Nieuwsbericht | | 22-04-2021 | ±4 minuten leestijd

Moskou en Sint-Petersburg zijn niet alleen de twee bekendste steden van Rusland, maar ook de twee grootste. Sinds 2019 is het voor bepaalde reisdoelen mogelijk een e-visum aan te vragen voor een reis naar Sint-Petersburg, maar voor een bezoek aan Moskou, de hoofdstad van Rusland, is nog altijd een visum Rusland nodig dat wordt ingeplakt in het paspoort. In dit artikel worden vier hoogtepunten van deze twee steden beschreven.

Het Rode Plein

Het centrale plein van Moskou, het Rode Plein, is niet moeilijk te vinden, aangezien het zo’n 24.000 vierkante meter groot is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft de naam van het plein niets te maken met het communisme of met de rood-bruine kleur van de muren en torens van het Kremlin. Het Russische bijvoeglijk woord ‘krasnaja’ (de Russische naam van het plein is ‘Krasnaja plosjtsjad’), kon vroeger afhankelijk van de context twee betekenissen hebben: ‘mooi’ of ‘rood’. Het Rode Plein kreeg zijn naam, die toen voor het Mooie Plein stond, omdat de prachtige Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods aan het plein ligt. In de loop van de jaren heeft het woord de betekenis ‘mooi’ echter verloren. Naast de prachtige kathedraal zijn er op het Rode Plein nog meer bezienswaardigheden te vinden. Zo ligt er het Kremlin (het historische machtscentrum) en het Nationaal Historisch Museum. Sinds 1990 maakt het Rode Plein deel uit van de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Fontein van de Vriendschap van Volkeren

In het noorden van Moskou ligt de Fontein van de Vriendschap der Volkeren. De fontein bestaat uit 16 beelden van vrouwen die de lidstaten van de voormalige Sovjet-Unie voor moeten stellen: Rusland, Armenië, Oekraïne, Wit-Rusland, Oezbekistan, Litouwen, Letland, Tadzjikistan, Estland, Turkmenistan, Moldavië, Georgië, Kirgizië, Azerbeidzjan en Kazachstan. Het zestiende land in het rijtje is de Karelo-Finse Socialistische Sovjetrepubliek, die in 1956 werd ingelijfd door Rusland. Elke vrouw is afgebeeld in de nationale klederdracht van haar land. De Fontein van de Vriendschap der Volkeren werd rond 1950 gebouwd met als belangrijkste doel het idee van nationale identiteit uit te beelden. De achthonderd waterstralen zorgen voor een verbluffend schouwspel.

De fontein bevindt zich in het VDNKh-park, een enorm tentoonstellings- en amusementspark in Moskou. Op het enorme terrein vindt men allerlei bezienswaardigheden, van exposities tot musea en prachtige gebouwen. Er is genoeg te zien en te doen. Het is niet voor niets dat het park jaarlijks miljoenen bezoekers trekt.

Hermitage

De beroemde Hermitage in Sint-Petersburg is met een collectie van meer dan 3 miljoen objecten een van ‘s werelds grootste en belangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea. In de meer dan 350 zalen worden ongeveer 65.000 stukken tentoongesteld. Men kan er onder andere schilderijen van Rembrandt, Da Vinci en Picasso bewonderen.

Het beroemde Winterpaleis, dat tot 1917 diende als winterresidentie van de Russische tsaren, is nu onderdeel van de Hermitage. Het paleis werd tussen 1754 en 1762 gebouwd en moest andere Europese paleizen overtroeven in schoonheid. De bouwstijl van het paleis is een mix van barok en neoclassicisme.

Paleizencomplex in Peterhof en kasteeltuinen

Peterhof, de voorstad van Sint-Petersburg, werd gebouwd in opdracht van tsaar Peter de Grote, omdat hij inzag dat het gebied een gunstig ligging had voor de scheepsvaart. In 1714 werd begonnen met de bouw van paleizen en kasteeltuinen in de stad Peterhof. Toen er door de Russische Revolutie in 1917 een einde kwam aan de macht van de tsaren, werd het paleizencomplex in Peterhof staatsbezit. Het gehele complex is nu toegankelijk voor publiek.

De tuinen van het paleizen- en tuinencomplex in Peterhof, ook wel eens het “Versailles van Rusland” genoemd, scoren hoog in het rijtje van ‘s werelds meest populaire tuinen. Niet alleen natuurliefhebbers, maar ook de toeristen die een bezoek brengen aan het kasteel, kunnen een wandeling door de uitgestrekte kasteeltuinen niet overslaan. In het hoogseizoen zijn alle fonteinen in werking, waardoor het ondanks de drukte toch aan te raden is gedurende deze periode een bezoek te brengen aan Peterhof.

Visum Rusland aanvragen

Zowel zakelijke als toeristische reizigers die naar Rusland gaan zijn verplicht voor vertrek een visum Rusland te hebben. Alleen voor mensen die van plan zijn enkel Sint-Petersburg, de regio Leningrad, Kaliningrad of het Federaal District Verre Oosten te bezoeken, bestaat de mogelijkheid een elektronisch visum aan te vragen bij de Russische overheid. Aangezien er (nog) geen e-visums worden uitgegeven voor Europese reizigers die naar de overige delen van Rusland reizen, moet het visum nog altijd voor vertrek in het paspoort van de reiziger aangebracht worden. Dat geldt dus ook voor reizigers die Moskou willen bezoeken.

De aanvraagprocedure van het visum Rusland hoeft echter niet ingewikkeld te zijn. Er bestaat namelijk de mogelijkheid het visum Rusland aan te vragen met behulp van een online-aanvraagformulier, waarop een ophaal- en/of verzendservice kan worden aangevinkt. Ook het opstellen van de uitnodigingsbrief die nodig is voor een visum voor toerisme en die moet worden geschreven door een Russische reisorganisatie kan uit handen worden gegeven aan een visumspecialist. Voor reizigers die met een toeristisch reisdoel naar Rusland gaan zijn er drie opties: het single-entry visum, waarmee eenmaal naar Rusland mag worden gereisd, het double-entry visum en het multiple-entry visum, waarmee reizigers binnen een periode van 180 dagen twee of meerdere malen naar Rusland mogen reizen. Voor zakenreizigers zijn dezelfde opties beschikbaar, maar de geldigheidsduur van de varianten van het visum Rusland voor zakenreizen wijkt echter af van die voor toeristische doeleinden. Zo is de single-entry variant voor zakenreizigers 90 dagen geldig en heeft de multiple-entry variant een geldigheidsduur van 6 of 12 maanden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Rusland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Rusland.