Nieuwsbericht | | 23-06-2022 | ±5 minuten leestijd

Wie graag op fietsvakantie wil, denkt misschien niet meteen aan de Verenigde Staten. Toch kunt u in de VS op heel wat plekken een fijne fietstocht maken. In dit artikel leest u over een aantal mooie plaatsen en fietsroutes in de VS en waarom u voor deze reis een ESTA Amerika nodig heeft.

Fietsland Amerika?

De Verenigde Staten staan niet bepaald bekend om hun fietsvriendelijkheid en toch zijn er genoeg mogelijkheden om met de fiets op pad te gaan. De VS is namelijk bezig met een flinke inhaalslag op het gebied van fietsinfrastructuur met hulp van Nederlandse kennis en vakmanschap. Een aantal locaties uit deze lijst zijn een goed voorbeeld van die Nederlandse invloed.

Swamp Rabbit Trail Greenville, South Carolina

Een eersteklas fietspad is in de meeste steden een welkom extraatje, maar dit fietspad is echt het middelpunt van de gemeenschap in de uitlopers van de Blue Ridge Mountains. Greenville, ook wel "Bike Town" genoemd, is een stad die de fietscultuur van ganser harte heeft omarmd. Niet alleen heeft de stad veel beschermde fietspaden aangelegd om fietsers veilig te houden terwijl ze de weg delen met automobilisten, maar Greenville heeft ook een speciaal pad aangelegd dat toegang biedt tot een grote verscheidenheid aan lokale attracties. De geasfalteerde Swamp Rabbit Trail loopt bijna 20 mijl langs de Reedy River op een oude spoorlijn en bracht het eens zo verlaten gebied tot leven. De route slingert langs lokale restaurants, brouwerijen, coffeeshops, en een heleboel andere plaatsen, waardoor het een handige en ontspannende manier is om Greenville per fiets te verkennen. Het fietspad is dan ook aantrekkelijk voor fietsers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus, vooral het stuk tussen Greenville en Travelers Rest.

Moab, Utah

Hoewel er zeker genoeg wegen zijn om in en rond Moab op te fietsen, zijn de uitstekende mountainbikepaden rondom deze stad in het oosten van Utah de echte aantrekkingskracht van Moab. Niet ver van Arches en Canyonlands National Parks ligt de thuisbasis voor een aantal van de beste mountainbikepaden ter wereld. Er zijn tientallen routes rechtstreeks vanuit de stad toegankelijk en nog veel meer zijn te bereiken met een korte autorit, waaronder de Captain Ahab Trail en de Slickrock Trail. Slickrock is de beroemdste van deze paden onder de meer ervaren fietsers en mountainbikers. Voor iets meer ontspanning kunt u op de schilderachtige Gemini Bridges Trail fietsen. Deze trail bevat een van de meest indrukwekkende uitzichten in het hele gebied. Maak daarna ook nog een ritje op de Whole Enchilada, die voor fervente mountainbikers van over de hele wereld een soort overgangsrite is geworden. En later, als u teruggaat naar de stad, kunt u bijtanken in de Desert Bistro of de Moab Brewery.

Manhattan, New York

Voor een geweldige fietservaring in het hart van New York, moet u Manhattan eens bezoeken. Natuurlijk moet u op de drukke straten in het centrum van de stad altijd uw ogen open houden voor het verkeer, maar als u de Manhattan Waterfront Greenway op fietst zult u een heel nieuw perspectief op New York City ontdekken. Deze 50 kilometer lange lus voert fietsers langs de East Side, door The Battery, naar East Harlem, 83rd Street en zelfs naar Midtown. Op verschillende punten kunt u van het fietspad afslaan voor eten, drinken en allerlei andere voorzieningen. Op een paar korte stukken na zijn fietsers volledig afgesloten van motorvoertuigen, waardoor dit een verrassend ontspannen rit is en een unieke manier om NYC te verkennen.

Fietsen tussen de locals

Niet alleen de grote toeristensteden zijn steeds fietsvriendelijker geworden. Ook wat kleinere en meer afgelegen plaatsen hebben de fiets omarmd. Een daarvan is Santa Cruz, Californië, waar ook het eerste Gazelle Experience Centre in Amerika dit jaar is geopend. Ondanks het heuvelige landschap daar, fietsen jong en oud overal naartoe. De lokale bevolking is groot voorstander van een goede fietsinfrastructuur. Waar u ook fietst in Santa Cruz, het strand is nooit ver weg om tussen het klimmen en afdalen door even een verfrissende duik nemen in de baai van Monterey.

Ook Davis, Californië, staat bekend om de fietsvriendelijke infrastructuur. Hier ligt een fietspadnetwerk van 80 kilometer lang dat al in aanleg is sinds 1967, toen het allereerste fietspad in de VS in Davis is aangelegd. Inmiddels zijn er in Davis meer fietsen dan bewoners en subsidieert de universiteit studenten die hun auto omruilen voor een fiets. De fiets is dus een uitstekend middel om Davis en omgeving te ontdekken.

Boca Raton, een plaats in Florida, is zich eveneens bewust geworden van het belang van de fiets en heeft een fietsroute aangelegd langs een aantal belangrijke bestemmingen in Boca Raton, zoals het tri-rail station en de universiteiten. Om te meten hoeveel mensen gebruikmaken van dat fietspad heeft het Florida Department of Transportation (FDOT) het Statewide Non-Motorized Traffic Monitoring Program gestart.

Deelfietsen

Veel plaatsen bieden de mogelijkheid voor bike-sharing, New York, Chicago en Washington zijn de drie steden met de meeste deelfietsen. De deelfiets markt in Amerika is heel groot, omdat nog weinig mensen een fiets bezitten of die dagelijks gebruiken. Ook is er in veel grote steden niet genoeg ruimte om de eigen fiets veilig te stallen. Een deelfiets is dan een goed alternatief om mensen toch op de fiets te krijgen.

Let op autoʼs

Er zijn nog veel meer prachtige fietsroutes over de VS verspreid, die niet in dit artikel genoemd zijn. Er is dus nog genoeg om te ontdekken tijdens een fietsvakantie in de VS. Helaas heeft de auto over het algemeen nog steeds de overhand en zijn veel autorijders niet gewend om de weg met fietsers te delen. Ook rijden ze door de vele kaarsrechte stukken weg vaak harder. Blijf dus alsnog erg alert als u op een weg fietst waar ook auto’s rijden.

ESTA Amerika aanvragen

Voor de reis naar Amerika, om van al deze prachtige jonge fietspaden te kunnen genieten, heeft u een ESTA Amerika nodig. Het ESTA is een digitale reisvergunning die makkelijk online aan te vragen is en goedkoper is dan een visum Amerika. Lees voor vertrek goed de voorwaarden, zodat er geen verrassingen op het pad liggen.