Nieuwsbericht | | 11-03-2021 | ±5 minuten leestijd

Met een oppervlakte van bijna 10 miljoen km² zijn de Verenigde Staten een van de grootste landen ter wereld. Het plannen van een roadtrip door de VS is dus nog niet zo eenvoudig. Het land heeft door zijn oppervlakte en diversiteit aan natuur en cultuur veel te bieden. Dit artikel schetst een mogelijke route langs de must-sees en beschrijft tips om in acht te nemen voor u begint aan uw rondreis, waaronder het aanvragen van een reistoestemming.

Vervoer en rijbewijs

Om veel te kunnen zien zult u grote afstanden moeten afleggen. Wanneer u een roadtrip maakt, kunt u zelf bepalen wat u gaat bezichtigen en wanneer. Wat de bewegwijzering betreft geven borden duidelijk aan waar u naartoe moet en elke afslag is genummerd. De wegen in Amerika zijn breed en ook in de bebouwde kom vindt men er meerdere rijstroken naast elkaar. Houd er rekening mee dat er rechts ingehaald mag worden op snelwegen en dat het is toegestaan rechts af te slaan bij een rood verkeerslicht, tenzij anders aangegeven.

In principe zou een Nederlands of Belgisch rijbewijs moeten voldoen bij de huur van een auto, maar toch is het verstandig het zekere voor het onzekere te nemen en voor vertrek een internationaal rijbewijs aan te schaffen. Dit is een vertaling van uw officiële rijbewijs naar meerdere talen. In redelijk wat landen buiten de EU kan naar een internationaal rijbewijs gevraagd worden. Het internationale rijbewijs is alleen geldig in combinatie met uw Nederlandse of Belgische rijbewijs. Houd er daarnaast rekening mee dat de minimumleeftijd om in Amerika een auto te huren 21 jaar is en dat er bij bestuurders tot 25 jaar een toeslag in rekening gebracht wordt per dag. De betaling dient veelal met een creditcard voldaan te worden. Als u of uw reisgenoten liever niet zelf rijden, bestaat er nog altijd de mogelijkheid een groepsrondreis te ondernemen. Documenten die u nodig heeft om Amerika in te reizen als Nederlander of Belg, zijn een geldig paspoort en een ESTA of visum USA.

Roadtrip westkust Amerika

Een bekende roadtrip is die langs de westkust van Amerika, door de staten Californië, Nevada, Utah en Arizona. Als we de kaart erbij pakken, zien we dat geografisch gezien alleen de staat Californië aan de westkust ligt. Toch wordt de term veelal gebruikt om behalve Californië, ook de staten Nevada, Utah en Arizona aan te duiden. Deze roadtrip begint in San Francisco. Wanneer u vanuit San Francisco in oostelijke richting rijdt, treft u een groot aantal nationale parken aan. Het is verstandig vooraf te bedenken welke nationale parken u wilt bezoeken. Na een bezoek aan een of meerdere nationale parken kunt u uw reis vervolgen in de richting van Las Vegas en de kuststad Los Angeles, waar alles groot, groter, grootst is. De autoweg langs de kustlijn brengt u vervolgens weer terug naar San Francisco waar uw roadtrip tot een einde komt.

Of u dus graag Los Angeles verkent tijdens een citytrip of van plan bent het natuurlijk schoon te bewonderen, deze rondreis heeft het allemaal. De rondreis kan bovendien worden uitgebreid als u meer tijd tot uw beschikking heeft. In dat geval kunt u bijvoorbeeld verder landinwaarts gaan, richting Colorado of New Mexico. Hieronder vindt u slechts een aantal highlights die zich op de route bevinden. Naast ondergenoemde trekpleisters vindt u op de route nog veel meer nationale parken en steden die de moeite waard zijn.

San Francisco

San Francisco is een goed begin- en eindpunt van uw rondreis. De stad ligt op het gelijknamige schiereiland San Francisco. Met toeristische attracties als de Golden Gate Bridge, Chinatown en het eiland Alcatraz, vormt de stad een populaire trekpleister voor vakantiegangers. De Golden Gate Bridge is een iconische hangbrug van maar liefst 1.970 meter lang die werd opgeleverd in het jaar 1937. De opvallende kleur en zijn enorme lengte maken de brug tot een van de meest herkenbare symbolen van San Francisco. Vanaf de brug heeft u een mooi uitzicht over de stad. Dit geldt ook voor het eiland Alcatraz, waar u per ferry naartoe kunt. Als u er toch bent kan een bezoek aan de oude gevangenis niet ontbreken. Houd er rekening mee dat hiervoor al geruime tijd van tevoren tickets moeten worden aangeschaft.

Grand Canyon

Amerika bezit talloze nationale parken. U kunt er tijdens uw rondreis zoveel meepakken als u zelf wilt, maar sla vooral de Grand Canyon niet over. Zoals de naam al verraadt is het nationale park vernoemd naar de enorme kloof in het landschap, ontstaan door het water van de rivier de Colorado. De kloof is verkozen tot een van de zeven wereldwonderen der natuur. Door de Colorado rivier, die de grote kloof uit de rotsen heeft gesleten, wordt de Grand Canyon nog steeds – ongeveer 16 inches per 1000 jaar – dieper. De exacte leeftijd van de Grand Canyon is tot op heden echter onbekend. Onderzoek naar de leeftijd levert resultaten op die variëren van 6 miljoen tot maar liefst 70 miljoen jaar. Dat de overkant van de kloof vanaf elk punt goed te zien is, is te danken aan de lage luchtvochtigheid, waardoor er weinig licht wordt geabsorbeerd.

Las Vegas

Op slechts 210 kilometer van de Grand Canyon ligt de stad die bekend staat om de vele moderne en extravagante casino’s, waar u uw geluk op de proef kunt stellen. Aangezien Las Vegas gedomineerd wordt door de amusementsindustrie, vinden er ook geregeld allerlei shows plaats. Bekende voorbeelden zijn het water-kunstwerk voor het Bellagio of de avondparade van de Fremont Street Experience.

Los Angeles

Op slechts 4,5 uur rijden van Las Vegas bevindt zich Los Angeles. Los Angeles staat niet bepaald bekend om zijn bezienswaardigheden, maar meer om de verscheidenheid aan wijken en culturen. De bekendste wijk is natuurlijk Hollywood. U zult er wellicht plekken herkennen uit films. Mocht u de beroemdheden zelf niet in persoon tegenkomen, kunt u ze nog altijd vinden op de Hollywood Walk of Fame. In Los Angeles schijnt de zon maar liefst 329 dagen per jaar.

ESTA Amerika

Heeft u het ESTA of visum al geregeld? Voor een vakantie, zakenreis of overstap in de Verenigde Staten van Amerika dient u namelijk in het bezit te zijn van een geldige reistoestemming. Voor reizigers uit Nederland of België volstaat in de meeste gevallen een ESTA, een elektronische reistoestemming voor de Verenigde Staten. Controleer vooraf of u voldoet aan de voorwaarden om een ESTA aan te vragen. Zodra het ESTA is toegekend, is het twee jaar geldig en mag u tijdens elk verblijf maximaal 90 dagen in de VS blijven. Dat zou lang genoeg moeten zijn om met volle teugen van de Amerikaanse landschappen en steden te genieten tijdens uw geplande roadtrip.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.