Nieuwsbericht | | 10-08-2022 | ±4 minuten leestijd

Na lang wachten, is het Global Entry programma van de Verenigde Staten eindelijk weer toegankelijk voor Nederlandse reizigers via het Registered Traveller Programme (RTP-NL). In dit artikel leest u wat Global Entry inhoudt en wat het voor invloed heeft op het aanvragen van een ESTA Amerika en de reis naar de VS.

Uitstel

Het RTP-NL was oorspronkelijk gepland voor lancering in 2017 als vervanger van het FLUX-programma dat op 1 januari 2017 stopte. De start werd echter steeds met een paar maanden uitgesteld. Dit had in het begin te maken met grote drukte op Schiphol, maar is door de corona-pandemie nog meer uitgesteld. Reizigers die via het FLUX-programma nog een Global Entry-lidmaatschap hadden, konden dat in de tussentijd niet verlengen. Hierdoor kunnen ze geen gebruik meer maken van de voordelen van Global Entry en moeten ze dit opnieuw aanvragen via het nieuwe systeem. Op dit moment is het Global Entry programma toegankelijk voor Europese reizigers met de nationaliteit van Nederland, Duitsland, Zwitserland en Het Verenigd Koninkrijk. Het is mogelijk dat in de toekomst meer Europese landen deel mogen nemen aan Global Entry

Voordelen

Sinds 27 juni 2022 is Global Entry eindelijk weer beschikbaar voor Nederlanders die naar de VS reizen, dankzij de langverwachte implementatie van het RTP. Global Entry brengt tegen een bedrag van slechts $100 per 5 jaar enkele fijne voordelen met zich mee. Simpel gezegd is het een vervroegde grenscontrole door de Customs and Border Patrol (CBP) van de VS en de Nederlandse Marechaussee, waardoor reizigers niet meer lang in de rij hoeven te staan bij de paspoortcontrole, met andere woorden, een snelle grenspassage. Het is ideaal voor frequente reizigers, maar ook minder frequente reizigers kunnen hier gebruik van maken als daar behoefte aan is.

Aanmelden voor Global Entry

Om gebruik te maken van Global Entry moet men een gratis account aanmaken op de website van de CBP. Op deze website kunt u kiezen tussen verschillende Trusted Traveler Programs (TTP), waaronder Global Entry. Global Entry is het meest geschikte TTP voor Nederlandse reizigers. In het aanvraagformulier wordt gevraagd naar uw persoonsgegevens, uw verblijfsgeschiedenis en uw arbeidsverleden van de afgelopen 5 jaar. Na het invullen van deze informatie moet u toestemming geven aan de Nederlandse Marechaussee om een achtergrondonderzoek te starten. De CBP-website legt duidelijk uit hoe dit in zijn werk gaat. De inschrijfkosten van $100 moet u na het invullen van de vragenlijst betalen, ongeacht of u goedgekeurd wordt of niet.

Na het achtergrondonderzoek van zowel de CBP als de Marechaussee krijgt u namelijk ofwel een bevestiging van ‘conditional approval’ of dat u niet in aanmerking komt voor Global Entry. Als u dit bericht krijgt, betekent het waarschijnlijk dat er bij het achtergrondonderzoek iets is gevonden, dit hoeft echter niet te betekenen dat u niet de VS mag inreizen. Bij een ‘conditional approval’ moet u nog een gesprek hebben met een Amerikaanse CBP-agent voordat de aanmelding is afgerond. Aangezien Nederlandse reizigers geen interview kunnen krijgen met een CBP-agent in de VS, zoals de website eerst doet lijken, krijgen Nederlandse reizigers een tweede mail met daarin de mededeling dat zij in aanmerking komen voor een interview bij intreding tot de VS. Hiermee wordt bedoeld dat aanvragers bij een pre-check facility, zoals in Dublin, of bij het vliegveld van aankomst in de VS de laatste stap van het aanvraagprocedure kunnen doorlopen op het moment van binnenkomst in de VS. Het interview wordt dan gehouden met de CBP-ambtenaar die ook uw paspoort- en visumcontrole uitvoert. Dat betekent dat men nog eenmaal langer in de rij moet staan, voordat men lid wordt van het Global Entry-programma.

Global Entry in AmerikaLaat uw reis sneller en soepeler verlopen met een Global Entry lidmaatschap en een ESTA.

Invloed op het ESTA

Global Entry is dus een onderdeel van het Amerikaanse TTP en vergemakkelijkt het reizen van en naar de VS voor reizigers die geen gevaar vormen voor de nationale veiligheid van de VS. Het ESTA Amerika is daar ook een onderdeel van, maar deze twee programma’s sluiten elkaar niet uit en staan los van elkaar wat betreft geldigheidsduur. Het ESTA is namelijk 2 jaar geldig en het Global Entry-lidmaatschap is 5 jaar geldig. Zo blijft het Global Entry-lidmaatschap geldig, ongeacht of u een ESTA heeft en verloopt uw ESTA niet als de 5 jaar van het Global Entry lidmaatschap voorbij zijn. Zowel het ESTA als het Global Entry-lidmaatschap worden aan uw paspoort gekoppeld, waardoor u bij het betreden van de VS alleen uw paspoort nodig heeft.

U heeft dus wel nog steeds een ESTA nodig om naar de VS te mogen reizen. Global Entry is slechts een uitbreiding van het TTP en heeft meer voordelen, maar is niet verplicht om naar de VS te mogen reizen. Lees voor uw reis naar de VS daarom goed de voorwaarden van het ESTA Amerika, zodat u goed voorbereid op reis gaat met een geldig ESTA. En als u de reis nog soepeler en fijner wil laten verlopen, is het Global Entry-programma een uitstekende optie.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,47 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.