Nieuwsbericht | | 29-10-2021 | ±4 minuten leestijd

Disney-fans over de hele wereld hebben het over de nieuwe digitale dienst “Disney Genie” die in oktober is gelanceerd in het Walt Disney World Resort in Florida (Amerika). Deze nieuwe dienst is een update van de oudere apps en tools die gasten gebruikten en zal bezoekers van het park in Amerika in staat stellen om tijdslots te boeken voor populaire attracties, om routes te plannen, etc.

Hier kunt u alles lezen over deze nieuwe app en wat deze betekent voor bezoekers van het park, maar ook over het aanvragen van het ESTA, de benodigde reistoestemming voor een reis naar Amerika.

Lange rijen in het populairste pretpark van Amerika

Walt Disney World Resort is een van de meest iconische en populaire toeristische attracties van de Verenigde Staten van Amerika en lange rijen zijn altijd de grootste klacht geweest van parkbezoekers. Het park was en is nog steeds erg populair en de rijen werden dan ook beschouwd als een onvermijdelijk probleem. Dit alles veranderde in 1999, met de invoering van de Fast Pass, die voor het grootste deel van de laatste 20 jaar een mogelijkheid vormde om de wachttijd bij drukke attracties te minimaliseren.

Met de Fast Pass konden bezoekers van het park handmatig een reservering maken bij een bepaalde attractie en daarna terugkomen. Dit systeem werd uiteindelijk de standaard en werd daardoor ook door de meeste andere pretparken toegepast, met hier en daar een paar aanpassingen. Aanvankelijk was het een papieren ticket, maar uiteindelijk werd de Fast Pass digitaal.

Er was echter altijd een beperkt aantal van deze Fast Passes beschikbaar, meestal verkrijgbaar op basis van wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Naarmate de populariteit van de parken bleef groeien, groeide ook het probleem van de lange wachtrijen.

Het nieuwe systeem

De Fast Pass was de standaard tot de sluiting van Walt Disney World vorig jaar vanwege de wereldwijde coronapandemie. Het park in Amerika heropende in juli dit jaar en kondigde aan dat de Fast Pass zou worden afgeschaft en dat gasten gewoon in de standby-rijen moesten wachten. Hierna kondigde Disney de introductie van Disney Genie en Genie+ aan.

Er zijn twee versies van deze smartphone-app. De gratis versie is voor iedereen beschikbaar en kan worden gebruikt bij het plannen van een dag in het park. Enkele features van de app zijn aanbevelingen voor de specifieke dag van uw bezoek aan het park, openingstijden van het park en een voorspellingstool om te bepalen wat de beste tijd is om bepaalde attracties te bezoeken. Ook geeft de app informatie over de actuele wachttijden. De app kan ook worden gebruikt om reserveringen te maken bij restaurants en suggereert restaurants in uw buurt op basis van voorkeuren die u kunt invullen. De app geeft de hele dag door nieuwe aanbevelingen op basis van uw activiteiten en interesses, zodat u het meest uit uw bezoek kunt halen.

De betaalde, wat meer controversiële versie van deze app heet Genie+. Genie+ kost 15 USD per ticket per dag en geeft sneller toegang tot 40 verschillende attracties in het hele resort, zoals de Haunted Mansion en de Millennium Falcon: Smuggler’s Run. De betaalde app geeft echter geen snellere toegang tot de attracties die nu het meest populair zijn, zoals Star Wars: Rise of the Resistance, waar apart betaald moet worden om niet lang in de rij te hoeven wachten.

Ja, u leest het goed: naast de 15 USD per persoon per dag moet er voor bepaalde populaire attracties nog extra betaald worden. De meerprijs varieert per datum, attractie en park. De prijzen zullen dus variëren, maar het lijkt er tot nu toe op dat ze tussen de 7 en 15 USD per rit zullen liggen.

Controverse en ophef

Deze beslissing om zowel een dagtarief als een individuele prijs te rekenen heeft geleid tot verontwaardiging onder veel toegewijde fans. Velen vinden dat ze al genoeg betalen voor de toegangskaartjes, het eten en de reis, en willen niet dat er nog meer kosten bijkomen. De beroemde YouTube-video waarin de nieuwe dienst wordt aangekondigd heeft dan ook 13000 “dislikes” tegenover slechts 948 “likes”.

Ondanks dat sommige fans het een oneerlijke en veel te dure methode vinden om de lange rijen te vermijden, is het ook bij veel van de concurrenten van Disney World gebruikelijk. Andere fans zijn gewoon blij dat ze op deze manier nog meer activiteiten aan hun strakke planning kunnen toevoegen om het meeste uit hun vakantie in de pretparken te halen.

Het aanvragen van een ESTA voor Amerika

Orlando in Florida is een van de meest populaire reisbestemmingen in de Verenigde Staten van Amerika. Er zijn tal van themaparken, attracties, musea, natuurparken en zonneschijn die zorgen voor een onvergetelijke vakantie. Reizigers uit Europa en het Verenigd Koninkrijk moeten een ESTA aanvragen om naar Amerika te reizen. De meeste toeristen voldoen aan de voorwaarden voor het ESTA. Het ESTA is een veel eenvoudigere en goedkopere optie dan het visum voor Amerika, omdat het voor het aanvragen van een ESTA niet nodig is om een afspraak te maken bij de Amerikaanse ambassade.

Alle reizigers, ook kinderen en baby’s, hebben naast een eigen geldig paspoort ook een eigen ESTA nodig. Het ESTA kan gemakkelijk online worden aangevraagd. Het is mogelijk een individuele aanvraag of een groepsaanvraag (voor groepen van maximaal 10 personen) in te dienen. Dit maakt de aanvraagprocedure voor bijvoorbeeld een gezin eenvoudiger, omdat de contact- en reisgegevens in het geval van een groepsaanvraag maar één keer ingevuld hoeven te worden.