Nieuwsbericht | | 07-09-2017 | ±1 minuut leestijd

Sinds vrijdag 27 januari is het voor burgers uit zeven Islamitische landen met onmiddellijke ingang niet meer mogelijk om Amerika te betreden. Het verbod geld voor mensen uit Syrië, Irak, Iran, Soedan, Libië, Somalië en Jemen. Alle nieuwe Amerikaanse visumaanvragen van mensen uit deze landen werden voor 90 dagen geblokkeerd. Voor vluchtelingen geldt een soortgelijk verbod van 4 maanden. Voor mensen met een dubbel paspoort geldt het inreisverbod echter niet.

InreisverbodInreisverbod VS

ESTA en “green card

Voor deze groep mensen geldt het inreisverbod ook als ze al een geldig verklaard ESTA USA (wat betekent ESTA?) hebben ontvangen, wat betekent dat zij Amerika op het moment niet binnenkomen. Ook mensen met een zogenoemde “green card” of permanente verblijfsvergunning komen het land tijdelijk niet meer in.

Donald Trump

De nieuwe president van Amerika, Donald Trump, heeft ervoor gezorgd dat deze groepen mensen niet meer welkom zijn in de VS. Trump benadrukt dat het inreisverbod zich niet specifiek richt op moslims. Door dit verbod in te stellen, kan hij er voor zorgen dat Amerikanen beter beschermd worden tegen terroristische aanvallen.

Wereldwijde consternatie

Wereldwijd leidde deze actie tot veel chaos en consternatie. Zo kreeg dit inreisverbod forse kritiek van Westerse bondgenoten en islamitische landen. Ook Canada reageerde door vluchtelingen te blijven opnemen: “Voor degene die vluchten voor vervolging, terreur en oorlog: de Canadezen zullen u verwelkomen, ongeacht uw geloof. Diversiteit is onze kracht. Welkom in Canada”.

Impact

Door dit inreisverbod moest ook KLM reizigers weigeren op vluchten naar Amerika omdat luchtvaartmaatschappijen een boete opgelegd kunnen krijgen als ze deze groepen reizigers toch aan boord nemen op een vlucht naar de VS. Feit blijft dat dit inreisverbod veel impact heeft op veel mensen en verschillende organisaties over de hele wereld.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.