Nieuwsbericht | | 25-05-2021 | ±4 minuten leestijd

Tijdens officiële feestdagen in de Verenigde Staten zijn openbare instellingen, postkantoren en banken gesloten. Restaurants en winkels hebben vaak aangepaste openingstijden. Het ESTA Amerika kan op feestdagen wel gewoon aangevraagd worden. De feestdagen hebben geen invloed op de verwerkingstijd van de ESTA-aanvraag.

Officiële feestdagen in de VS met een vaste datum

Amerika kent tien, door de regering van de Verenigde Staten erkende, federale feestdagen. Hieronder volgen de feestdagen die op een vaste datum plaatsvinden:

  • New Years Day: Ook in Amerika wordt op 1 januari teruggeblikt op het afgelopen jaar en een nieuw jaar ingeluid.
  • Independence Day: Op Independence Day, ook wel Fourth of July genoemd (naar de dag waarop het gevierd wordt), staat de verkregen onafhankelijkheid tegenover Groot-Brittannië van 1776 centraal. Onafhankelijkheidsdag is een van de belangrijkste feestdagen in de Verenigde Staten. Op deze feestdag vinden er overal parades plaats en wordt er vuurwerk afgestoken. Families organiseren barbecues en picknicks.
  • Veterans Day: Op 11 november worden veteranen geëerd die gediend hebben in het Amerikaanse leger. Veterans Day moet niet verward worden met Memorial Day, waarbij eer betoond wordt aan iedereen die in militaire dienst is overleden.
  • Christmas Day: Voor kerst halen de Amerikanen alles uit de kast om hun huizen te versieren met lichtjes en andere decoraties. Christmas Day zelf, dat op 25 december gevierd wordt, staat volledig in het teken van de samenkomst met familie.

De verschillende staten van de VS kennen naast de nationale feestdagen ook veel lokale feestdagen, de zogenaamde ‘state holidays’. U doet er dan ook goed om na te gaan welke feestdagen er gevierd worden in de staten die u wilt bezoeken. Openbare instellingen, postkantoren en banken zijn dan namelijk meestal gesloten en restaurants en winkels hanteren aangepaste openingstijden. U kunt uw ESTA wel gewoon aanvragen tijdens de feestdagen. De aanvraag wordt dan ook verwerkt.

Officiële feestdagen in de VS met een veranderlijke datum

De meeste officiële feestdagen in de Verenigde Staten vinden op de maandag van een vaste week plaats. De reden daarvoor is de Uniform Monday Holiday Act, die uitgevaardigd werd in 1968. Hierdoor werden drie feestdagen (Presidents Day, Memorial Day en Labor Day) verplaatst van een vaste datum naar een maandag, zodat werknemers een aantal lange weekenden in het jaar vrij zouden hebben. Daarnaast werd Columbus Day toen als nationale feestdag geïntroduceerd op een maandag. De volgende officiële nationale feestdagen worden in elke staat op een maandag of donderdag van een vaste week gevierd:

  • Martin Luther King Jr. Day: Sinds 1986 staat op de derde maandag van januari de geboortedatum (15 januari 1929) van Martin Luther King Jr. centraal. Hij werd beroemd doordat hij geweldloos verzet voerde tegen rassendiscriminatie en doodgeschoten werd.
  • Presidents Day: Presidents Day vindt zijn oorsprong in de jaren 80 van de 19de eeuw, toen de feestdag in het leven was geroepen om de verjaardag van de eerste president, George Washington, te vieren. Tegenwoordig wordt op deze feestdag aan alle presidenten van de Verenigde Staten eer betoond. Op deze dag vinden verschillende openbare ceremonies plaats, met name in Washington D.C.
  • Memorial Day: Op Memorial Day worden de omgekomen Amerikaanse militairen herdacht. Deze gedenkdag vindt jaarlijks plaats op de laatste maandag van mei. In eerste instantie werd Memorial Day ter ere van de gevallenen van de Amerikaanse burgeroorlog ingericht, maar tegenwoordig worden op deze dag alle militairen herdacht, die omgekomen zijn tijdens een van de militaire operaties waarbij Amerika betrokken was. Naast gedenkdag is Memorial Day een feestdag waarop onofficieel het begin van de zomer ingeluid wordt. Veel families gaan er een weekend op uit, waardoor het druk is op de Amerikaanse wegen.
  • Labor Day: Labor Day, aangewezen ter ere van de arbeiders, vindt plaats op de eerste maandag van september.
  • Columbus Day: Columbus Day is een herdenkingsdag in de Verenigde Staten ter nagedachtenis van de aankomst van Christoffel Columbus op 12 oktober 1492 op het continent Amerika.
  • Thanksgiving Day: De vierde donderdag van november staat in Amerika in het teken van het danken van God voor onder andere de oogst. Veel Amerikanen bezoeken op deze dag familie, waardoor het enorm druk op de wegen en op luchthavens kan zijn. Aan Thanksgiving zijn een aantal tradities verbonden, zoals het eten van kalkoen en het kijken van een American Football wedstrijd. Over het algemeen krijgen werknemers ook de vrijdag na Thanksgiving vrij, zodat zij het gehele weekend met familie door kunnen brengen of kerstinkopen kunnen doen tijdens Black Friday.

Feestdagen hebben geen invloed op de verwerkingstijd van de ESTA-aanvraag

Hierboven zijn alleen de wettelijke nationale feestdagen van de Verenigde Staten opgesomd. Ga vooraf na wat voor invloed de feestdagen op uw reis kunnen hebben en bepaal aan de hand daarvan of u liever wel of niet in het land bent op dat moment. Reizigers hebben voor een vakantie, zakenreis of overstap in de Verenigde Staten een ESTA nodig. Dat is een elektronische reistoestemming die online aan te vragen is via deze website.

Bij de aanvraag van een ESTA hoeft u geen rekening te houden met de feestdagen. Het ESTA VS kan 24 uur per dag, 7 dagen per week aangevraagd worden, ook tijdens zon- en feestdagen. De feestdagen hebben daarnaast geen invloed op de verwerkingstijd van de ESTA aanvraag. ESTA’s worden gewoon toegekend. Nadat het ESTA toegekend is, is deze maar liefst twee jaar geldig. Dat betekent echter niet dat u twee jaar aaneengesloten in het land mag verblijven. Er geldt een maximale verblijfsduur van 90 dagen.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.