Nieuwsbericht | | 06-05-2021 | ±4 minuten leestijd

Wie met de boot of met het vliegtuig naar de Verenigde Staten reist, moet al bij het inchecken of het boarden in het bezit zijn van een geldig paspoort en ESTA of visum Amerika. Eenmaal in de VS kan men gebruikmaken van het openbaar vervoer, binnenlandse vluchten, een (huur)auto, motor of camper.

De reis naar de Verenigde Staten

De meeste reizigers komen met het vliegtuig aan in de Verenigde Staten van Amerika. Deze manier van reizen staat in de meeste gevallen vast, maar reizigers hebben wel de keuze tussen een directe vlucht en een vlucht met tussenstop. Niet alleen omdat het tijdbesparend is, is het aan te raden om met een directe vlucht naar de VS te vliegen. Een bijkomstig voordeel is namelijk dat er ten opzichte van een vlucht met tussenstop een geringere hoeveelheid CO₂ vrijkomt. Reizigers kunnen er daarnaast voor kiezen de CO₂-uitstoot van hun vlucht te compenseren door deze optie aan te vinken in het ESTA-formulier.

Vraag voor vertrek een ESTA aan

In de meeste gevallen hoeven reizigers met een Europese nationaliteit geen visum aan te vragen. Als deze reizigers aan alle voorwaarden van het ESTA voldoen, kunnen zij deze reistoestemming aanvragen en hebben ze geen visum nodig. De afkorting ESTA staat voor “Electronic System for Travel Authorization”. Omdat het ESTA goedkoper, sneller en gemakkelijker aan te vragen is dan het visum, kiezen veel reizigers ervoor deze reistoestemming aan te vragen. Met het aanvraagformulier voor het ESTA kan binnen een mum van tijd online een ESTA worden aangevraagd.

Om een ESTA aan te kunnen vragen moeten reizigers een geldig paspoort bezitten. Omdat het ESTA wordt gekoppeld aan het paspoortnummer waarmee het is aangevraagd, moet men hetzelfde paspoort gebruiken voor de reis naar de VS. Er kan dan bij de paspoortcontrole snel gecontroleerd worden of de reiziger een geldig ESTA heeft.

Openbaar vervoer

Personenautoʼs zijn het meest gebruikte vervoersmiddel in de VS, maar reizigers kunnen er ook voor kiezen van de ene naar de andere plek te reizen met het openbaar vervoer. De meeste grote steden zijn ook met het openbaar vervoer goed bereikbaar en beschikken over een uitgebreid trein-, metro- en tramnetwerk. De bekendste spoorwegmaatschappij is Amtrak; dit bedrijf vervoert jaarlijks zoʼn 30 miljoen passagiers. In Californië is een openbaar vervoernetwerk genaamd Bay Area Rapid Transit (BART) gerealiseerd waarmee men via een tunnel onder de zee in de voorsteden of buitenwijken van San Francisco en Oakland kan komen. Ook in Chicago en New York zijn de buitenwijken per trein en bus bereikbaar.

Ondanks de verschillende mogelijkheden, zijn er ook nadelen aan het reizen met het openbaar vervoer. Zo worden de bushaltes vaak slecht aangegeven en ook rijden bussen eerder niet dan wel volgens een dienstregeling. Bovendien zijn ze vaak erg vol. Het is dan ook aan te raden altijd het telefoonnummer van een taxibedrijf of de app ‘Uber’ bij de hand te hebben, voor het geval dat het openbaar vervoer niet of nauwelijks rijdt. Voor langere afstanden kunt u terecht bij de grootste lange-afstand busvervoerder in de Verenigde Staten: Greyhound. Greyhound beschikt over 1700 bussen en staat bekend om de goede prijs-kwaliteitverhouding.

Eigen vervoer

De gemakkelijkste, maar niet de goedkoopste vervoersmogelijkheid in de VS is de auto. Eigen vervoer geeft een hoop vrijheid. Reizigers ouder dan 20 jaar met een Nederlands of Belgisch B-rijbewijs kunnen bij vrijwel elk autoverhuurbedrijf terecht voor de huur van een auto of een camper met een maximaal gewicht van 3.500 kg en reizigers met een A-rijbewijs kunnen er voor kiezen een Harley Davidson of ander soort motor te huren. Ondanks dat een internationaal rijbewijs officieel niet verplicht is, is het toch aan te raden voor vertrek voor de zekerheid een internationaal rijbewijs aan te vragen, omdat sommige verhuurbedrijven hier wel om vragen. Het internationaal rijbewijs is alleen geldig in combinatie met het nationaal rijbewijs. Een document dat men verplicht voor vertrek moet aanvragen is een visum of een ESTA VS.

In Amerika wordt veel meer gebruikgemaakt van creditcards dan in Europa. In de meeste gevallen kan de borgsom voor het huren van een auto zelfs uitsluitend voldaan worden met een creditcard. Het is dan ook een goed idee een creditcard mee te nemen op reis. Houd er daarnaast rekening mee dat bestuurders tot 25 jaar een toeslag per dag moeten betalen.

Binnenlands vliegverkeer

Als men over eigen vervoer beschikt, is het mogelijk in korte tijd veel te zien. Desondanks blijven reizigers ook als ze beschikken over eigen vervoer beperkt tot één of slechts een aantal staten. Aarzel dan ook niet om bij lange afstanden een binnenlandse vlucht te boeken. Een binnenlandse vlucht van het oosten naar het westen van de VS duurt namelijk slechts zo’n 6,5 uur, terwijl deze reis met eigen vervoer minstens 40 uur zou duren. Daar komt nog bij dat de binnenlandse vluchten relatief goedkoop zijn, omdat er veel vliegtuigmaatschappijen met elkaar concurreren.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.