‘Uppatasanti’ vertaald ruwweg naar ‘bescherming tegen calamiteiten’, maar de pagode staat beter bekend als de ‘Vredespagode’. Binnen de pagode zelf zijn er meerdere boeddhistische schrijnen waar men in stilte kan mediteren. Er zijn ook speciale schrijnen voor elke kalendermaand, met uitleg van de verschillende rituelen die van toepassing zijn op die maand. Toeristen kunnen hier dus bidden bij een maand die belangrijk voor ze is (bijvoorbeeld die van een verjaardag, die van de geboorte van een kind, etc.).

Gem Museum

Mijnbouw is een van de grootste industrieën in Myanmar. Het land staat bekend om de vele zeldzame en prachtige stenen die het exporteert, met name jade. In het Gem Museum worden deze (edel)stenen tentoongesteld. De toegangsprijs is vrij hoog, maar het museum is dan ook erg groot. De medewerkers zijn doorgaans zeer behulpzaam en bereid om uitgebreid uitleg te geven over de geschiedenis van de verschillende steensoorten. Let wel op: het is niet toegestaan om foto’s te maken van de stenen.

20 Lane Highway

Toeristen die al eens in Myanmar zijn geweest hebben er vast wel eens van gehoord; de uitgestrekte verlaten snelweg Lane Highway. Als er één bezienswaardigheid is die Naypyidaw samenvat, dan is het deze wel. Het is een gigantisch grote snelweg, met op sommige plaatsen tot wel 10 rijbanen aan elke kant. Ondanks dat rijden hier nauwelijks auto’s. Het is vrijwel compleet verlaten, wat betekent dat reizigers hier rustig kunnen fietsen of zelfs lopen.

Waterfountain Garden

In het centrum van Naypyidaw zijn deze prachtige waterfonteinen te vinden. In de avond gaan de lichten in de fonteinen aan, waardoor er een ware lichtshow plaatsvindt. De Waterfountain Garden heeft ook kleine speeltuinen voor kinderen. Deze locatie is perfect om de lokale bevolking te ontmoeten, aangezien families hier vaak naartoe gaan om te picknicken. Er klinkt de hele dag (soms luide) muziek uit de speakers tussen de bomen, en naarmate het donker wordt en de lichten aangaan beginnen dan ook veel mensen te dansen. Voor toeristen is het een leuke ervaring om eens te hebben meegemaakt.

Reizen naar Naypyidaw: vergeet het visum niet

Naypyidaw is moeilijker te bereiken dan een stad als Rangoon. Ondanks dat het de hoofdstad van Myanmar is, heeft het geen vliegveld. De beste manier om er te komen is om online een busticket te kopen om met de bus vanuit een van de grote steden van Myanmar naar Naypyidaw te reizen. Het is ook mogelijk om een buskaartje te kopen bij de receptionist van het hotel waar men verblijft. Houd er echter rekening mee dat er in Naypyidaw vrijwel geen openbaar vervoer is. Dit betekent dat de laatste paar kilometers per taxi moeten worden afgelegd. Het is verstandig vooraf de route op te zoeken op apps zoals Google Maps. Het kan namelijk voorkomen dat zelfs de taxichauffeur niet weet waar het hotel in Naypyidaw zich bevindt.

Myanmar heeft een visumplicht voor buitenlandse toeristen. Dit betekent dat reizigers een visum voor Myanmar moeten aanvragen voordat ze op het vliegtuig stappen. Het visum is een digitaal document dat online kan worden aangevraagd. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft er geen bezoek te worden gebracht aan het consulaat. Nadat het online aanvraagformulier is ingevuld en het visum is goedgekeurd, wordt het per e-mail verstuurd. Het visum moet vervolgens alleen nog worden uitgeprint en worden meegenomen op reis.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Myanmar is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Myanmar.