Nieuwsbericht | | 10-06-2022 | ±3 minuten leestijd

In 2021 tekende president Joe Biden ervoor om Juneteenth een federale feestdag te maken. Dat heeft even geduurd, want de feestdag zelf bestaat al bijna 160 jaar. Het is ook wel bekend onder de namen Freedom Day, Jubilee Day, Emancipation Day en Liberation Day. Op deze dag wordt de bevrijding van alle slaven in Amerika herdacht en gevierd. Lees hier meer over het feest in Amerika, en hoe u een ESTA aan moet vragen om het bij te wonen.

Een stukje geschiedenis

Op 1 januari 1863, werden alle 4 miljoen slaven in Amerika vrijgegeven door een officiële verklaring van president Abraham Lincoln. In tegenstelling tot nu, duurde het vroeger veel langer voordat het nieuws alle uithoeken van het land bereikte. Er gaan echter ook theorieën rond dat de slavenhouders stug het nieuws over de Emancipatie Proclamatie voor zichzelf hielden, of zelfs dat de boodschapper vermoord was voor deze het nieuws over kon brengen. Waarom het echt zo lang duurde voordat iedereen eraan toegaf, is helaas onbekend. Wat de reden ook was, duurde het tot maar liefst 19 juni 1865 voordat Texas, als laatste staat van de VS, slavernij definitief afschafte. Sindsdien wordt op 19 juni de bevrijding van de slaven herdacht.

Groots gevierd

Dat de feestdag nu pas in de wet staat, betekent niet dat het eerder niet al groots gevierd werd. Texas was de eerste staat om er een door de staat betaalde feestdag van te maken, waarna langzaamaan meer staten volgden. Dit jaar wordt het gevierd van 17-20 juni in onder andere New York City, Atlanta, Houston, Chicago en Portsmouth, New Hampshire. Hier volgt een kort overzicht van wat er in deze steden te doen zal zijn.

New York City

In The Big Apple biedt de feestdag een weekend vol artistieke en atletische evenementen. Voor de hele familie wordt de Juneteenth March door Central Park georganiseerd waarin deelnemers mogen rennen, wandelen, of zelf rollen naar het eindpunt in Seneca Village. Bij inschrijving kan elke deelnemer een vrijwillige donatie doen waarvan de opbrengst naar het Harlem Centre fonds gaat. Ook worden er tentoonstellingen gedaan en komen er verschillende artiesten optreden. Op een avond in Lincoln Center wordt een avond vol muziek afgesloten met een silent disco.

Atlanta

In Atlanta, een centrum van Afro-Amerikaanse geschiedenis, wordt Juneteenth al decennialang gevierd. Ook hier is de Freedom Run een van de favorieten van het publiek, maar er is ook een 3-daags muziekfestival met bijvoorbeeld double-dutch springtouw competities. Er zijn concerten, museum tours, en feestjes, dus voor ieder wat wils. Voor wie nu nog naar Amerika wil reizen voor Juneteenth, kan eenvoudig online een ESTA aanvragen. Een ESTA-aanvraag wordt doorgaans binnen 3 dagen goedgekeurd.

Houston

In Texas werd als eerste officieel de bevrijding van de slaven gevierd, toen ze het in Gavestone uiteindelijk ook afschaften. Het oudste park van Houston, het Emancipatie Park, was tot 1950 het enige park waar Afro-Amerikanen mochten komen en is bovendien het oudste park in Houston. Bekende artiesten zoals de Isley Brothers zullen hier optredens verzorgen.

Naar Juneteenth met een ESTA

Alle toeristen van buiten de VS hebben een visum Amerika nodig om het land binnen te komen. In de meeste gevallen kunnen toeristen een ESTA aanvragen. Met deze elektronische reistoestemming mag u tot 90 dagen in Amerika verblijven en het ESTA is 2 jaar geldig. Dit biedt voldoende tijd om naast Juneteenth, nog veel meer van Amerika te ontdekken.