Nieuwsbericht | | 20-04-2022 | ±2 minuten leestijd

De Amerikaanse immigratiedienst, U.S. Customs and Border Protection, heeft aangekondigd dat de ESTA voorwaarden verder worden uitgebreid. Vanaf 1 oktober 2022 moeten ook reizigers die Amerika over land binnenkomen vooraf een ESTA aanvragen.

ESTA voor aankomsten via lucht of over zee

Het ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is een reistoestemming die reizigers in staat stelt om zonder visum naar Amerika te reizen. Het ESTA is echter niet voor iedereen beschikbaar: momenteel maken 40 landen onderdeel uit van het zogeheten Visa Waiver Program, waaronder Nederland. Reizigers met de nationaliteit van een van deze landen kunnen een ESTA aanvragen in plaats van een visum. Een ESTA is verplicht voor reizigers die Amerika via de lucht of over zee binnenkomen. Zonder een goedgekeurde ESTA wordt men niet toegelaten op vliegtuigen of (cruise)schepen naar Amerika, zelfs als Amerika slechts een tussenstop is.

Voor reizigers die Amerika via de landsgrenzen binnenkomen gelden echter nu nog andere regels. Zij moeten in plaats van een ESTA het zogeheten I-94 formulier invullen. Dit formulier is bedoeld om de persoonsgegevens van de reiziger te verzamelen. Net als het ESTA formulier kan het I-94 formulier vooraf online worden ingevuld, maar in tegenstelling tot het ESTA kan men het I-94 formulier ook bij de grens invullen. Het I-94 formulier is echter geen visum.

ESTA vervangt I-94 formulier

Vanaf 1 oktober 2022 vervangt het ESTA het papieren I-94 formulier dat bij de grens ingevuld kan worden. Reizigers die onder het Visa Waiver Program vallen moeten verplicht voor aankomst bij de grens een ESTA aanvragen. Als bij de grens blijkt dat een reiziger geen geldige ESTA heeft, moet hij of zij terug naar Mexico of Canada om daar een ESTA aanvraag in te dienen. Reizigers die niet onder het Visa Waiver Program vallen, zoals reizigers met de Mexicaanse nationaliteit, moeten een visum of andere geldige reistoestemming in hun bezit hebben. De nieuwe regels gelden niet voor reizigers met de Canadese nationaliteit, omdat zij al zonder visum of ESTA naar Amerika kunnen reizen.

De nieuw regels zijn bedoeld om de ESTA voorwaarden samenhangender te maken. Momenteel gelden er verschillende regels voor aankomsten via de lucht, over zee of over land, wat tot veel verwarring leidt bij reizigers. De nieuwe ESTA voorwaarden zullen ook de drukte bij de landsgrenzen sterk verminderen, omdat het niet langer mogelijk zal zijn om bij aankomst het papieren I-94 formulier in te vullen.

Overige ESTA voorwaarden ongewijzigd

De aankondiging van de Amerikaanse overheid betekent dat de ESTA voorwaarden vanaf oktober 2022 hetzelfde zullen zijn voor alle reizigers die onder het Visa Waiver Program vallen, ongeacht de manier waarop zij Amerika binnenkomen. Een ESTA is twee jaar geldig en met een ESTA mag men maximaal 90 dagen in Amerika verblijven. Hoewel een ESTA doorgaans binnen een paar uur wordt toegekend, wordt het aanbevolen om aanvragen zo vroeg mogelijk in te dienen. Vertragingen zijn altijd mogelijk en zonder geldig ESTA komt men Amerika niet in.