Nieuwsbericht | | 18-03-2021 | ±4 minuten leestijd

De Amerikaanse dollar is ‘s werelds belangrijkste reservevaluta en daarnaast het officiële betaalmiddel in veel andere landen. In dit artikel leest u over de landen die met de Amerikaanse dollar betalen, de beschikbare coupures en de wisselkoers. Daarnaast krijgt u tips zodat u niet onnodig geld uitgeeft. Het ESTA voor Amerika kan gewoon in euro’s betaald worden.

De dollar

De munteenheid van de Verenigde Staten is de Amerikaanse dollar. Naast de VS zijn er nog enkele andere landen en territoria die de Amerikaanse dollar als munteenheid hebben. Niet alleen in Ecuador, El Salvador, Zimbabwe, een aantal eilanden die bij het Verenigd Koninkrijk horen en een aantal landen in Oceanië is de dollar wettig betaalmiddel. Ook op de Nederlandse eilanden Bonaire, Saba en Sint-Eustatius wordt met deze munteenheid betaald. Om verwarring te voorkomen en het onderscheid aan te geven met andere munteenheden die in dollar worden uitgedrukt, wordt deze munteenheid U.S. dollar of Amerikaanse dollar genoemd. De dollar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in Canada (Canadese dollar), Australië (Australische dollar) en Nieuw-Zeeland (Nieuw-Zeelandse dollar). Het gaat hier om verschillende munteenheden, elk met een eigen waarde.

Kosten voor het ESTA Amerika

Voor een vakantie, zakenreis of overstap in de Verenigde Staten van Amerika heeft u altijd een ESTA of visum nodig. Een ESTA Amerika is een elektronische reistoestemming voor Amerika die al voor vertrek moet worden aangevraagd. Reizigers die geen geldige reistoestemming hebben, wordt de toegang tot het vliegtuig geweigerd. Houd er rekening mee dat ook minderjarige kinderen in het bezit moeten zijn van een ESTA of visum. Bij het inchecken wordt aan de hand van uw paspoortnummer gecontroleerd of u in het bezit bent van een geldig ESTA.

Op deze site kunt u een ESTA aanvragen voor € 39,95 per persoon. Dit is een totaalprijs, inclusief servicekosten, consulaire kosten en BTW. De kosten voor het ESTA kunnen veilig en zonder transactiekosten worden voldaan met een van de vertrouwde betaalmethoden (iDeal, Bancontact, Paypal of creditcard). U betaalt in euro’s, waardoor u geen last heeft van koersopslagen.

Geld wisselen

Overal in de VS zijn wisselkantoren en banken te vinden en ze accepteren allemaal euro’s. In maart 2021 kreeg u voor € 1,00 circa $ 1,20. De penny ($ 0,01), nickel ($ 0,05), dime ($ 0,10), quarter ($ 0,25), half dollar ($ 0,50) en dollar ($ 1,00) vormen de geldige muntstukken. Biljetten kunnen een waarde hebben van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. De muntstukken van vijftig dollarcent en één dollar, evenals het biljet van twee dollar komen nauwelijks meer voor in het betalingsverkeer. Wat u voor uw geld krijgt hangt af van de wisselkoers. Controleer daarom voordat u naar de Verenigde Staten reist wat op dat moment de wisselkoers is.

Het controleren van de wisselkoers is ook handig als u wilt weten hoeveel geld u nodig denkt te hebben. Een biertje kost u gemiddeld $ 4, voor een diner bent u tussen de $ 18 en $ 36 kwijt en aan entreegelden per bezoek zo’n $ 10 tot $ 20. Houd er rekening mee dat deze bedragen exclusief BTW zijn. Hetzelfde geldt voor de prijzen die worden getoond in winkels en restaurants.

Geld opnemen

Geld opnemen in Amerika is veruit het goedkoopst met uw betaalpas. Houd er rekening mee dat veel banken het gebruik van betaalpassen buiten Europa wegens veiligheidsoverwegingen blokkeren. Uw bank kan betalen buiten Europa op uw verzoek aanzetten. Neem dus voor vertrek contact op met uw bank, om het gebruik van uw betaalpas buiten Europa te activeren. Vervolgens kunt u met uw betaalpas overal in de Verenigde Staten geld opnemen, meestal met een maximum van € 500 per dag. Houd er rekening mee dat er bij elke transactie transactiekosten in rekening worden gebracht. U kunt dus beter één keer een wat hoger bedrag opnemen dan meerdere keren een klein bedrag.

Creditcards worden in Amerika veel gebruikt en worden dan ook overal geaccepteerd. Voor sommige diensten kan in Amerika zelfs uitsluitend met creditcard betaald worden. Daarnaast ligt het limiet van een creditcard hoger dan bij een betaalpas. Indien u nog niet in het bezit bent van een creditcard, kunt u er alsnog een aanvragen bij uw bank. Veel banken bieden dit namelijk als extra optie naast betaalrekeningen aan. Het voordeel van het betalen met een betaalpas of creditcard is onder andere dat het veiliger is, aangezien u niet al te veel contant geld bij u hoeft te dragen. Mocht u uw betaalpas of creditcard kwijtraken, neem dan direct contact op met uw bank om de pas te laten blokkeren.

Fooi

Houd bij een bezoek aan een restaurant in Amerika rekening met een fooi van gemiddeld 15 tot 20%. De fooi dient er als compensatie van de lage lonen. Fooi kan altijd met uw betaalpas of creditcard worden betaald, maar toch is het handig ook losse dollars op zak te hebben. Op die manier kunt u de kleinere fooien van $ 1 makkelijk betalen, bijvoorbeeld aan een taxichauffeur na een korte taxirit of aan de piccolo nadat deze uw koffer getild heeft.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.