Nieuwsbericht | | 29-01-2024 | ±3 minuten leestijd

Het Duitse Kinderreisepass is per 1 januari 2024 afgeschaft. Dit paspoort speciaal voor kinderen wordt door veel landen niet als volwaardig identiteitsbewijs erkend. Het ESTA voor Amerika kan bijvoorbeeld niet met een Duits Kinderreisepass worden aangevraagd. Om problemen bij internationale reizen te voorkomen, heeft de Duitse overheid besloten geen kinderpaspoorten meer af te geven.

Einde van het Duitse kinderpaspoort

Duitsland was een van de weinige landen ter wereld die een speciaal paspoort voor kinderen uitgaf. Dit paspoort is niet biometrisch, wat betekent dat het geen chip bevat met de biometrische gegevens van de houder. Het Kinderreisepass kon worden aangevraagd voor kinderen tot en met 12 jaar en was een jaar geldig. Het voordeel van dit kinderpaspoort ten opzichte van een regulier paspoort zat vooral in de prijs. Het kinderpaspoort kostte namelijk slechts 13 EUR en kon voor 6 EUR verlengd worden, terwijl een regulier paspoort 37,50 EUR per persoon kost.

Hoewel Duitsers nu meer moeten gaan betalen voor een paspoort voor hun kinderen, zitten er ook voordelen aan het aanvragen van een regulier paspoort, ook voor kinderen. Een regulier paspoort is namelijk langer geldig en wordt overal ter wereld als geldig identiteitsdocument beschouwd. Zo kan men met een regulier paspoort gebruikmaken van een ESTA om naar Amerika te reizen.

Digitale chip als veiligheidsmaatregel

Het Duitse Kinderreisepass bevat geen elektronische chip en is daardoor niet biometrisch. Reguliere paspoorten hebben over het algemeen wel een chip, waarop biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken, een foto van de houder en andere persoonlijke gegevens zijn opgeslagen. Deze chip is een extra beveiligingsmaatregel in het paspoort, waarmee de vervalsing van paspoorten moeilijker wordt gemaakt en identiteitsfraude wordt tegengegaan. Verschillende overheden accepteren het Kinderreisepass vanwege het ontbreken van deze digitale chip dan ook niet als geldig legitimatiebewijs. Het ESTA, de digitale reistoestemming voor Amerika, kan bijvoorbeeld alleen met een biometrisch paspoort worden aangevraagd.

Biometrisch paspoort noodzakelijk voor ESTA aanvraag

Het Duitse Kinderreisepass is uitgesloten van het Amerikaanse ESTA systeem. Wie een paspoort bezit dat niet biometrisch is, kan geen ESTA aanvragen en moet in plaats daarvan een visum voor Amerika aanvragen. Voor een visumaanvraag voor Amerika moet een afspraak worden gemaakt bij de Amerikaanse ambassade of het Amerikaanse consulaat, waar biometrische gegevens van de reiziger worden afgenomen. De wachttijden voor het verkrijgen van een visum kunnen enkele weken tot maanden bedragen. Het ESTA kan daarentegen in enkele minuten online worden aangevraagd en wordt gemiddeld al na 3 dagen toegekend.

Problemen bij de reis naar Amerika

Veel reizigers zijn er niet van op de hoogte dat met een Kinderreisepass geen ESTA voor Amerika kan worden aangevraagd. Dit zorgt soms voor problemen bij Duitse gezinnen die naar Amerika willen reizen, wanneer zij er pas op het laatste moment achterkomen dat hun kind een visum voor Amerika nodig heeft. De meeste mensen kiezen er in dit geval voor om met spoed een regulier paspoort voor hun kind aan te vragen en daarmee vervolgens een ESTA aan te vragen. Het aanvragen van een paspoort en ESTA is over het algemeen namelijk eenvoudiger en sneller dan het aanvragen van een visum voor Amerika.

Korte geldigheidsduur van het Kinderreisepass

Naast de veiligheidsbezwaren ten opzichte van het ontbreken van de digitale chip zorgt ook de korte geldigheidsduur van het Kinderreisepass regelmatig voor problemen. Veel landen vereisen dat het paspoort van internationale reizigers bij aankomst in het land nog een minimale periode geldig is. Vaak gaat het hierbij om een minimale resterende geldigheid van zes maanden. Omdat het Duitse Kinderreisepass maar een jaar geldig is, komt het vaak voor dat het paspoort niet meer lang genoeg geldig is voor internationale reizen. In tegenstelling tot het Kinderreisepass, is het reguliere Duitse paspoort voor personen jonger dan 24 jaar zes jaar geldig.

Uitgegeven kinderpaspoorten blijven geldig

Duitse kinderpaspoorten die voor 1 januari 2024 zijn afgegeven of aangevraagd, blijven geldig tot de verloopdatum die in het paspoort is vermeld. Let op: Wilt u met een ESTA naar Amerika reizen en heeft uw kind nog een geldig Kinderreisepass? Dan moet u voor uw kind ofwel een visum voor Amerika ofwel een regulier paspoort aanvragen om daarmee vervolgens een ESTA aanvraag in te dienen. Het aanvragen van een regulier paspoort en een ESTA is over het algemeen de eenvoudigste en snelste optie.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,34 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.