Nieuwsbericht | | 23-11-2021 | ±4 minuten leestijd

Ieder jaar reizen miljoenen mensen naar Amerika om Thanksgiving te vieren met familie en vrienden. Internationale reizigers mogen sinds 8 november weer naar Amerika reizen. Wie naar de Verenigde Staten wil reizen voor Thanksgiving, moet daarvoor wel een visum of ESTA aanvragen. Wees voorbereid op grote drukte en vraag uw ESTA op tijd aan.

Dag van dank

Omdat Thanksgiving een echt familiefeest is, is het rond deze periode altijd bijzonder druk op de Amerikaanse vliegvelden en wegen. Vorig jaar bleef het aantal internationale bezoekers nog laag vanwege corona. Echter, nu de reisbeperkingen zijn opgeheven worden er massaal reizen naar Amerika geboekt. Delta Air Lines liet al weten dat het verwacht bijna drie keer zoveel reizigers te vervoeren op Thanksgiving als in 2020. De Amerikaanse Transportation Security Administration verwacht zo’n 2 miljoen reizigers per dag op Amerikaanse vliegvelden.

Dat reizen naar Amerika voor Europese reizigers relatief eenvoudig is, is een andere reden voor het grote aantal boekingen; men heeft in theorie alleen een ESTA en vliegtickets nodig. In tegenstelling tot het visum wordt het ESTA vaak al binnen een paar uur toegekend.

Coronatest en vaccinatiebewijs nodig?

Voor binnenlandse vluchten in Amerika is over het algemeen geen coronatest of vaccinatiebewijs nodig. Echter, buitenlandse reizigers die voor Thanksgiving naar Amerika reizen moeten beide bewijzen in hun bezit hebben. Alleen volledig gevaccineerde reizigers zijn welkom in Amerika. Dit betekent dat alleen reizigers die twee vaccinaties of één prik van het Johnson en Johnson vaccin hebben gehad, naar Amerika kunnen reizen. Reizigers die maar één dosis vaccin hebben gehad en vanwege een recente corona-infectie nog geen tweede vaccinatie hebben kunnen krijgen, worden bijvoorbeeld niet toegelaten. Ook niet met een herstelbewijs. Er zijn een beperkt aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld voor kinderen onder de 18 jaar. Zij hoeven niet volledig gevaccineerd te zijn.

Naast een vaccinatiebewijs is ook een negatief resultaat van een PCR-test nodig om naar Amerika te reizen. De test moet maximaal drie dagen voor vertrek zijn afgenomen. Op alle vliegvelden in Amerika is het verplicht een mondkapje te dragen.

Tips voor reizen rond Thanksgiving

Een van de gevolgen van corona is dat veel vliegvelden in Amerika niet genoeg mankracht hebben om de explosieve groei in het aantal geboekte vluchten in goede banen te leiden. Hierdoor ontstaan er lange wachtrijen en dit zal extra het geval zijn in de aanloop naar Thanksgiving. Als u de volgende tips in het achterhoofd houdt, verkleint u de kans op problemen.

1: Zorg voor een Plan B

Meerdere luchtvaartmaatschappijen in Amerika hebben dit jaar al vluchten moeten annuleren, waardoor reizigers gestrand raakten op vliegvelden. Controleer vooraf altijd of er alternatieve routes naar uw bestemming zijn. Soms is het niet nodig om uren of zelfs dagen te wachten tot uw originele vlucht kan vertrekken. Een andere route kan misschien meer vliegtijd in beslag nemen, maar die tijd wint u al snel terug als u sneller kunt vertrekken.

2: Verdiep u in de TSA-regels

De Transportation Security Administration, beter bekend als de TSA, is verantwoordelijk voor de veiligheid van reizigers die per vliegtuig binnen of naar Amerika reizen. Dit agentschap werd in het leven geroepen na de aanslagen van 11 september 2011. De TSA heeft strikte regels over wat u wel en niet mee mag nemen in uw bagage. Veel reizigers die naar Amerika reizen voor Thanksgiving willen wat eten en/of drinken meenemen voor het feestmaal. Er zijn verschillende regels voor handbagage en ruimbagage. Zo mag u aan boord geen vloeistoffen zoals saus of wijn meenemen, maar taart en andere gebakjes zijn bijvoorbeeld wel toegestaan.

3: Ga op tijd de weg op

De American Automobile Association (AAA) verwacht dat meer dan 48 miljoen Amerikanen de weg op zullen gaan voor Thanksgiving. Dit zal tot lange files leiden. Het is dus belangrijk dat u op tijd de weg op gaat. Onderzoek wijst uit dat wie rond Thanksgiving de weg op moet, dit het beste kan doen tussen 21:00 uur op de woensdag voor Thanksgiving en 11:00 uur op de dag van Thanksgiving zelf.

4: Vraag het ESTA op tijd aan

Hoewel een ESTA gemiddeld binnen drie dagen wordt toegekend, is het toch verstandig uw aanvraag op tijd in te dienen. Het wordt aanbevolen uw ESTA aan te vragen zodra u uw vakantie naar Amerika heeft gepland. Een ESTA is namelijk geldig voor twee jaar. Zelfs als uw reis niet door kan gaan, kunt u in de toekomst reizen met hetzelfde ESTA (op voorwaarde dat het paspoort waarmee het ESTA is aangevraagd ook nog geldig is). Met een ESTA mag u per reis maximaal 90 dagen in Amerika verblijven.

Als u vanwege omstandigheden toch nog op het laatste moment een ESTA nodig heeft, kunt u een spoedaanvraag indienen. Deze worden gemiddeld binnen 60 minuten toegekend.