Nieuwsbericht | | 22-06-2020 | ±3 minuten leestijd

Luchtvaartmaatschappijen hebben uiteenlopend beleid wat betreft het meenemen van bagage. Het gewicht, de afmetingen en het aantal stuks bagage kan per vlucht en soms zelfs per ticket verschillen. Om boetes of extra kosten te voorkomen is het raadzaam voor vertrek te controleren hoeveel bagage meegenomen mag worden.

De meeste reizigers zijn hiervan op de hoogte en controleren bij hun luchtvaartmaatschappij wat ze op hun vlucht mee kunnen nemen. Veel reizigers weten echter niet dat voor een reis naar Amerika aanvullende richtlijnen voor bagage gelden, zoals het afsluiten van de bagage met een speciaal TSA slot. Bovendien is het noodzakelijk om voor vertrek een ESTA Amerika aan te vragen.

TSA slotTSA slot

Bagageregels van de luchtvaartmaatschappij

Luchtvaartmaatschappijen maken een onderscheid tussen drie soorten bagage: handbagage, ruimbagage en afwijkende bagage (ook wel bijzondere bagage genoemd). Sommige objecten mogen wel in het ruim, maar niet in de handbagage meegenomen worden. Andere speciale bagage moet vooraf gereserveerd worden. Een stuk handbagage is over het algemeen bij het ticket inbegrepen, overige bagage moet vaak tegen betaling extra geboekt worden.

Handbagage

Op de meeste vluchten mag een stuk handbagage, zoals een rugzak, reistas of kleine trolley gratis meegenomen worden. De toegestane afmetingen en het toegestane maximale gewicht verschillen per luchtvaartmaatschappij en het type ticket dat geboekt wordt (bijvoorbeeld economy of businessclass). De maximale afmetingen liggen vaak rond 55 bij 40 bij 20 centimeter. Het maximale gewicht van de handbagage ligt meestal tussen 7 en 10 kilogram, hoewel sommige luchtvaartmaatschappijen geen maximum hanteren. Controleer altijd op de website van de luchtvaartmaatschappij welke afmetingen en wat voor gewicht uw koffer of tas mag hebben.

Vloeistoffen, spuitbussen, crèmes en gels met een inhoud van meer dan 100 milliliter mogen niet als handbagage meegenomen worden. Vloeistoffen van minder dan 100 milliliter dienen in een doorzichtig plastic zakje vervoerd te worden. Vuurwapens, scherpe objecten en stompe slagvoorwerpen mogen uiteraard niet in de handbagage meegenomen worden.

Ruimbagage en afwijkende bagage

Voor het meenemen van ruimbagage worden afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij soms extra kosten in rekening gebracht. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen is ruimbagage in het ticket inbegrepen en kan 20 tot 30 kilo gratis meegenomen worden, terwijl bij andere luchtvaartmaatschappijen hiervoor bijbetaald moet worden. Houd het maximale gewicht in de gaten en weeg de koffer voor vertrek. De kosten voor te zware bagage kunnen namelijk snel oplopen.

Vrijwel alle voorwerpen mogen in de ruimbagage meegenomen worden, zolang de voorwerpen niet gevaarlijk zijn. Vloeistoffen zijn dus ook toegestaan, zolang ze niet ontvlambaar zijn of op andere wijze gevaar op kunnen leveren.

Onder afwijkende bagage wordt bagage verstaan die zwaarder is dan normaal gesproken, een vreemde vorm heeft of breekbaar is. Hieronder vallen bijvoorbeeld fietsen, kinderwagens of grotere muziekinstrumenten. Ook huisdieren worden als afwijkende bagage beschouwd. Voor bijzondere bagage kunnen extra kosten gelden en moet soms gereserveerd worden.

Bagageregels van de Amerikaanse grenscontrole

Naast de regels van de luchtvaartmaatschappij moeten aanvullende voorwaarden van de Amerikaanse autoriteiten in acht genomen worden. Het belangrijkste advies hierbij is het gebruik van een TSA slot. TSA staat voor Transport Security Administration, een veiligheidsinstantie van de Amerikaanse Homeland Security, die de veiligheid van reizigers in de Verenigde Staten monitort, onder andere op vliegvelden. TSA werd naar aanleiding van de aanslagen op 11 september 2001 opgericht.

Voor een reis naar Amerika wordt aanbevolen de koffer of tas met een speciaal TSA slot af te sluiten. Dit is een slot dat door de grenscontrolemedewerkers door middel van een speciale sleutel geopend kan worden. TSA sloten zijn in verschillende vormen verkrijgbaar: als cijferslot, slot met sleutel of als slot met key card. TSA sloten zijn te herkennen aan een rood, ruitvormig symbool. Veel koffers beschikken over een ingebouwd TSA slot. Het gebruik van een TSA slot is weliswaar niet verplicht, maar kan veel gedoe besparen en een beschadigde koffer voorkomen. Douanemedewerkers kunnen bagage met een TSA slot snel en eenvoudig controleren. Bagage die niet voorzien is van een TSA slot kan door de douanebeambte geforceerd worden.

Houd naast de bagageregels ook rekening met het ESTA, de verplichte reistoestemming voor Amerika. Reizigers zonder geldig ESTA kunnen niet voor een vlucht naar Amerika inchecken. Reizigers die nog geen geldig ESTA Amerika hebben en op korte termijn vertrekken kunnen een spoedaanvraag voor een ESTA indienen, die over het algemeen al binnen een uur verwerkt wordt.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.