Nieuwsbericht | | 01-10-2021 | ±3 minuten leestijd

Het wordt steeds belangrijker om verantwoord te reizen nu we ons steeds meer bewust worden van onze voetafdruk in de wereld. Er zijn verschillende maatregelen die u kunt treffen om ervoor te zorgen dat u de impact van uw reis op het milieu minimaliseert. Van lokale producten kopen, het bezoeken van en doneren aan opvangcentra voor wilde dieren, tot het compenseren van de CO₂-uitstoot van uw vlucht. Hier vindt u enkele tips om van uw gedenkwaardige vakantie in Myanmar ook een verantwoorde vakantie te maken.

Plan uw reis goed

Van tevoren goed onderzoek doen is een belangrijk onderdeel van verantwoord reizen. Een beetje tijd besteden aan onderzoek zal resulteren in betekenisvolle ervaringen die u anders niet zou beleven.

Door plaatsen als het Green Hill Valley Elephant Camp te bezoeken, kunt u lokale initiatieven voor natuurbehoud en sociale activiteiten steunen. Hier worden “gepensioneerde” olifanten in het bos verzorgd en de opbrengst gaat naar de lokale gemeenschappen en naar herbebossing. Er wordt een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten, dus plan uw bezoek op tijd.

Bij de planning van uw reis moet u ook rekening houden met de wachttijd voor het aanvragen van het visum Myanmar. Houd er rekening mee dat uw paspoort nog minstens 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst in Myanmar en dat u vooraf al een vlucht geboekt moet hebben om het land aan het einde van uw vakantie weer te verlaten. Daarnaast moet u om het visum aan te kunnen vragen ook al ten minste één overnachting geboekt hebben. Van tevoren weten wat de voorwaarden van het visum Myanmar zijn, is een eenvoudige stap om uw reis goed te plannen.

Koop lokaal

Om verantwoord te reizen is het belangrijk om in hotels te overnachten die eigendom zijn van de plaatselijke bevolking. Hetzelfde geldt voor het eten in restaurants en het huren van vervoer. Omdat er steeds meer toeristen naar Myanmar reizen, hebben veel steden sociale projecten opgezet die opleiding en werkgelegenheid bieden aan de plaatselijke bevolking.

Wilt u toch liever een complete pakketreis boeken? Dan zijn er verschillende verantwoorde touroperators die met wat speurwerk te vinden zijn.

Souvenirs kopen bij plaatselijke kunstenaars of mensen die handwerk maken is een verantwoorde manier om tijdens uw vakantie te winkelen en toch iets van betekenis mee naar huis te nemen. In Myanmar is het gebruikelijk om af te dingen, maar het is wel belangrijk om een eerlijke prijs te betalen.

Probeer zo veel mogelijk te fietsen of te lopen

Het bezoeken van de meer afgelegen gebieden is een goede manier om geld te investeren in de plaatselijke economieën. Aangezien deze regio’s minder druk zijn, is reizen met de fiets een geweldige manier u snel te verplaatsen en het lokale leven van dichterbij te beleven.

Als fietsen niet uw ding is, of als de wegen onbegaanbaar zijn, dan kan gewoon rondslenteren in een dorp of wandelen in meer landelijke gebieden een unieke ervaring bieden. Als u in een kleine groep reist bent u veel makkelijker benaderbaar en daardoor in staat tot meer betekenisvolle interacties met de lokale gemeenschap.

Daarnaast spreekt het natuurlijk voor zich dat als u minder tijd in de auto doorbrengt, uw invloed op het milieu tijdens uw reis ook veel kleiner wordt.

Visum Myanmar aanvragen

Door in het aanvraagformulier van het visum Myanmar de optie voor CO₂-compensatie aan te vinken, wordt, afhankelijk van de afstand van de vlucht, een bedrag in rekening gebracht om te helpen de uitstoot van de vlucht te compenseren. Dit is natuurlijk optioneel en is niet verplicht bij de aanvraag van het visum.