Nieuwsbericht | | 09-04-2021 | ±4 minuten leestijd

New York mag dan wel de grootste stad in Amerika zijn, Washington D.C. is sinds 1800 de hoofdstad en is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Dit artikel beschrijft het ontstaan van de stad en een aantal highlights. Houd er rekening mee dat ook voor een reis naar Washington een ESTA moet worden aangevraagd.

Ontstaan van de stad

Zowel de hoofdstad van Amerika als de staat Washington zijn vernoemd naar de eerste president van de Verenigde Staten, George Washington (1732-1799). Om de stad van de staat te onderscheiden, wordt meestal van Washington D.C. gesproken. D.C. staat voor ‘District of Columbia’. De stad is bewust niet aan een staat toegeschreven, omdat men ervoor wil waken dat er invloed vanuit een staat op de hoofdstad uitgeoefend wordt.

In Amerika is er niet voor gekozen de grootste stad als hoofdstad aan te merken. Washington D.C. is een geplande stad, wat wil zeggen dat de stad ontworpen werd voor men begon aan de bouw ervan. Bij de volkstelling van 2019 had Washington D.C. zo’n 705.000 inwoners. Sinds 2009 is het aanvragen van een ESTA noodzakelijk voor een reis naar Washington.

De National Mall: gebouwen, musea en monumenten

Wie graag gebouwen, musea en monumenten bezichtigt, is in Washington D.C. aan het juiste adres. De National Mall, een gebied dat zich uitstrekt van het Capitool tot aan het Washington Monument, heeft tal van interessante musea, herdenkingsmonumenten en gebouwen, waarvan de meeste vrij toegankelijk zijn voor publiek.

Gebouwen
In Washington D.C. bevinden zich de zetels van de drie machten van de federale overheid van de Verenigde Staten: het Witte Huis (uitvoerende macht), het Capitool (wetgevende macht) en het Hooggerechtshof (rechterlijke macht) liggen hemelsbreed niet verder dan drie kilometer bij elkaar vandaan. Het vooraanzicht van alle drie de gebouwen is prachtig (vooral bij nacht), maar het is zeker ook de moeite waard om ze van binnen te bekijken. Houd er wel rekening mee dat u zich niet zomaar bij een rondleiding aan kunt sluiten. Voor een bezoek aan het Capitool of het Hooggerechtshof is een reservering nodig en voor deelname aan een rondleiding door het Witte Huis, zult u een verzoek moeten indienen bij een congreslid of senator, waarna pas twee weken later bekend wordt of u het Witte Huis mag bezoeken. De rondleidingen zitten vaak snel vol, dus wees er op tijd bij. Daarnaast beschikt de hoofdstad van Amerika over een van de grootste bibliotheken ter wereld: de Library of Congress. De toegang tot de drie afzonderlijke gebouwen van de bibliotheek is gratis en ook kunt u gratis deelnemen aan een rondleiding in het Thomas Jefferson-gebouw. Het is niet nodig vooraf te reserveren.

Musea
De toegang tot de meeste musea in Washington D.C. is gratis. Het bekendste museum in de hoofdstad van Amerika is het National Air and Space Museum. Het National Air and Space Museum en het Steven F. Udvar-Hazy Center in Virginia (een annex van dit museum) beheren samen ‘s werelds grootste collectie historische vliegtuigen en ruimtevaartuigen die toegankelijk is voor publiek. Kunstliefhebbers kunnen in de National Gallery of Art beroemde werken bewonderen van onder andere Van Gogh, Rembrandt en Da Vinci, Afrikaanse kunst in het National Museum of African Art of Aziatische kunt in de Arthur M. Sackler Gallery and Freer Gallery of Art. Interessante (natuur-)historische musea zijn het National Museum of American History, het National Museum of the American Indian en het National Museum of Natural History.

Herdenkingsmonumenten
In Washington D.C. vindt u naast gebouwen en musea verschillende herdenkingsmonumenten, van monumenten ter ere van de soldaten die streden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, in de Vietnamoorlog en de Koreaoorlog, tot monumenten ter ere van voormalig presidenten als Abraham Lincoln en Franklin Delano Roosevelt en ter ere van andere beroemde personen zoals Martin Luther King. Ook de grootste obelisk ter wereld, het Washington Monument, bevindt zich in Washington D.C. Deze ruim 169 meter hoge obelisk kunt u niet over het hoofd zien. Met een lift kunt u naar de top van dit monument dat werd gebouwd ter ere van de voormalig president George Washington.

ESTA Amerika aanvragen

Als Nederlander of Belg moet u voor een vakantie, zakenreis of overstap in de Verenigde Staten in het bezit zijn van een visum Amerika of ESTA. Wie een ESTA aanvraagt hoeft niet persoonlijk naar de ambassade of het consulaat. Het ESTA Amerika is eenvoudig vanuit huis aan te vragen via het aanvraagformulier op deze website. Vanaf het moment van toekenning heeft het ESTA een geldigheid van maar liefst twee jaar. Gedurende deze twee jaar kan een onbeperkt aantal reizen naar de VS worden gemaakt, zolang elk verblijf niet langer duurt dan de maximale verblijfsduur van negentig dagen. Het is door de lange geldigheid van het ESTA mogelijk uw ESTA al aan te vragen voordat u begint met het plannen van uw reis.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.