Nieuwsbericht | | 24-06-2019 | ±4 minuten leestijd

Nederlandse en Belgische reizigers doen er goed aan om zich goed in te lezen alvorens zij naar Rusland vertrekken. Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken kan daarbij helpen. In Rusland heerst er veel onenigheid over de regering van president Poetin. Daardoor komsten opstanden, demonstraties en protesten veelvuldig voor.

Toeristen die naar sommige regio’s in Rusland afreizen, kunnen mogelijk het slachtoffer van ontvoering worden. Daarvoor waarschuwt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Net als voor een aantal Afrikaanse landen zoals Sudan, Niger en Kenia waarschuwt de Verenigde Staten toeristen dat ze slachtoffer van ontvoering kunnen worden in Rusland.

Reisadvies voor Rusland volgens Amerika

De Verenigde Staten geeft in het reisadvies aan dat een aantal gebieden in Rusland zeer gevaarlijk kunnen zijn voor buitenlandse toeristen. Amerika raadt aan niet te reizen naar de Noordelijke Kaukasus, Chechnya en Mount Elbrus. Volgens de Verenigde Staten komen daar regelmatig ontvoeringen, terrorisme en civiele onrust voor.

Verder is in het Amerikaanse reisadvies te lezen dat reizigers uit Amerika het slachtoffer kunnen worden van intimidatie, mishandeling en afpersing. Dat schrijven de Russische officieren op basis van voorgaande ervaringen.

De diplomaten in de Verenigde Staten waarschuwen bovendien dat Rusland een strenge wet tegen buitenlandse toeristen hanteert en er regelmatig twijfelachtige politieke processen tegen toeristen worden geopend.

Reisadvies voor Rusland volgens Nederland

Het reisadvies voor Rusland volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is iets neutraler. In heel Rusland bestaan er veiligheidsrisco’s. Dat heeft ermee te maken dat in veel grote steden en in het zuiden van Rusland terroristische aanslagen kunnen voorkomen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan niet af te reizen naar Tsjetsjenië en gebieden in Noord-Kaukasus. Het gaat dan om gebieden als Dagestan en Ingoesjetië. In deze gebieden is een verhoogd risico op terroristische aanslagen en komen ontvoeringen regelmatig voor.

Datzelfde geldt voor Kabardino-Balkarië en de Elbrus-regio. Er bestaan risico’s op aanslagen en ontvoeringen. In sommige delen kan het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders helemaal niet helpen. Met name in de steden Moskou en Sint-Petersburg komt veel criminaliteit voor. Het gaat dan om terroristische aanslagen bij bijvoorbeeld het vliegveld en de metro.

In veel grote steden zijn er nog steeds kansen op terroristische aanslagen aanwezig. Daarnaast komt er regelmatig criminaliteit voor, zoals diefstal en tasjesdieven. Ook komt racisme tegen buitenlandse toeristen regelmatig voor. Voornamelijk mensen met een niet-blanke huidskleur worden daar het slachtoffer van. Verder is het belangrijk in de clubs goed op te passen dat niemand probeert de reiziger te drogeren. Na het drogeren vindt er dan een beroving plaats.

Conclusie veiligheid Rusland

Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor gebieden in Rusland waar ontvoeringen regelmatig voorkomen. Dat gebeurt vooral in Tsjetsjenië en de Noordelijke Kaukasus. Vermijd deze gebieden.

In de grote steden komen ontvoeringen minder vaak voor. Wel moet men alert blijven, want er geldt voor grote steden nog steeds een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Over het algemeen is het veilig om naar de meeste gebieden in Rusland af te reizen. Controleer altijd het reisadvies op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op bij visum Rusland aanvragen Het is mogelijk voor zakelijke of toeristische doeleinden een geldig visum Rusland aan te vragen. Het aanvragen van een visum Rusland kan eenvoudig online en kost € 104,95 per persoon. Dit is inclusief consulaire kosten.

Het aanvragen van een visum Rusland werkt in drie eenvoudige stappen: het formulier invullen, het opsturen van het paspoort en het terug leveren van het paspoort inclusief officieel visum. Om die reden hoeft men dus niet meer naar het consulaat van Rusland te gaan. Men moet een pasfoto in kleur aanleveren, evenals een verklaring van de reisverzekering. Men mag maximaal 1 visum voor Rusland tegelijk in het paspoort hebben.

Visum Rusland aanvragen

Het visum Rusland is een vergunning van het Russische consulaat om naar Rusland te mogen reizen. Er zijn verschillende varianten van het visum Rusland. De aanvraagprocedure begint altijd met het invullen van gegevens op het aanvraagformulier. De aanvraag wordt vervolgens behandeld door een visumspecialist. Op die manier kan zeker worden gemaakt dat er geen gegevens ontbreken. Als de aanvraag juist is, kunnen reizigers hun paspoort opsturen. Daarna wordt het visum Rusland ingeplakt en weer teruggestuurd. Het inplakken van een paspoort duurt een paar dagen. Het paspoort wordt aangetekend terug verzonden of kan worden opgehaald op het vliegveld.

Veel mensen hebben geen tijd om naar het consulaat te reizen. Daarom bieden wij de handige ophaal- en verzendservice aan. Men kan zo naar Rusland reizen zonder een uitnodigingsbrief nodig te hebben.

Visum Rusland spoed aanvragen

Wie binnenkort al naar Rusland reist, kan aan de hand van de spoedprocedure het visum Rusland met spoed aanvragen. Daar zijn wel extra kosten aan verbonden. Bovendien duurt het even totdat de aanvraag in behandeling is genomen en het visum in het paspoort is geplakt. Daarom dient men alsnog rekening te houden met een wachttijd van zeven dagen. Wij raden daarom aan enkele weken voor vertrek het visum al aan te vragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Rusland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Rusland.