Nieuwsbericht | | 30-12-2020 | ±4 minuten leestijd

Amerika is de perfecte bestemming om met de camper te verkennen. Omdat het zo’n enorm land is, zijn de afstanden tussen veel steden en bezienswaardigheden groot. Met een camper kunt u gaan en staan waar u wilt. U bent niet afhankelijk van het openbaar vervoer en u hoeft zich tijdens uw rondreis geen zorgen te maken over het boeken van hotels. Voor een camperreis door Amerika moeten wel enkele zaken voorbereid worden, waaronder het aanvragen van een ESTA.

Route voor de reis uitstippelen

De Verenigde Staten zijn een enorm groot land. De afstand van de oostkust naar de westkust is zo’n 4.500 kilometer. Van New York in het oosten naar San Francisco in het westen is men met de camper bijna twee volle dagen onderweg. Het is daarom noodzakelijk om - afhankelijk van het aantal weken dat men in Amerika verblijft - zich te focussen op één of enkele regio’s van het land. Om de tijd in Amerika optimaal te benutten is het verstandig voor vertrek een reisplanning te maken en alvast een route uit te stippelen. Verkijk u niet op de afstanden tussen veel steden en nationale parken en houd een maximale reisafstand van bijvoorbeeld 200 kilometer per dag aan.

Populaire staten in Amerika voor een camperreis zijn onder andere Californië, Florida en Alaska. Californië is geliefd vanwege de bekende steden Los Angeles, San Diego en San Francisco en de vele nationale parken, zoals Yosemite, Death Valley en Sequoia National Park. Florida is onder andere populair vanwege het aangename klimaat dat er heerst. Het wordt niet voor niets de Sunshine State van Amerika genoemd. De staat leent zich vanwege de vele kampeerplaatsen die er zijn goed voor een rondreis met de camper. Voor wie liever de ongerepte natuur in gaat is Alaska de perfecte bestemming. Een rondreis door The Last Frontier vereist wel iets meer voorbereiding, omdat er in de staat minder campings zijn en het wegennet over het algemeen van mindere kwaliteit is.

Welk rijbewijs en welke andere documenten heb ik nodig?

In Amerika kunnen campers met een maximaal gewicht van 3.500 kilogram gewoon met een rijbewijs B worden gehuurd, een groot rijbewijs is hiervoor niet nodig. Het Nederlandse en het Belgische rijbewijs zijn in principe ook geldig in Amerika. Het is dus niet officieel verplicht om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Toch verlangen verhuurbedrijven in de VS vaak een internationaal rijbewijs naast het Nederlandse of Belgische rijbewijs. Daarom is het aan te raden om voor de zekerheid voor vertrek een internationaal rijbewijs te regelen of bij het verhuurbedrijf van uw camper na te gaan of alleen het Nederlandse of Belgische rijbewijs voldoet.

Daarnaast heeft u voor een reis naar Amerika een ESTA of een visum nodig. Het ESTA is een elektronische reistoestemming die meestal al binnen 3 dagen na het indienen van de aanvraag wordt toegekend. Nederlandse en Belgische toeristen voldoen over het algemeen aan de voorwaarden van het ESTA en hoeven daardoor meestal geen visum voor Amerika aan te vragen. Aangezien het ESTA gemakkelijker, goedkoper en sneller aan te vragen is dan het visum, kiezen veel reizigers dan ook voor het ESTA.

Bovendien is het aan te raden een creditcard mee te nemen op reis. De creditcard wordt in Amerika namelijk veel meer gebruikt dan in Europa. Voor het huren van een camper kan een creditcard zelfs noodzakelijk zijn voor het betalen van de borgsom.

Overnachten op campings of wildkamperen?

In het hele land zijn campings te vinden die voorzieningen zoals toiletten, drinkwater, elektriciteit en picknicktafels aanbieden. Het is raadzaam om campingplaatsen vooraf te reserveren. Vooral in het hoogseizoen kunnen campings snel volgeboekt zijn. Campings in de buurt van nationale parken zijn het populairst en moeten daarom vaak verder van tevoren vastgelegd worden. Op de website van het Amerikaanse Bureau of Land Management vindt men een overzicht en een interactieve kaart met campings en camperplaatsen in Amerika.

Op de meeste openbare terreinen in Amerika is het toegestaan in het wild te kamperen, ook wel dispersed camping genoemd. Men mag niet langer dan 14 dagen op dezelfde locatie kamperen en men mag uiteraard geen afval of gevaarlijke stoffen achterlaten. Houd er rekening mee dat bepaalde plaatsen gesloten zijn voor wildkamperen, bijvoorbeeld gebieden waar campers een negatieve invloed hebben op de dieren die er leven.

ESTA Amerika online aanvragen

Bent u van plan in Amerika een camper te gaan huren, vraag dan direct een ESTA Amerika aan. De Amerikaanse autoriteiten raden aan uw ESTA aanvraag tenminste 72 uur voor vertrek in te dienen. Vertrekt u al binnen enkele dagen naar Amerika en heeft u nog geen ESTA aangevraagd? Dan kunt u een spoedaanvraag indienen. Spoedaanvragen voor een ESTA Amerika worden gemiddeld al na iets meer dan een uur goedgekeurd.

Met een ESTA mag u per bezoek maximaal 90 dagen in Amerika blijven. Hierdoor heeft u meer dan voldoende tijd om een uitgebreide rondreis met de camper te maken. Wilt u langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika blijven? Vraag dan een visum voor Amerika aan.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.