Nieuwsbericht | | 21-09-2020 | ±4 minuten leestijd

Wat het beste moment is voor een reis naar Amerika hangt af van de regio die bezocht wordt en het type reis dat men wil maken. Omdat het land zo groot is heeft het verschillende klimaatzones. Bij het plannen van een reis naar Amerika is het dus van belang om het klimaat voor het specifieke gebied dat wordt bezocht op te zoeken en de vertrekdatum daarop af te stemmen. Een andere belangrijke voorbereiding voor een reis naar Amerika is het aanvragen van een ESTA, de verplichte reistoestemming voor de VS.

Beste reistijd is afhankelijk van de regio

Omdat het klimaat in de Verenigde Staten per regio verschillend is, kan niet één beste periode genoemd worden voor een reis naar Amerika die voor het hele land geldt. Voor een bezoek aan het zuidoosten wordt bijvoorbeeld een ander moment aanbevolen dan voor een reis langs de westkust. Zo is een reis naar Alaska in de winter alleen geschikt voor avonturiers, terwijl andere Amerikaanse staten tijdens de winter zonder problemen bezocht kunnen worden. Ook speelt het voor de beste reistijd een rol of men grote steden wil bezoeken of juist nationale parken en natuurgebieden. Bepaalde staten en regio’s hebben het hele jaar door aangename temperaturen, terwijl andere gebieden echt beter in een specifiek seizoen bezocht kunnen worden. Hieronder zal voor de bekendste toeristische gebieden van Amerika beschreven worden welke maanden het meest geschikt zijn voor een reis in dat gebied.

Woestijnklimaat in West-Amerika

Een aantal staten in het westen van Amerika, waaronder Californië, Arizona, Nevada, Utah en Oregon, hebben gedeeltelijk een woestijnklimaat. Dat betekent dat het er overdag erg warm is, terwijl het er ‘s nachts erg koud kan worden. In de zomermaanden kunnen de temperaturen overdag oplopen tot 40 graden Celsius. Bovendien zijn dit de staten die in de zomer het drukst bezocht worden door toeristen. In de wintermaanden kan het in het westen flink afkoelen. De beste reistijd voor het westen van Amerika is daarom in het voor- of in het najaar, omdat de temperaturen dan aangenaam zijn en er relatief weinig toeristen zijn.

De oostkust: van Virginia tot aan New York

Het klimaat in het oosten van Amerika is vergelijkbaar met dat van Midden-Europa. Voor een stedentrip naar New York, Boston, Washington of een van de andere steden aan de oostkust van Amerika wordt daarom eveneens aangeraden in de lente of in de herfst te reizen. Op deze manier vermijdt men de sneeuwstormen die in de winter regelmatig voorkomen en de zeer warme temperaturen in de zomer. Reizigers die geen moeite hebben met de kou en The Big Apple in kerstsferen willen ervaren, kunnen er juist voor kiezen in december te reizen.

Het zuidoosten van Amerika: de Sunshine State

Florida wordt niet voor niets de Sunshine State genoemd: de staat heeft gemiddeld meer dan 300 dagen per jaar zon. Toch geldt niet het hele jaar als optimale periode om deze staat te bezoeken. Er wordt aangeraden tussen de maanden december en mei te reizen. In het orkaanseizoen, van juni tot november, kan men in Florida namelijk met extreme weersomstandigheden geconfronteerd worden. Toch is een reis ook in deze periode goed mogelijk, omdat de inwoners van Florida en ook de accommodaties in deze staat goed voorbereid zijn op eventuele orkanen.

Orkaanseizoen in FloridaOrkaan Dennis in Florida

ESTA voor Amerika aanvragen

Een ESTA Amerika aanvragen kan op elk gewenst moment. Bij het invullen van het aanvraagformulier hoeft nog niet bekend te zijn wanneer de reis naar Amerika zal plaatsvinden. Nadat het ESTA is toegekend mogen reizigers zelf bepalen op welke datum ze in Amerika aankomen. Het ESTA is vanaf het moment van toekenning twee jaar geldig. Hierdoor kunnen reizigers hun reis flexibel plannen. De vertrekdatum kan probleemloos worden uitgesteld of naar voren geschoven worden, zonder dat er een nieuw ESTA aangevraagd of wijzigingen in het ESTA doorgegeven hoeven te worden. Zolang de geldigheidsduur van het ESTA van twee jaar nog niet verlopen is en alle paspoortgegevens op het ESTA nog steeds correct zijn mag met het ESTA gereisd worden.

Reizigers die erachter komen dat hun bestemming toch geschikter is voor een reis op een ander moment, kunnen hun ESTA daarom gewoon later nog gebruiken. Reizigers dienen er wel op te letten dat zij nog steeds hetzelfde paspoort hebben dat bij het aanvragen van het ESTA gebruikt is en dat zij niet naar een ander land verhuisd zijn. Heeft u een nieuw paspoort in gebruik genomen of bent u verhuisd naar een ander land, dan dient u een nieuw ESTA of visum aan te vragen, voordat u weer naar de VS mag reizen.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.