Nieuwsbericht | | 10-03-2021 | ±4 minuten leestijd

In Myanmar greep het leger op 1 februari 2021 met geweld de macht. Sindsdien hebben er in het land massale protesten plaatsgevonden. Niet voor niets werd er vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken sinds februari 2021 een negatief reisadvies voor het land uitgegeven. Het leger zelf heeft voor het komende jaar de noodtoestand afgekondigd. Check dus voor aanvang van uw reis de laatste ontwikkelingen en vergeet niet voor vertrek het visum Myanmar aan te vragen!

De hedendaagse geschiedenis van Myanmar in een notendop

Birma (Myanmar) werd in 1948 onafhankelijk. Daarvoor was het land een kolonie in Brits-Indië. De Britten noemden het land destijds naar de Bamar – de grootste etnische groep in het land. Van 1962 tot 2011 kwam het land onder de absolute macht van een militaire regering te staan, ook wel junta genoemd. Onder het bewind van de regerende militairen veranderde de naam van het land in 1989 van Birma naar Myanmar, omdat de naam Birma te zeer met het kolonialistische verleden geassocieerd werd. De naam Birma of Burma wordt nu vooral nog in de Engelstalige wereld gebruikt, terwijl in andere landen voornamelijk de naam Myanmar gebruikt wordt.

Na jaren van armoede en economische stagnatie vond in 2007 na de aankondiging van de afschaffing van subsidies op brandstoffen de zogenoemde Saffraanrevolutie plaats. Deze revolutie onder leiding van boeddhistische monniken leidde tot de val van de junta. In 2011 droeg de militaire regering de macht over aan een burgerregering en in 2015 werden voor het eerst vrije verkiezingen gehouden.

Staatsgreep

De jaren 2011 tot en met 2015 stonden in het teken van politieke, economische en administratieve hervormingen. Zo werd in deze periode onder meer de National Human Rights Commission opgericht, werden er nieuwe arbeidswetten ingevoerd en kwam er een versoepeling van de censuur. Daarnaast werd het huisarrest van Aung San Suu Kyi – Myanmarese leidster van de beweging voor mensenrechten en democratie en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991 – opgeheven, waardoor ze zich weer vrij kon bewegen. Ze nam dan deel aan de algemene verkiezingen van 2015, die ruimschoots door haar partij, de National League for Democracy, gewonnen werden. Suu Kyi werd politiek leidster van het land, waarbij het leger echter zo veel zetels in het parlement opeiste dat wijzigingen in de constitutie alleen met goedkeuring van de strijdkrachten mogelijk waren. In het jaar 2020 won haar partij met maar liefst 60 procent van de stemmen opnieuw de algemene verkiezingen.

De generaals beweerden echter dat de stemming van de algemene verkiezingen van 2020 niet eerlijk was verlopen en riepen op tot nieuwe verkiezingen. De verkiezingscommissie en de verkiezingswaarnemers verklaarden echter dat er geen bewijs was om deze beweringen kracht bij te zetten. Het leger pleegde een staatsgreep en een groot aantal NLD-politici, waaronder Suu Kyi, werd gevangengenomen. De aanklachten tegen Suu Kyi zijn het bezit van illegale walkietalkies, het overtreden van de Covid-19 regels en het verstoren van de openbare orde.

Het leger aan de macht

Het land dat ongeveer 54 miljoen inwoners telt, is na tien jaar democratie weer in handen van het leger. De opperbevelhebber van het leger, generaal Min Aung Hlaing, wist de macht van het leger continu in stand te houden, zelfs toen het land zich in de richting van een democratie ontwikkelde. De noodtoestand die na de staatsgreep is afgekondigd zal een jaar duren. Min Aung Hlaing probeerde de machtsovername te rechtvaardigen door te zeggen dat het leger achter het volk staat en door vrije en eerlijke verkiezingen in de toekomst te beloven.

Onmiddellijk na de staatsgreep vingen echter de demonstraties en stakingen tegen het militaire bewind aan. Het land kampt nu met de grootste protesten sinds de Saffraanrevolutie van 2007. Onder de demonstranten bevinden zich leraren, advocaten, studenten, bankbedienden en overheidsmedewerkers. De veiligheidstroepen treden steeds harder op tegen de demonstranten. Al meerdere protestanten kwamen hierbij om het leven. Op hulp van buitenaf kan de bevolking van Myanmar nauwelijks rekenen. Buurlanden Cambodja, Thailand en de Filipijnen beschouwen de conflicten als een interne aangelegenheid die in Myanmar zelf moet worden opgelost.

Veiligheidsrisico’s voor toeristen

Myanmar is een populaire bestemming voor backpackers geworden. Voor sommige regio‘s van Myanmar geldt echter een negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Er wordt geadviseerd bepaalde gebieden in de deelstaten Chin, Rakhine, Kachin en Shan te mijden als u door Myanmar reist. In deze regio’s zijn ofwel gewelddadige en gewapende etnische groeperingen actief, ofwel conflicten gaande tussen etnische groeperingen onderling of etnische groepen en het heersende leger.

In verband met het coronavirus wordt reizen naar Myanmar momenteel afgeraden. Daarnaast draagt ook de noodtoestand die in februari 2021 in het land is uitgeroepen bij aan het negatieve reisadvies, waardoor de kans bestaat dat het negatieve reisadvies langer van kracht blijft dan het in- en uitreisverbod als gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen. Vanwege de noodtoestand heeft het leger de landsgrenzen gesloten, het in- en uitreizen verder beperkt, wegen afgesloten en de toegang tot het internet beperkt.

Visum Myanmar

Bent u van plan bij een positief reisadvies Myanmar te gaan verkennen, dan heeft u een visum Myanmar nodig. U kunt het visum eenvoudig en snel voor vertrek online aanvragen. De aanvraag duurt slechts vijf minuten en de kosten bedragen € 74,95 per persoon. Op het moment dat u met spoed een visum nodig heeft, kunt u dat in het aanvraagformulier aangeven. Voor een spoedaanvraag geldt een toeslag van € 15,00 per persoon. In 95% van de gevallen wordt het visum dan al binnen 24 uur toegekend.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Myanmar is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Myanmar.