Nieuwsbericht | | 06-11-2020 | ±6 minuten leestijd

Amerika staat onder andere vanwege zijn prachtige nationale parken bij veel reizigers hoog op hun bucketlist. In het land zijn maar liefst 62 gebieden die tot nationaal park benoemd zijn. In dit artikel worden de meest bezochte nationale parken op een rij gezet en worden bovendien enkele tips gegeven voor het organiseren van de reis, zoals het aanvragen van een ESTA Amerika en een America the Beautiful Pass.

De bekendste nationale parken in Amerika bevinden zich in het westen en noorden van het land. Hieronder worden enkele van de populairste nationale parken in de staten Californië, Utah, Arizona, Wyoming, Montana, Oregon en Washington beschreven.

Mammoetbomen en Joshua trees in Californië

Yosemite is misschien wel het bekendste nationale park van de Verenigde Staten: het park trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. In het nationale park zijn gletsjers, rotswanden en watervallen te bewonderen. Glacier Point, het hoogste punt van het park, bevindt zich aan de top van een rotswand van 2.200 meter en biedt uitzicht over Yosemite Valley. Een ander iconisch uitkijkpunt van Yosemite dat een stuk makkelijker bereikbaar is dan Glacier Point is Tunnel View, waar men uitzicht heeft over de vallei van Yosemite.

Een ander veel bezocht natuurgebied in Californië bestaat uit Sequoia National Park en Kings Canyon National Park. In Sequoia National Park is Giant Forest te vinden; in dit bos wordt men omringd door reusachtige mammoetbomen (sequoia’s) met brede stammen die wel duizenden jaren oud kunnen worden. In het park staat de General Sherman Tree (vernoemd naar de Amerikaanse natuuronderzoeker William T. Sherman), de grootste mammoetboom ter wereld met een hoogte van 83 meter en een omtrek van 31,3 meter. In het nationale park Kings Canyon vindt men de General Grant Tree, de op een na grootste boom ter wereld. Een ander nationaal park in Californië dat zijn naam aan een boom te danken heeft is Joshua Tree National Park. Het park ligt tussen twee woestijngebieden - de Mojave Desert en de Colorado Desert - in. De boom waar het park zijn naam aan te danken heeft is een plant uit de Yucca-familie.

Rotsformaties en canyons in het zuidwesten

In de Amerikaanse staat Utah bevinden zich verschillende bekende nationale parken, waaronder Zion, Bryce en Arches. Nationaal park Zion staat bekend om de imposante rood- en witgekleurde rotsformaties en de vele spectaculaire en uitdagende wandelroutes die door het gebied lopen. Slechts een uur van Zion verwijderd ligt Bryce Canyon. Bryce mag vanwege zijn opvallende rotspilaren - ook wel hoodoos genoemd - niet ontbreken tijdens een reis door Utah. De kleur van de zuilen verandert gedurende de dag van lichtroze naar oranje. Het nationale park Arches in het oosten van de staat wordt gekenmerkt door de vele natuurlijke rotsbogen.

Ten zuiden van Utah, in de staat Arizona, bevindt zich de beroemde Grand Canyon, een immense kloof die uitgeslepen is door de Colorado rivier. Het gelijknamige nationale park wordt door de kloof in tweeën verdeeld in een noord- en een zuidzijde. Er zijn in het park verschillende lange (dagen tot weken) en kortere wandelroutes/trails langs uitkijkpunten en diepe ravijnen.

Prachtige natuur in Wyoming en Montana

Het oudste nationale park ter wereld is Yellowstone, gelegen in de staat Wyoming. Het park staat bekend om de vele warmwaterbronnen, geisers en dampende plassen. Het nationale park ligt op een vulkanische structuur: de Yellowstone-Hotspot. De krater van deze vulkaan heeft een doorsnede van zo’n 65 kilometer en beslaat daarmee bijna het hele park. Een wat minder bekend park in Wyoming, ten zuiden van Yellowstone, is Grand Teton. Het park trekt vooral bezoekers vanwege de hoge bergtoppen en wilde dieren die er gespot kunnen worden zoals herten, elanden en bizons.

Ten noorden van Wyoming, in de staat Montana (vlak bij de Canadese grens), ligt het nationaal park Glacier. Het heeft zijn naam te danken aan de meer dan 50 gletsjers in het park. Het nationale park is met haar adembenemende bergmeren en valleien absoluut een bezoek waard.

Kratermeer en regenwoud in het noordwesten

Ook de staten Oregon en Washington (niet te verwarren met de hoofdstad Washington D.C.) in het noordwesten van Amerika hebben mooie natuur te bieden. Het bekendste nationale park van Oregon is Crater Lake, het diepste meer van Amerika dat in een krater ligt. Het meer wordt omringd door woeste kliffen en overblijfselen van Mount Mazama, de vulkaan die er 7.700 jaar geleden uitbarstte. Nog verder richting het noorden - in de staat Washington, ten westen van Seattle en ten zuiden van Vancouver Island - ligt het Olympic National Park op het Olympic-schiereiland. Hier vindt men bergen en gletsjers, maar ook stranden en een regenwoud, omdat hier jaarlijks tot 4.000 mm neerslag kan vallen, terwijl de temperatuur ook 's zomers niet boven 27° Celsius stijgt. Door de gevarieerde landschappen en fauna is het park geliefd bij toeristen.

America the Beautiful Pass

Voor reizigers die van plan zijn meerdere nationale parken in Amerika te bezoeken kan het voordelig zijn een America the Beautiful Pass aan te schaffen. Met deze pas heeft men toegang tot meer dan 2.000 recreatiegebieden, waaronder nationale parken, natuurreservaten en nationale monumenten. Bij parken die door de Amerikaanse National Park Service (NPS), het Bureau of Land Management, het Bureau of Reclamation, de Fish and Wildlife Service, de USDA Forest Service of het US Army Corps of Engineers beheerd worden hoeft men op vertoon van de pas geen entree meer te betalen. In State Parks en in enkele parken die door Indiaanse gemeenschappen worden beheerd is de pas niet geldig.

De pas kost 80 Amerikaanse dollar en is een jaar geldig voor vier personen in hetzelfde voertuig. Naast de pashouder kunnen tot 3 volwassenen gebruikmaken van de pas. Kinderen tot en met 15 jaar hebben gratis toegang. Omdat de entreekosten voor veel parken ongeveer 30 Amerikaanse dollar bedragen, heeft men de kosten voor de pas over het algemeen al terugverdiend als er 3 nationale parken bezocht worden. Extra kosten zoals parkeerkosten of kosten voor het gebruik van een shuttlebus zijn niet inbegrepen. De America the Beautiful Pass is verkrijgbaar bij de ingang van de meeste nationale parken en online op de website van de United States Geological Survey.

ESTA Amerika of visum aanvragen

Voor een bezoek aan één of meerdere van de nationale parken die Amerika te bieden heeft moet een ESTA of een visum aangevraagd worden. Het ESTA kan snel en eenvoudig online worden aangevraagd, terwijl voor een visumaanvraag een persoonlijke afspraak bij het Amerikaanse consulaat moet worden gemaakt. Daarom wordt aangeraden altijd een ESTA aan te vragen als men aan de voorwaarden voor de reistoestemming voldoet. Het ESTA is vanaf het moment van toekenning 2 jaar geldig en mag voor meerdere reizen naar Amerika gebruikt worden. Elk afzonderlijk bezoek mag tot 90 dagen duren. Hierdoor hebben reizigers met een ESTA genoeg tijd om verschillende nationale parken van Amerika te bezoeken.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.